Adaçayı Nasıl Yetiştirilir? Özellikleri, Bakımı

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Adaçayı yetiştirmek isteyenlerin belli başlı detaylara dikkat edilmelidir. Özellikle iklim koşulları önemlidir. Adaçayı yetiştirmek için nemli bir alana ihtiyaç duyulur. Toprak yapısı süzek olmalıdır. Bu bitkinin yetiştiği yerin güneş görmesinde de fayda vardır.

Adaçayı hem kapalı hem de açık alanda yetişmeye uygun bir bitkidir. Tohumdan yetiştirme yapılabilir. Ancak bu durumda süreç biraz uzar. Bunun yerine bitkiden çoğaltma yapmak daha faydalı olur.

Adaçayı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Adaçayı yetiştiriciliği yapmak için şu aşamalar izlenmelidir:

  • Mayıs ayında bitkiler, toprağa dikilmelidir.
  • Dikim sırasında 30-60 cm mesafe bırakılmalıdır.
  • Dikim için güneşli bir yer seçilmelidir. Böylece yaprak kalitesi artar. Ancak çok sıcak yerler de dikim için tercih edilmemelidir.
  • Adaçayı bitkisinin boyu bazen 76 cm’e kadar çıkabilir. Bu gibi durumlarda destek kullanılmalıdır.

Adaçayı Saksıda Yetişir mi?

Adaçayının saksıda yetişmesi mümkündür. Saksıda yetiştirildiği takdirde ikinci yetişme yılında yapraklar toplanabilir hale gelir. Adaçayını saksıda yetiştirirken haftada bir ya da on günde bir olacak şekilde sulama yapılmalıdır. Sulama işlemi sırasında toprağın kurumuş olmasına dikkat etmek gerekir. Adaçayı saksısını, güneş gören bir yere yerleştirmenizde fayda vardır.

Adaçayı Türkiye’de Nerede Yetişir?

Adaçayı Nasıl Yetiştirilir? Özellikleri, Bakımı - Resim : 1

Adaçayının Türkiye’de yetiştiği yerler; Hatay, Adana, Tarsus, Antalya şehirleridir. Ayrıca Denizli, Aydın ve İzmir gibi yerlerde de adaçayı yetişir. Adaçayının farklı çeşitleri vardır. Yapılan araştırmalar, Türkiye’de toplam 90 adet adaçayı çeşidi bulunduğunu gösterir.

Adaçayı Nasıl Çoğaltılır?

Adaçayını çoğaltmak için taç kısımlarının yaklaşık 5 cm altından filizler alınmalıdır. Filizlerin alınması sırasında kullanılan bıçak, sterilize olmalıdır. Budanan dal üzerinde 3 adet yaprak kalmalıdır. Ardından suda köklendirme yapılır. Adaçayı yetiştirmek ve çoğaltmak için en sık bu yöntem kullanılır.

Adaçayı Güneşi Sever mi?

Adaçayı güneşi seven bir bitkidir. Güneşe ihtiyaç duysa da çok sıcak yerlerde gölge ihtiyacı da olur. Bu nedenle aşırı sıcaklardan, soğuklardan korunmalıdır. Adaçayının yetiştiği toprağın kireç oranı yüksek olmalıdır.

Adaçayı Yetiştiriciliği Kazancı Ne Kadardır?

Adaçayı yetiştiriciliğinin kazancı zaman içerisinde değişebilir. Adaçayı, değerli bir bitkidir. Bu nedenle yüksek kazanç getirme olanağı da vardır. Adaçayı yetiştirmek isteyenler hem bu bitkiyi yetiştirmenin maliyetlerini hem de kazançlarını bir arada düşünmelidir. Böylece satışlardan kâr edilebilir.

Adaçayı Ne Zaman Toplanır?

Adaçayı Nasıl Yetiştirilir? Özellikleri, Bakımı - Resim : 2

Adaçayının toplanma zamanı Temmuz ayıdır. Çiçeklenmenin döneminde hasat yapılır. Hasat edilecek nokta topraktan 10 cm daha yukarıda olmalıdır.

Adaçayı Bakımı Nasıl Yapılır?

Adaçayı bakımı sırasında gübreleme önemlidir. Potasyum sülfat içeren gübreler kullanılarak soğuk havalarda daha yüksek dayanıklılık sağlanır. İlkbaharda erken gübreleme yapıldığı takdirde soğuklara karşı dayanıklılık daha fazla artırılır.

Adaçayının özellikle erken gelişim sürecinde suya ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacın karşılanmasına da özen gösterilmelidir.

Adaçayının Faydaları Nelerdir?

Adaçayının sağlık açısından pek çok faydası vardır. Bu nedenle pek çok kişi, özellikle kış aylarında adaçayı tüketir. Adaçayının faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Adaçayı tüketimi ile aşırı terleme problemi önlenebilir.
  • Stresinizin azalmasına yardımcı olur.
  • Bağışıklığın güçlendirilmesi açısından faydalıdır.
  • Ağız ve diş sağlığı açısından faydalıdır.
  • Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını sağlar.
  • Balgam atmanıza yardımcı olur.
  • Soğuk algınlığı durumunda faydalıdır.

Adaçayının faydalarının söz konusu olması için doğru tüketilmesi önemlidir. Adaçayı yaprakları, kaynamış suyun içerisinde birkaç dakika bekletilir. Ardından adaçayı tüketilir. Çayın içerisine limon, bal, tarçın çubuğu ya da karanfil ilave edilebilir. Adaçayı tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir. Günde iki fincanın üzerinde tüketim önerilmez. Evde adaçayı yetiştirmek, istediğiniz her an tüketebilmek açısından faydalıdır.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız