Acılı Kuru Biber Dolması Nasıl Yapılır? Yiyen Hastası Oluyor

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Antep mutfağının kendine has lezzetlerinden biri olan kuru biber dolması artık her yörede en sevilen lezzetlerden biri haline geldi. Akşam yemeklerinde, iftarda ve hatta misafir ağırlarken yapılabilecek en lezzetli yiyeceklerden biri Gaziantep dolmasıdır. Kuru biber dolması ve patlıcan dolması özellikle bu kültürün vazgeçilmez yemekleri arasında yer alır. Tadına bayılacağınız bu yemekler özellikle acılı olarak hazırlandığında daha da lezzetli bir hale geliyor.

Acılı kuru biber dolması tarifini denedikten sonra vazgeçemeyeceksiniz. Yemeğe gelen misafirlerinize farklı bir tat sunmak istiyorsanız, sizlerde mutlaka bu tarifi denemelisiniz. Herkesin tarifini isteyeceği acılı kuru biber dolması tarifi sizlerle…

Acılı Kuru Biber Dolması Nasıl Yapılır? Yiyen Hastası Oluyor - Resim : 1

ACILI KURU BİBER DOLMASI YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Acılı kuru biber dolması yapmak ortalama olarak yarım saat sürecektir. Yarım saat içerisinde gerekli malzemelerin yardımı ile yaklaşık altı kişilik bir menü hazırlamak mümkün hale gelir. Evde acılı kuru biber dolması yapmak için gerekli olacak malzemeler şu şekildedir;

  • 12 adet kuru biber
  • 2 diş sarımsak
  • 2 tane kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı biber salçası (acılı)
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı acılı kırmızı pul biber ya da kırmızı toz biber (daha acılı olmasını isteyenler ölçüyü 1 tatlı kaşığı olarak baz alabilir)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tane küp şeker
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı

ACILI KURU BİBER DOLMASININ HAZIRLANIŞI

Acılı kuru biber dolmasını yapmak için ilk olarak malzemeleri hazır etmek gerekir. Gerekli malzemeler hazırlandıktan sonrasında orta boy bir tencerenin içerisine su koyulur. Suyun içerisine ise 1 tatlı kaşığı sumak eklenir. Sumak eklendikten su kaynamaya bırakılır. Tencere içerisindeki su kaynadıktan sonra tencerenin içerisine 12 tane kuru biber ilave edilir ve beş dakika daha su kaynatılmaya devam edilir.

Biberlerin eklendiği su kaynadıktan sonra biberlerin suyu süzülür ve kenara ayrılır. Biberleri kenara ayırdıktan sonra küçük bir tencere içerisinde zeytinyağı koyulur. Tencere içerisindeki yağ kaynadıktan sonra yağın içerisinde soğan ve sarımsak ilave edilir. Soğanlar ve sarımsaklar yemeklik olarak doğranır. Soğan ve sarımsak yağda kavrulduktan sonra ise tencereye salça eklenir. Salçanın kokusu çıkana kadar kavurmak gerekir. Salçanın kokusu çıktığında tencereye pirinç eklenir. Pirinçler olduğunda baharatlar ve şeker malzemeler de pirincin üzerine eklenir. Bütün malzemeler eklendikten sonra bir su bardağı sıcak su pirinçlerin üzerine dökülür. Pirinçler bu suyu çekene kadar tencereni kapağı kapatılır. Pirinçler suyu çektiğinde dolmanın iç harcı hazır hale gelir. Harç, dolmaların içerisine yerleştirilir. Hazırlanan dolmalar tencereye yerleştirilir. Dolmaların üzerine bir su bardağı sıcak su ve zeytinyağı dökülür. Yaklaşık yarım saat sonra acılı kuru biber dolması hazır.

ACILI KURU BİBER DOLMASININ PÜF NOKTALARI VE SERİVİSİ

Acılı kuru biber dolmasının en önemli püf noktası nar ekşisi kullanmaktır. Kuru biber dolmaları pişerken üzerine hafif bir nar ekşisi gezdirilir. Böylelikle hem acı hem de hafif ekşi bir tat elde edilir. Nar ekşisi ilavesi, dolmalar pişmeye bırakıldıktan on beş dakika sonra yapılır. Nar ekşisi eklenen dolmalar, on beş dakika daha pişmeye bırakılır. Acılı kuru biber dolmasını piştikten sonra bir süre oda sıcaklığında bekletmek, yemeğin daha lezzetli olmasını sağlar. Oda sıcaklığında bekleyen dolmalar, iç harcını iyice çeker. Acılı kuru biber dolması ılık bir şekilde servis edilir. Yemeği servis ederken yanına yoğurt ekleyerek hoş bir sunum hazırlamak da mümkündür.