ABD medyası bunu konuşuyor: Trump'ın yeni hobisi... Hannibal Lecter

ABD Başkanlık yarışında Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, mitinglerinde sık sık kurgusal seri katil ve yamyam Hannibal Lecter'dan bahsediyor. Washington Post yazarları Marianne LeVine ve Clara Ence Morse, bunun nedenini irdeleyen bir makale yayımladı.

ABD medyası bunu konuşuyor: Trump'ın yeni hobisi... Hannibal Lecter

ABD medyası bunu konuşuyor: Trump'ın yeni hobisi... Hannibal Lecter - Resim : 1

Hannibal Lecter... Yamyam bir seri katil, fava ve İtalyan şarabı hayranı kurgusal bir karakter ve artık Donald Trump'ın konuşmalarında düzenli olarak yer alıyor.

3 AĞUSTOS

Cumhuriyetçi başkan adayı, Atlanta'da düzenlenen bir mitingde göç ve sınır hakkında konuşurken, "Dr. Hannibal Lecter'ı kullandığımda nefret ediyorlar. Merhum, büyük Hannibal Lecter" diyerek medyaya açıkça atıfta bulundu. Geçtiğimiz ay Cumhuriyetçi Ulusal Kongresi'ndeki kabul konuşmasında "'Kuzuların Sessizliğini'ni izleyen var mı? Merhum, büyük Hannibal Lecter... Sizi akşam yemeğine davet etmeyi çok isterdi. Bunlar akıl hastanelerini boşaltıyorlar" ifadelerini kullandı.

11 MAYIS

New Jersey, Wildwood'da ise kalabalığa şunları söyledi: "Merhum, büyük Hannibal Lecter. Harika bir adam. ... Son sahneyi hatırlıyor musunuz? İşte... Ülkemize salınan ve ülkemizde istemediğimiz insanlar var" dedi. Trump'ın Lecter'a yaptığı göndermeler hem tutarlı hem de saçma. Genellikle kurgusal seri katili göç bağlamında anıyor, kanıt olmadan göçmenlerin akıl hastanelerinden geldiğini iddia ediyor ve sıklıkla neftret dili kullanıyor. Federal veriler, güney sınırında tutuklananların yaklaşık yüzde 1'inin sabıkalı olduğunu gösteriyor. Kaçak göçmenlerin ABD vatandaşlarından daha fazla suç işlediğine dair çok az kanıt var. ABD sınırını geçen birçok göçmen burada siyasi sığınma talep ediyor, ancak bu terimin akıl hastalığıyla hiçbir ilgisi yok. Trump ayrıca, yıllardır mitinglerinde ve kamu etkinliklerinde göçmen karşıtı bir mesaj iletmek için "The Snake" adlı şiiri okuyor, artık okumadan önce Lecter'dan bahsediyor.

TRUMP: ÖNCESİ VE SONRASI

Ancak Lecter'a yapılan göndermeler Trump hakkında başka bir şeyi daha ortaya koyuyor: Şöhrete kavuştuğu dönem ve ünlü olmadan önceki zaman arasındaki fark. Trump mitingi bir tür zaman kapsülü, Trump'ın New York City kulüplerine ve magazinlerine hükmettiği ve ilk kez Time dergisinin kapağında yer aldığı 1980'lerden kalma, kehribar içinde donmuş bir an gibi... Kendi düzenlediği miting çalma listelerinde “Y.M.C.A.” (1978) ve “Gloria” (1982) gibi hitler yer alıyor. Takım elbiselerinin uyumu ve kravatlarının uzunluğu 1980'leri haykırıyor. Hala yaldızlı iç tasarıma düşkünlüğü var.

GÜNCELLENMEYEN ZEVK

Trump'ın biyografisini yazan ve eski başkanı eleştiren Tim O'Brien, Trump'ın "başkan olana kadar hayatının en önemli dönemi olan 1980'lerin mezar bekçisi" olduğunu söylüyor:

"Kapıyı her açtığında, ister Roger Stone ister Rudy Giuliani olsun, 80'lerden kalma insanlar dışarı fırlıyor, ister tek renkli kravatı ister her zaman iki veya üç farklı renkte yapılmış takım elbiseleri olsun, 80'lerden kalma moda dışarı fırlıyor... ofis dekoru hala 1980'lerde. Zevklerinden hiçbiri on yıllardır güncellenmedi"

ABD medyası bunu konuşuyor: Trump'ın yeni hobisi... Hannibal Lecter - Resim : 2

HANNİBAL LECTER TAKINTISI

Trump'ın Hannibal Lecter takıntısı bu kalıba mükemmel bir şekilde uyuyor. Filmin dayandığı Thomas Harris'in "Kuzuların Sessizliği" adlı romanı, Trump'ın 1987 tarihli "Trump: The Art of the Deal" adlı kitabıyla hemen hemen aynı zamanlarda yayımlandı. (The New York Times, 1989'un ortalarında iki kitabı yan yana en çok satanlar listesine koydu.) FBI öğrencisi Clarice Starling rolünde Jodie Foster ve Lecter rolünde Anthony Hopkins'in oynadığı film 1991'de çıktı ve en iyi film dalında Akademi Ödülü kazandı.

