Acılı Mercimek Çorbası Tarifi! Nezleye, Gribe Derman Olan Çorba
Türk mutfağında yer alan çorbalar oldukça geniş bir skalaya sahiptir. Birbirinden farklı tatlara sahip olan çorbalar, günün her öğününde tüketilebilmektedir. Sabah kahvaltılarında sıklıkla tercih edilen çorba çeşitleri, öğlen yemeklerinde ve akşam yemeklerinde de afiyetle tüketilir. Özellikle soğuk kış günlerinde yemeklerde başlangıç olarak seçilen çorbalar, insanların içinin ısınmasını sağlar.
Genel olarak bakıldığında sadece kış aylarında çorba tüketimi tercih ediliyor gibi gözükebilir. Ancak bazı kişiler hem kış aylarında hem de yaz aylarında çorba içmeden ana yemeklere geçiş yapmak istemez. Bunun yanı sıra sıcak yaz günleri için de özel olarak hazırlanan soğuk ve insanın içini ferahlatan çorbalar da tercih edilebilir. Bizler bu kez sizlere, kış aylarının bulaşıcı hastalıklarına iyi gelen acılı mercimek çorbasından bahsedeceğiz. Grip ve nezle gibi pek çok kış hastalığına şifa olan acılı mercimek çorbasının nasıl yapılacağını ve hangi malzemeler ihtiyacınız olduğunu ayrıntılı bir şekilde sizlere aktaracağız.
ACILI MERCİMEK ÇORBASI YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Acılı mercimek çorbası yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 5 su bardağı su
- 1 adet rendelenmiş domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı kuru nane (bol miktarda)
- Pul biber
- Tuz
- Kimyon
ACILI MERCİMEK ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Acılı mercimek çorbası yapmak için ilk olarak mercimeklerin güzel bir şekilde yıkanması ve süzülmesi gerekir. Ardından mercimekler uygun bir tencereye alınır. Mercimeklerin üzerine iri iri doğranan kırmızı biberler ve kuru soğan ilave edilir. Bu malzemelerin üzerine su eklenir ve haşlanması için beklenir. Mercimekler yumuşamaya başladığında ayrı bir sos tenceresi içerisinde zeytinyağı ısıtılır ve üzerine rendelenmiş domatesler ile domates salçası ilave edilir.
Sos tenceresinde hazırlanan karışıma tüm baharatlar sırası ile ilave edilir ve birkaç dakika kavurulur. Hazırlanan sos, mercimeklerin olduğu tencereye yavaş bir şekilde aktarılır. Tüm malzemeler karıştırıldıktan sonra blender yarımı ile çorba pürüzsüz bir kıvama getirilir. Çorbanın kıvamının koyu olması halinde üzerine bir su bardağı sıcak su ilave edilir ve bir taşım daha kaynatılır. Ardından hazırlanan acılı mercimek çorbası sıcak sıcak servis edilir.
ACILI MERCİMEK ÇORBASININ FAYDALARI NELERDİR?
Mercimek çorbası başlı başına insan sağlığı için olumlu etkileri ile ön plana çıkmaktadır. Ancak ekstra acılı olacak şekilde hazırlanan bu çorba özellikle kış aylarında sıklıkla karşılaşılan grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı oldukça etkilidir. Boğaz ağrısı ve solunum yolu enfeksiyonlarının hızlı bir şekilde geçmesini sağlayan mercimek çorbasının bilinen diğer faydaları ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- Mercimek çorbası yüksek çözünür lif oranı sayesinde kişilerin uzun süre tok kalmasını sağlamaktadır.
- Zayıflamak isteyenler için mercimek çorbası tüketimi oldukça faydalıdır.
- Kırmızı acılı mercimek çorbası özellikle bağırsak hareketlerinin düzene girmesini sağlar. Bağırsaktaki iyi bakterileri besleyen bu çorba, bağışıklık sisteminin de güçlenmesinde etkili bir role sahiptir.
- Acılı mercimek çorbası, besinlerdeki kolesterolü bağlar ve bu sayede kişinin kolesterol düzeyinin dengelenmesini sağlar.
- Kan şekerini kontrol altında tutar.
- Demir ve folik asit içeriği ile kansızlığın önüne geçer.
- Potasyum bakımından da zengin olan mercimek çorbası, kardiyovasküler hastalıkların meydana gelmesini engeller.