Acem pilavı nasıl yapılır?

Acem pilavı, geleneksel Türk mutfağında yer alan ve etli pilav türlerinden biridir. Adını, Osmanlı İmparatorluğu'nun 16. yüzyılda fethettiği Acem (İran) mutfağından alır. Genellikle düğün, bayram ve özel günlerde yapılan bu pilav, zengin malzemeleri ve lezzetli aromalarıyla öne çıkar.

Acem pilavı nasıl yapılır?

İşte kolay anlaşılır bir Acem Pilavı tarifi:

Malzemeler:

  • 2 su bardağı pirinç
  • 250 gram kuşbaşı dana eti
  • 2 adet havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 su bardağı sıcak su
  • Tuz, karabiber, yenibahar
  • Üzeri için:
    • 1 çay bardağı çiğ badem
    • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
    • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
    • 1 tutam maydanoz

Yapılışı:

  1. Pirinci yıkamadan bir kaba alın, üstüne bolca tuz serpin ve üzerini çıkacak kadar ılık su ekleyin. 30 dakika boyunca kabarması için bekletin.
  2. Teflon bir tencereyi ısıtın ve kuşbaşı etleri ekleyin. Etler suyunu çekip kavurulana kadar ara ara karıştırın.
  3. Etler suyunu çektikten sonra 1 yemek kaşığı tereyağı ve tuzu ekleyip karıştırın.
  4. Soğanları yarım ay şeklinde ince ince doğrayın. Havuçları soyup kibrit çöpü gibi doğrayın.
  5. Ayrı bir pilav tenceresine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip soğanları pembeleşene kadar kavurun. Havuçları ekleyip kavurun.
  6. Kabarmış pirinçleri süzün, bol suyla yıkayın ve tuz, karabiber ve yenibaharı ekleyin. 3 su bardağı sıcak su ilave edin.
  7. Karışım kaynamaya başladığında kapağını kapatın ve pirinçler suyu çekene kadar 10 dakika pişirin.
  8. Bademleri sıcak suya ekleyip kabuklarını soyun. Tavada sıvı yağla bademleri ve fıstıkları kavurun.
  9. Pişen pilavı bir kağıt havluyla örtüp 10 dakika demlendirin.
  10. Pilavı servis tabağına alın, üstüne etleri gezdirin. Üzerine kavurduğunuz badem ve fıstıkları serpiştirin.
  11. İnce doğranmış maydanozla süsleyerek sıcak servis edin.

Afiyet olsun!