"HANNİBAL" GALASINA KATILIM

On yıl sonra Trump, "Kuzuların Sessizliği"nin devamı olan "Hannibal"ın 2001'de düzenlenen New York galasına katıldı. USA Today'in haberine göre, galaya gelecekteki eşi Melania Trump (o zamanki adı Melania Knauss idi) ile birlikte geldi. Haberde, o dönemde film stüdyosunun kadınların kanlı sahnelere nasıl tepki vereceği konusunda endişeli olduğu belirtiliyordu. Melania, "hiçbir sorunu olmadığını" ve gözlerini kapatmadığını söyledi. Trump ise "Kapattım" diye yanıtladı.

MART 2023

Trump, Mart 2023'te yaptığı konuşmalarda "Kuzuların Sessizliği"ni kullanmaya başladı. Washington Post'un bu döngüdeki konuşmalarına ilişkin analizine göre, o zamanlar Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı'ndaki bir konuşmasında filmden bahsetti. Lecter'ın kendisi, Ekim ayında Iowa, Waterloo'da düzenlenen bir mitinge kadar görünmedi. Kasım 2022'deki kampanya başlangıcından 12 Ağustos'a kadar takip edilen 70 konuşmanın 20'sinde Trump, Lecter'dan veya "Kuzuların Sessizliği" filminden bahsetti. (Sioux City'deki bir mitingde "gençlerin" onu duymadığını düşünerek Lecter'a yapılan göndermelerin güncelliğini yitirmiş olabileceğini fark etmiş gibi görünüyor)

Bir diğer Trump biyografi yazarı Gwenda Blair, Lecter'dan bahsetmenin Trump'ın göçmenlere ilişkin önceki açıklamalarından "çıtayı yükseltmeye" devam etmesinin bir yolu olduğunu söyledi. "Sadece suçlular, tecavüzcüler değil, Trump bunları 2015'ten beri kullanıyor... artık bu karışıma yamyamları da katalım"mBlair, Trump'ın "görüntüleri ve markalamayı anlayan biri olduğunu ve Hannibal Lecter'ın kesinlikle tarif edilemez bir korkunun yerleşik bir markası olduğunu" ekledi.

BASİT BİR AÇIKLAMA MI?

Senato için yarışan Temsilci Jim Banks, bunun basit bir açıklaması olduğunu düşünüyor. Banks, "Harika bir filmdi. Tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak kabul edildi. Ve bence liberallerin bu konuda şekilsizleşmesinden hoşlanıyor" ifadelerini kullanıyor. Trump kampanyasına yakın birkaç kişi, Trump'ın Lecter'a olan saplantısının arka planını bilmediklerini ve hiç sormadıklarını söyledi. Konuşmaları, Lecter'ı canlandırdığı için Oscar kazanan aktör Hopkins'i de şaşırtmış gibi görünüyor. Hopkins, Deadline ile yaptığı bir röportajda şunları söylüyor: "Hannibal.. O film çok uzun zaman önceydi. Tanrım, 30 yıldan fazla zaman önceydi. Bana Trump hakkında anlattıklarınıza şok oldum ve dehşete düştüm"

SEÇMENLERDEN ÇEŞİTLİ AÇIKLAMALAR

Trump'ın Atlanta'daki mitingindeki röportajlarda ise seçmenler farklı yorumlarda bulundu.

72 yaşındaki Jim Scandle: "İlk duyduğumda, 'Ne?' dedim. Ama birkaç kez duyduktan sonra, 'Ah, şimdi bağlantıyı anladım' dedim. Bu ülkeye yasadışı yollardan gelen insanların çoğunun, tıpkı Hannibal Lecter gibi, akıl hastanelerinden geldiğini vurgulamaya çalışıyor. Ve biliyorsunuz, bunun Hannibal Lecter ile hiçbir ilgisi yok, sadece akıl hastanesinde yatmış olması gerçeği var"

66 yaşındaki Bert Sandler ise "Kuzuların Sessizliği" sorulduğunda gülüyor. Daha felsefi bir yorumu var:

"Sanırım sadece dünyanın bugün olduğu yerden bahsediyor. Bence bulunduğumuz nokta burası, bölücülük. Bence o sadece oldukça bölücü ve çok yardıma ihtiyacı olan bir karakteri tasvir etmeye çalışıyor ve bence Amerika'nın çok yardıma ihtiyacı var."

Debbie Courtney daha kısa bir yorum yapıyor:

"Ben sadece kötü düşünüyorum. Bence birisinin akşam yemeğinde birini yemesinden bahsetmiyor"

Kampanya çalışanlar, eski başkanın Lecter'dan bahsetme eğilimi veya bakla ve şarap hakkındaki kişisel görüşlerini gönüllü olarak dile getirme eğilimi hakkında daha fazla açıklama yapmadı. Bunun yerine Steven Cheung bir açıklamada şu yanıtı verdi: "Başkan Trump ilham verici ve yetenekli bir hikaye anlatıcısı ve popüler kültüre atıfta bulunması, izleyicilerle ve seçmenlerle başarılı bir şekilde bağlantı kurabilmesinin birçok nedeninden biri. Oysa Kamala Harris eski bir kanepe kadar ilişkilendirilebilir."

Kaynak: odatv.com