Aile hekimlerinden "Geçinemiyoruz" eylemi

Memur maaşları ve ASM’ler için verilen cari gider ödeneğinin yetersiz olduğunu ifade eden aile hekimleri, ödeneklere ve maaşlara iyileştirme bekliyor.

Aile hekimlerinden "Geçinemiyoruz" eylemi

Kocaeli Aile Hekimleri Derneği, 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirdi. Kocaeli Aile Hekimliği Derneği ise İzmit Dernekler Yerleşkesinde yaptığı basın açıklaması ile sesini duyurmaya çalıştı. ASM’lerin 25’ten fazla kalemde gideri bulunduğunu ifade eden Kocaeli Aile Hekimliği Derneği Başkanı Funda Atmaca, gün geçtikte artan maliyetlerle personel çıkarmaya başladıklarını, iş yükü altında ezildiklerini ve hekime şiddetin ise kendilerini iyice yıprattığını belirtti. Açıklamaya AHESEN, Hekim-Sen, Hekim Birliği sendikası ve Birlik Dayanışma Sendikası üyeleri de destek verdi.

“AİLE HEKİMLİĞİ BİRİM SAYISI BUGÜN 25 BİNLERE ULAŞMIŞTIR”

Memur maaşlarına yapılan zam oranının da yetersiz olduğunu dile getiren Başkan Atmaca açıklamasında, “Aile Hekimliği uygulaması 2005 yılında yürürlüğe girmiş ve çok başarılı bir başlangıç yapmıştır. Bugün büyük bir özveri ve aşkla çalışmakta olan tüm aile hekimi arkadaşlarım o günden bugüne aktif olarak hiç durmaksızın görevlerini layıkıyla yerine getirmişlerdir. 2005 yılında başlayan uygulama 2010 yılında kademeli geçişini tamamlamış ve hali hazırda ülkemizde aile hekimliği birim sayısı bugün 25 binlere ulaşmıştır. Aile Hekimliği Uygulaması ile aşılama oranları artmış, anne ve bebek ölümleri azalmıştır. Koruyucu sağlık hizmetleri artmıştır. Bu sistemle vatandaşlarımızın memnuniyeti kazanılmış ve kamu sağlık sektöründe memnuniyet oranı en yüksek alan olmuştur.

“ENFLASYON RAKAMLARININ GERİSİNDE KALDI”

Aile Hekimliği uygulaması bir tükenmişliğe doğru yol almaya başlamıştır ve bugünlerde bu tükenmişliği derinden yaşamaktadır. Bunun 3 ana sebebi vardır. Şiddet, aşırı iş yükü ve hak kaybı. Bugün tüm Türkiye’de sağlık STK’ları olarak basın açıklaması yapmaktayız. Bizler aile sağlığı merkezinde görev yapan aile hekimleri, aile sağlığı çalışanı ebe, hemşire, tıbbi sekreter, ATT ve ASM personelleriyiz. Aile sağlığı merkezlerinin 25’i aşkın kalemde sabit gideri bulunmaktadır. ASM ihtiyaçları için verilen cari gider ödeneği, enflasyon rakamlarının maalesef çok gerisinde kalmıştır. Haklarındaki erimeye paralel olarak aile hekimi, ebe, hemşire hastanelerdeki asli kadrosuna veya özel sektörde çeşitli alanlara yönelmiş, azalan cari gider ödemesine bağlı olarak da birçok ASM; kiralarını, elektrik faturasını, yanında çalıştırdığı personelin maaşını ödeyemez duruma gelmiştir.

“İŞTEN ÇIKARMALAR BAŞLADI”

Tüm bu sebeplerle personel çıkarma haberlerini ülkenin dört yanındaki arkadaşlarımızdan almaya başladık. Standart sağlık hizmeti verilecek tıbbi ve hijyen malzemesini bile almakta zorlanan bir konumda, halkımızın hak ettiği kaliteli ve nitelikli sağlık hizmetlerine ulaşımları da aynı şekilde zorlaşmaktadır. Son 5 yıl içerisinde; Resmi TÜFE artışı yüzde 331, asgari ücret artışı yüzde 611, kira artışı yüzde 400 olmuşken ASM giderleri için yapılan artış sadece yüzde 330 olmuştur. Aradaki fark artık hekimlerin kendi hak edişlerinden sağlanır noktaya gelmiştir. 5 Temmuz 2023 tarihinde hükümetimizce açıklanan yüzde 17.55 zam oranı ve 8077 TL ek ödeme, aile hekimliği çalışanlarının hak edişlerine ve hizmetin yürütülmesi için gerekli ASM gider ödeneğine oransal artışı tam bir hayal kırıklığı olmuştur.

“SİSTEM TAMAMEN TIKANACAK”

Aile hekimleri ve ASM’lerin sözleşme ve ödeme yönetmeliğinde yapılacak düzenlemelerle hak ediş ve gider ödeneklerinde iyileştirme yapılmadığı takdirde sistemden çıkışların artacağını ve sistemin tamamen tıkanacağı bir gerçektir. İvede olarak; 05.07.2023 tarihinde açıklanan 8077 TL ek ödeme tavan ücrete yansıtılmalı ve emekliliğe etkisi olacak şekilde yeniden düzenlenmelidir. Ayrıca Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yer alan hem aile hekimleri hem de ASÇ’lerin ilk 1000 puana kadar olan temel hak ediş katsayısı acil olarak yüzde 100 artırılmalı, eşdeğer meslek gruplarının temel ücretlerinin altında bir hak ediş alınması önlenmeli, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının 1000 puan üzeri hak ediş kalemi katsayısı mevcut açıklanan memur zammından bağımsız olarak yüzde 50 artırılmalıdır.

“TAVAN ÜCRET YÜZDE 21’E ÇIKARILMALI”

ASM gider ödeneği oranları tüm ASM sınıflarında yapılacak değişiklikle yüzde 50 olarak acil bir şekilde arttırılmalı, sosyo-ekonomik gelişmişlik düzey ödemesinde; bölge oranları, deprem bölgesi öncelikli olarak güncellenmeli ve çarpan katsayısı yüzde 100 artırılmalıdır. Destek ve teşvik ödemesi; ulaşılabilir bilimsel, gerçekçi oran ve kriterler ile yeniden düzenlenmeli, tüm aile hekimliği çalışanların alabilmesi sağlanmalıdır. Destek ve Teşvik ödemesinde Aile sağlığı çalışanları için belirlenen tavan ücret oranı yüzde 3’den yüzde 21’e çıkarılmalı, ASÇ’ler için belirlenen hak ediş ücreti üst limiti tavan ücretin 1.5 katı uygulaması 3 kata çıkartılarak hak ediş üst limiti sınırlaması genişletilmeli, Aile hekimleri ve ASÇ’lerden alınan vergi yüzdelik dilimi sabit olmalı ve bu oran en fazla yüzde 20’yi geçmemelidir” ifadelerini kullandı. Nuri Dinçer Akçaharman

Aile hekimlerinden "Geçinemiyoruz" eylemi - Resim : 1