Acarlar Longozu Nerede, Nasıl Gidilir? Özellikleri

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Acarlar Longozu, Marmara Bölgesinin kuzeydoğusunda yer alan Sakarya iline bağlıdır. Doğusu Karasu, batısı Kaynarca ilçesine bağlı olan longoz Sakarya Nehrinin Karadeniz’e döküldüğü noktanın 6 kilometre batısındadır. Karadeniz’e olan mesafesi ise yaklaşık 700 metredir. Türkiye üzerinde yer alan tek parça halindeki en büyük orman olma özelliğini taşır. Genişliği 250 ile 1250 metre arasında değişen Acarlar Longozunun uzunluğu 7.5 kilometredir. Oluşum açısından tipik bir kıyı set gölü özelliği taşır.

Acarlar Longozuna Nasıl Gidilir?

Acarlar Longozu Nerede, Nasıl Gidilir? Özellikleri - Resim : 1

Acarlar Longozuna gitmek için en çok şahsi araçlar tercih edilir. İstanbul’dan yola çıkan kişiler için en uygun rota TEM otoyolu üzerinden sağlanır. Otoyol üzerinde yer alan Kandıra gişelerinden geçtikten sonra aynı istikamette ilerlenmesi gerekir. Kandıra’ya vardıktan sonra Kaynarca – Karasu istikametinde ilerlenir. Tabelaları takip ettikten sonra Karamüezzinler Köyüne ulaşılır. Bu köyden sola döndükten kısa bir süre sonra Acarlar Longozuna ulaşılır. İstanbul’dan longoza yaklaşık olarak 3 saatlik bir yol bulunur.

Acarlar Longozuna gitmek için şehirlerarası otobüslerle Sakarya’ya gitmek de mümkündür. Bölgeden kalkan minibüsler ile Acarlar Longozuna kısa bir süre içinde ulaşılabilir. Toplu taşıma araçlarını kullanıp longoza varmak için Kaynarca ya da Karasu ilçelerinin içinden geçip ulaşım sağlanması gerekir. Minibüs ile birlikte otobüsler de longoza ulaşmak için hizmet verir. Karasu ve longoz arası hareket eden otobüs seçenekleri belirli saatlerde ulaşım sağladığı için dikkatli olmak ve zamanlamayı ayarlamak önemlidir.

Acarlar Longozu Özellikleri

Acarlar Longozu, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. derece sit alanı statüsü kazanması nedeniyle nadir bulunan doğal bir oluşumdur. Ekosisteminin nadir oluşu pek çok endemik bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmasını sağlar. Çeşitliliğin geniş bir yelpazede olmasında orman ve sulak alanların iç içe bulunmasının da etkisi vardır. Göçmen kuşların ürüme ve kışlama alanı olarak kullandığı bölge yaban hayatın devamını sürdürebilmesinde çok önemli bir rol oynar.

Pek çok göçmen kuş bölgede konaklayıp doğal yaşam döngüsünü sürdürür. Bu göçmen kuşlar arasında dalgıç, ibis, karabatak, yaban ördekleri ve pek çok bataklık kuşu gibi türler yer alır. Kuşların bölgeye yoğun olarak uğradığı dönem sonbahardır. Kuş türleri dışında bölgede pek çok yaban hayvan türü de bulunur. Tilki, tavşan, yaban domuzu, gelincik, sincap ve doğan gibi hayvanlar bölgede hayvan türünün ne kadar çeşitli olduğunu gösterir. Acarlar Longozu bölgedeki canlı çeşitliliğini korumayı başarır.

Acarlar Longozunda Yapılacak Etkinlikler

Acarlar Longozu Nerede, Nasıl Gidilir? Özellikleri - Resim : 2

Acarlar Longozunda yerli ve yabancı turistler için pek çok etkinlik fırsatı bulunur. Bunlardan ilki bölgeyi iyi bir şekilde tanımak ve doğa ile iç içe geçmek amacı ile yürüyüş yapmaktır. Kuşlar ve diğer hayvan çeşitlerini doğal ortamlarında görme fırsatı için en iyi bölgelerden biridir. Bölgenin zengin canlı çeşidini mercek altına almak için doğa fotoğrafçılığı da yapılabilir. Son olarak bu eşsiz doğa harikası bölgede kamp ve piknik yaparak vakit geçirmek yapılacak en iyi etkinliklerdendir.

Acarlar Longozuna Hangi Mevsimde Gidilmelidir?

Acarlar Longozu her mevsim uğramak için uygun bir bölgedir. İlkbaharda renkli bir atmosferde uğramak ya da sonbaharda solmuş yaprakların verdiği güzel görüntüyü deneyimlemek için uygun şartları vardır.

Acarlar Longozu Giriş Ücreti Ne Kadardır?

Acarlar Longozuna giriş için yetişkin insanların 15 TL ücret ödemesi gerekir. 7 yaşına kadar olan çocuklar için giriş ücretsizdir.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız