Acılı Tavuk But Nasıl Yapılır? Parmak Yediren But Tarifi

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Tavuk but, en sevilen ve en pratik yemeklerden birisidir. Hem çocukların hem de yetişkinlerin severek tükettiği tavuk eti, but bölgesinin kolay yenmesi ve farklı birçok tarifte kullanılabilir olması ile sıklıkla tercih edilmektedir. Akşam yemeği için çabucak hazırlanabilecek tavuk butlarını sade olarak tercih edebileceğiniz gibi acılı sos eşliğinde de tercih edebilirsiniz. Bu sayede yemeğin hem aromatik hem de daha lezzetli bir tada sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Acılı tavuk but yaparken, etin yumuşak olması için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunur. Bunlara dikkat ederek lokum gibi yumuşacık acılı tavuk butları elde edebilirsiniz. Tavuk butlarının yanına pirinç pilavı ya da makarna yapabilir, dilerseniz patates kızartması da ekleyerek afiyetle tüketebilirsiniz.

Acılı Tavuk But Nasıl Yapılır? Parmak Yediren But Tarifi - Resim : 1

ACILI TAVUK BUT YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Acılı tavuk but yapmak için ortalama olarak elli dakikalık bir sürenin ayrılması yeterlidir. Oldukça pratik bir şekilde hazırlanabilecek acılı tavuk butları ile parmak yedirten bir lezzet elde edebilirsiniz. Acılı tavuk but yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır;

  • 1 kg tavuk but
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1/2 tatlı kaşığı kekik
  • 1 diş sarımsak
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı karabiber
  • 5 adet mantar
  • 2 adet havuç
  • 1 adet fırın poşeti

ACILI TAVUK BUT NASIL HAZIRLANIR?

Acılı tavuk but yaparken tarifte yer alan mantar ve havuç tamamen damak tadına bağlıdır. Dileyenler ya da özellikle mantar alerjisi olanlar, tarifteki bu malzemeleri kullanmamayı tercih edebilir. Acılı tavuk but yapmak için ilk olarak fırın poşetine tavuk butları yerleştirilir. Üzerine diğer tüm malzemeler eklenir ve poşetin ağzı kapatılır. Ardından tüm malzemelerin tavuk ile karışması için birkaç kez sallama işlemi yapılır. Poşete kürdan yardımı ile üç adet delik açılır ve önceden 200 derece ısıtılmış fırına verilir.

Bunun için kullanılacak olan fırın tepsisine yağlı kağıt serilmesine özen gösterilmelidir. Fırına verilen tavuk butları ortalama olarak kırk beş dakika ila elli beş dakika arasında pişecektir. Bu sürenin sonunda pişen tavuklar, fırın poşeti ile fırından çıkartılır ve bir makas yardımı ile poşet açılır. Pişen tavuklar sıcak sıcak servis edilebilir.

ACILI TAVUK BUT YEMEĞİNİN YANINA NE YAPILIR?

Pratik ve kolay bir şekilde hazırlanabilen acılı tavuk butların yanına pirinç pilavı en iyi şekilde eşlik edecektir. Lezzetlerin dengelenmesi için mevsim salata da tercih edilebilir. Aynı zamanda bulgur pilavı ve gavurdağı salatası ile hazırlanan menü de acılı tavuk but yemeğinin yanına oldukça yakışacaktır. Tüm bunların yanı sıra makarna çeşitlerinden damak zevkine göre en uygunu tercih edilebileceği gibi acılı tavuk butların yanına sadece mevsim salatası ya da bol yeşillikli bir salata yapılarak da servis edilebilir.

ACILI TAVUK BUT YEMEĞİ KAÇ KALORİDİR?

Tavuk eti, kırmızı et yerine sıklıkla tüketilmektedir. Yüksek oranda protein içermesi ve kırmızı et fiyatlarına göre daha ekonomik fiyat skalasına sahip olduğu için tercih edilen tavuk eti özellikle çocukların gelişiminde oldukça önemli bir yere sahiptir. Çocukların tüketmesi için farklı tarifler kullanılarak hazırlanabilen tavukların, acılı tavuk but formundaki hali 280 kcal’dir. Bu nedenle acılı tavuk but tüketiminin kontrollü ve mümkün olduğunca hafif salata çeşitleri ile tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.