Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Araç sahiplerini kahredecek haber geldi! ÖTV zammı netleşti… Benzin ve motorin için yeni zamlar yolda!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun sabah saatlerinde yapmış olduğu aralık ayı enflasyon açıklaması ile birlikte 6 aylık enflasyon tamamlandı. Bu kapsamda ilgili veri doğrultusunda ÖTV zammı da netlik kazanmış oldu. Peki, ÖTV zammı akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek? İşte ayrıntılar…

Türkiye İstatistik Kurumu’nun sabah

Asgari ücrete yönelik zam çalışmalarının tamamlanmasının ardından gözler memur ve emekli maaşları için verilecek olan artış kararına çevrilmişti. Nihai kararı verebilmek adına 6 aylık enflasyon verisine ihtiyaç duyduklarını belirten yetkililer haftalardır konuya yönelik çeşitli değerlendirmelerde bulunurlarken nihayet beklenen veri kamuoyu ile paylaşıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu sabah saatlerinde yeni bir açıklamaya imza attı. Söz konusu açıklama çerçevesinde aralık ayı enflasyonunu duyuran kamu kurumu, birçok ödeme kalemi için de hesapların değişmesine aracılık etti. Memur ve emekli maaşlarına yansıtılacak olan 6 aylık enflasyon netlik kazanırken söz konusu veri ÖTV zammını da beraberinde getirdi. Buna bağlı olarak hesaplamalar yapan uzmanlar, ÖTV zammının akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyeceğini gözler önüne serdi.

6 AYLIK ENFLASYON AÇIKLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun bu sabah saatlerinde yapmış olduğu açıklamaya göre aralık ayında enflasyon yüzde 2,93 olarak hesaplandı. 12 aylık enflasyon ise yüzde 64,77 olarak kayda geçti. Bu verilere bağlı olarak son 6 aylık enflasyonu baz alan uzmanlar, ÖTV zammını yüzde 25,6 olarak açıkladı. Böylelikle ilgili oranın akaryakıt fiyatlarına doğrudan ‘zam’ olarak etki edeceği bildirildi.

BENZİN VE MOTORİNE NE KADAR ZAM GELECEK?

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan bilgiler doğrultusunda akaryakıt ürünlerine yansıtılacak olan zam oranının yüzde 25,6 olacağını bildiren uzmanlar, yeni hesapları ortaya koydu. Uzmanların ÖTV zammı doğrultusunda yapmış oldukları hesaplara göre 1 litre 95 oktanlı benzinden alınan vergi tutarı 7,53 TL’den 9,45 TL’ye yükselecek. Bu hesaba yüzde 20’lik KDV oranının da eklenmesi durumunda benzinin litre fiyatına 2,31 TL’lik zam yapılacağı tahmin ediliyor.

Benzer bir hesabı motorin için de ortaya koyan uzmanlar, ÖTV zammı sonrasında 1 litre benzinden alınan verginin 7,05 TL’den 8,85 TL seviyesine çıkacağını bildirdi. KDV’nin de eklenmesi ile birlikte motorinin litre fiyatına 2 TL 16 kuruş tutarında bir artış yansıtılacağı tahmin ediliyor.