Ak mı Kara mı? Artık yolun sonundaki “ışık” belli olmalı..

Alper Tunga Akkuş

Alper Tunga Akkuş

Tüm Yazıları

Halka açık şirket demek ne demek?

Halka gerçekten açık olan,

Halka gerçekten dürüst olan,

Halkın yatırdığı üç kuruşu cebine atmayan “şirket” demektir.

Fakat ülkemizde bu dürüstlük kavramı ve halka açıklık kavramı çok yanlış anlaşılıyor. Halka açıklık noktasında denetçilerden tutun, SPK’ya kadar bir çok kesimin suçu var iken temelde suç yine küçük yatırımcıya kalıyor. Yatırım yaptığı şirketi takip etmeyerek, yatırım yaptığı şirketin genel kurullarına katılmayarak bir çok karar alma hakkını daha doğrusu yanlışlara rağmen patronun yararına kararların geçmesini kolaylaştırıyorlar.

Her ne kadar teknoloji gelişti desek genel kurullara katılım az görünüyor hala. Mesela Cemas, Mesela Işıklar Enerji ve Yatırım Holding’te olduğu gibi.

Bu şirketleri örnek vermem kadar doğal bir şey yok; çünkü iyi kötü yıllardır yatırımcısıyım. İyi kötü genel kurullarının çoğuna gidemesem bile elektronik ortamda katılıyorum. Yıllardır katıldığım genel kurullarda gördüğüm binlerce lotu olan küçük yatırımcının asla genel kurula katılmadığıdır. Geçtiğimiz haftalarda İEYHO genel kurulunu yaptık ama bilin bakalım kaç kişi vardı?

Bir elin parmak sayısını geçmeyecek kadar azdık. Hatta sayıyla ifade etmem gerekirse 4-5 kişiydik.

Sorum küçük yatırımcıya;

Hisse düşünce, ederine gitmeyince köşe yazılarına yorum atıp hak arıyorsunuz ama genel kurullara neden katılmıyorsunuz? Neden patronların göz göre göre istediği kararları almasına vesile oluyorsunuz?

Olmuyoruz demeyin, elektronik imza alıp patrona hayır demek zor değil..

O sebeple şirketlerin değerine ulaşması için ilk önceliğimiz neymiş? Genel kurullara katılmakmış..

Gelelim ikinci konumuza, göz bebeğimiz Işıklara..

Diyorum ya yıllardır bu hissedeyiz tüm ailecek; babamla bekliyoruz diye..Boşa demiyorum.

Bugün yıllardır dillendirilmeyen hatta küçük yatırımcının bilmediği bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Konumuz Işıklar olsa da temelde yıllardır ödenmeyen hala borç olarak görünen bir yatırımı ele alacağız. Global Enerji Elektrik Üretim Anonim Şirketinden kalan borçtan bahsetmek istiyorum. Global Enerji Elektrik Üretim Anonim Şirketini Recep Emre CAN adlı bir beyfendi kuruyor.

Sonra yolları Işıklar Enerji ve Yatırım Holding ile kesişiyor. Yıllar 2011 gösterirken Rıza Kutlu Işık'ta yatırım yapmaya başlıyor.

Bu arada buraya ufak bir parantez açmak isterim METEMTEKS adlı şirketin kurucusu da Recep Emre Can beyefendi..

Parantezi kapatıyorum.

Aslında baktığında iş mantıklı makul duruyor bana ama ne oluyorsa Global Enerji Elektrik Üretim Anonim Şirketi batıyor. https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/647152 buradan kap açıklamasına da ulaşabilirsiniz.

Farkındayım çok sık parantez açıyorum ama tekrar bir parantez açmam gerekiyor kap duyurusunda aynen şöyle deniyor;

"Şirketimizin sahip olduğu %15,78 oranındaki Global Enerji paylarına karşılık ayrıldığından söz konusu iflas kararının finansal tablolarımız üzerinde bir etkisi olmayacaktır."

Parantezi kapatıyorum.

Olabilir,

Demek Global Enerjide işler iyiye gitmedi, iyi gitmeyen bir işi de kesmek makul.

