Acılı Pastırmalı Kuru Fasulye Nasıl Yapılır? Bir Defa Yiyen Müptelası Oluyor!
Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan kuru fasulye özellikle yanında pilav ile herkesi kendine hayran bırakır. Fakat kuru fasulyenin içerisine pastırma eklendiği zaman bu lezzet daha da artar. Pastırma ve acının uyumunu, kuru fasulye yemeğinde tatmaya hazır olun. Sizlerde bu uyumu merak ediyorsanız acılı pastırmalı kuru fasulye tarifini mutlaka denemelisiniz.
Ülkemizin mutfağı oldukça geniştir. Neredeyse her yörenin kendine has lezzetleri vardır. Bazı lezzetler ise artık ülkemiz genelinde yediden yetmişe herkesin sevdiği yemekler arasında kendine yer edinmiştir. Kuru fasulye de bu lezzetlerden birisi olarak kabul edilir. Akşam yemeklerinizde artık klasikleşmiş kuru fasulye hazırlamayı bırakabilirsiniz. Sofraların yeni gözdesi acılı pastırmalı kuru fasulye…
ACILI PASTIRMALI KURU FASULYE HAZIRLANIRKEN HANGİ MALZEMELER KULLANILIR?
Kuru fasulyeyi sade ya da etli yapmakta sıkıldıysanız artık pastırmalı kuru fasulyeyi deneme vaktiniz gelmiştir. Ağzınızda tadını bırakacak olan bu enfes yemeği hazırlamak için kullanmanız gereken malzemeler şu şekildedir;
- 4 – 5 su bardağı kuru fasulye (akşamdan ıslatılmış olmalıdır)
- 2 tane kuru soğan
- 2 tane acı sivri biber
- 4 – 5 adet orta boy domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı acı biber salçası
- 5 – 6 dilim pastırma (çemeni ayıklanmış olmalıdır)
- 125 gram tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber ya da kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı isot (isteğe göre)
- 1 tutam kimyon
- 1,5 – 2 litre kaynar su
ACILI PASTIRMALI KURU FASULYENİN HAZIRLANIŞI
Kuru fasulye yemeklerini hazırlarken mutlaka bir gün öncesinden kuru fasulyeleri ıslatmak gerekir. Öncelikle kuru fasulyeler 2 – 3 kez yıkanır. Daha sonra ise kuru fasulyeler derin bir kabın içerisine alınır ve içerisine soğuk su, bir bardak soğuk süt, iki adet küp şeker ve biraz tuz eklenir. Kuru fasulyelerin üzerine eklenen suyun, kuru fasulyelerin yaklaşık 3 – 4 parmak üstüne çıkması gerekir. Kuru fasulyeler bu suyun içerisinde on iki saat boyunca bekletilir. On iki saat sonra kuru fasulyeler şişmiş olacaktır. Bu aşamada öncelikle kuru soğanlar yemeklik olarak doğranır. Biberler yuvarlak olacak şekilde dilimlenir. Biberlerin çekirdekleri genellikle ayıklanır. Fakat daha acı bir tat elde etmek isterseniz, biberleri çekirdekli bir şekilde de ilave edebilirsiniz.
Bir tencerenin içerisine tereyağı koyulur ve soğanlar ile biberler hafifçe kavrulur. 4 – 5 adet domates rendelenir. Rendelenen domatesler de tencerenin içerisine eklenir. Domatesi hafifçe kavurduktan sonra ise tencere içerisine salçalar koyulur. Salçanın kokusu çıkana kadar yemek kavurmaya devam edilir. Salçanın kokusu çıktıktan sonra pastırmalar dilimlenir ve tencerenin içerisine koyulur. Pastırmadan sonra ise tencerenin içerisine kuru fasulye eklenir (suyu süzülerek). Kuru fasulyenin üzerine baharatlar eklenir ve iyice karıştırılır. Ortalama 1,5 – 2 litrelik kaynamış su tencerenin içerisine dökülür. Suyun, yemeğin iki parmak kadar üzerine çıkması gerekir. Yemek piştikten sonra servise hazır hale gelir.
ACILI PASTIRMALI KURU FASULYE YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Kuru fasulyenin asıl püf noktası, fasulyelerin on iki saat boyunca suda bekletmektir. Özellikle tarifte belirtilmiş olan su karışımında bekletilmesi, fasulyelerin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Fasulyeleri suda bekletmeye vakti olmayanlar ise hazır konserve kuru fasulyeler ile yemeği hazırlayabilir. Kuru fasulyenin iyice pişmesi için düdüklü tencere kullanılması daha sağlıklıdır. Yemek ilk olarak yüksek ateşte pişirilir daha sonra ise kısık ateşte pişirilmeye devam edilir. Yemeğin en önemli püf noktalarından bir diğeri ise kaynar su kullanımıdır. Yemeğin içerisine ekstra su eklenmesi gerektiği takdirde de yine kaynar su koyulmalıdır.