Fakat burada asıl sıkıntı şurada çıkıyor; yapılan iflas kap duyurusunda şirkete etkisi olmayacak denilse de finansal tablolara göre bal gibi de etkisi var. Nasıl mı? 2024 yılı 1.dönem finans tablolarında otuzbeşinci sayfayı açtığımızda görebiliyoruz bu borcu net olarak..

Ak mı Kara mı? Artık yolun sonundaki “ışık” belli olmalı.. - Resim : 1

Raporun dediğine göre bizim yatırım yaptığımız şirketin Global Enerji Elektrik Üretimi A.Ş.'ye verilen kefaletlerden dolayı bal gibi borcu var..Etkisi olmayacak demişler ama raporlara göre bu borç Işıklara kalmış görünüyor..

Ha bu borcun kime olduğu da daha önce açıklanan finansal raporlarda detaylı bir şekilde belirtilmiş. Daha doğrusu zamanında verilen izahname de detaylı olarak verilmiş. SPK'nında onayladığı bu rapora göre Global Enerji Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin kredi anlaşmaları oluyor Halk Leasing ile. Ama şirket battığı için bizim tatlı mı tatlı patronumuz anladığım kadarıyla İEYHO üzerinden kefalet veriyor. Bu kefaleti bilen daha doğrusu kefaletten kalan borcu bilen çok az kişi vardır..

Ak mı Kara mı? Artık yolun sonundaki “ışık” belli olmalı.. - Resim : 2

Bunu bilmekten ziyade yıllardır üstüne faiz koya koya ne derece arttığını bilmeniz gerekiyor. Tahminime göre daha doğrusu raporlara göre 2.8 milyon dolar seviyesindeydi bu borç 2024/3 aylık dönemde açıklanan rapora göre..

Geldik 6 aylık döneme..

Rahat 3 milyon dolar olmuştur. Türk lirasına vurduğumuzda 100 milyon tl'ye yakın bir borç çıkıyor. (Bu borcun güncel durumunu öğrenmek için yatırımcı ilişkilerimize mail attım. Elbette yazan yok, tatilde olmalılar. )

Bu borç nasıl ödenir patron ne yapar bilmiyorum ama yukarıda açtığım bir parantezi kapatmayı görev görüyorum; METEMTEKS tekstilden bahsetmiştim..

Metemteks 2010 yılında Rıza Kutlu Işık devir alıyor, aldığı gibi isim değişiyor. Devir aldığı kişide Emre Can beyfendi..

Hatırlayanlar vardır eminim. İsim değiştikten sonra asıl tantana başlamıştı.

Bedelli yapıldı,

%400 ile başlatıldı..

Yani bir noktada yine küçük yatırımcı bir şekilde mağdur edildi. Benim asıl merak ettiğim husus ise günümüzde aynı şeyler yine mi olacak? Aynı şeylerin olmasına yine mi müsade edilecek?

Bu konuları çok merak ediyorum. Çünkü son attığı kapta "Sermaye tavanını yükseltmek" istediğine dair bir madde var. Bu madde kabul edilir edilmez fakat edilirse, bu borç yine bedelliyle küçük yatırımcının sırtına mı yüklenecek?

Işıklar Enerji ve Yatırım Holding'in daha önce yaptığı bedelli başvurusunu SPK kabul etmemişti. Fakat ne SPK'ya ne bu borcu yıllardır saklayana ne de genel kurullara katılmayan küçük yatırımcıya güvenmiyorum.

Şirkete sahip çıkmak genel kurullara katılarak belli edilir arkadaşlar, değerli dostlar.

Artık küçük yatırımcının bu şirketlerin değerine ulaşması için,

"Ak" İle "Kara"nın kim olduğunu göstermesi için adım atması gerekiyor..

Mevlanın dediği gibi;

"İnsan dere suyu gibidir. Bulanık olursa dibini göremezsin..."

Bizim artık kara sulardan ak sulara gitme vaktimiz geldi bile geçiyor..Küçük yatırımcı az çok demeden hem İEYHO'da hem de CEMAS'te birlik olmalıdır..