AK Parti hangi ilçelerde adayı değiştirir?

AK Parti çok kısa bir süre içerisinde ilçe belediye başkan adaylarını açıklayacak.

Tabi uzun süredir gazeteciler olarak bizler de partililerle, kentin önde gelenleriyle, kanaat önderleriyle adayların üzerine konuşuyoruz.

Bugüne dek çok insan dinledim, çok insana fikrimi söyledim.

AK Parti’nin ilçe belediye başkan adaylarının açıklanmasının arefesinde, kimseyi kırmadan, dökmeden, anlatacaklarımın da sonuca hiçbir etkisi olmayacağını bilerek sizlere edindiğim bu izlenimleri sizlere aktarmak istiyorum.

Karamürsel

Karamürsel’de mevcut belediye başkanı İsmail Yıldırım olmadan bir denklem kurmanın zor olduğunu gözlemliyorum. Aday adaylarından, eski ilçe başkanı Sait Mete ile İsmail Yıldırım arasındaki kavganın, yeni dönemin belirleyici unsurlarından olacağını düşünüyorum. Karamürsel’de bir değişim yaşanabilir. Fakat bu değişimin içerisinde İsmail Yıldırım da olur. Onsuz bir denklem kurmak, riskli gözüküyor.

Gölcük

Gölcük’te mevcut belediye başkanı Ali Yıldırım Sezer’in dışında yalnızca bir aday adayı var. O isim de Gölcük İlçe eski Başkanı Çetin Seymen. Çetin Seymen, ilçe için önemli bir değer. Ancak ben bu dönem Gölcük’te bir değişim olmayacağını, mevcut başkan Ali Yıldırım Sezer’in bir kez daha aday gösterileceğini düşünüyorum.

Başiskele

Başiskele’de mevcut belediye başkanı Yasin Özlü’nün karşısına rakip bir belediye başkan aday adayı çıkmadı. Zaman zaman siyaset kulislerinde Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ile Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü’nün aralarının serin olduğu dillendirilse de benim böyle bir gözlemim yok. Başiskele’de de Özlü’nün yeniden aday gösterilmesini bekliyorum.

Kartepe

Kartepe, her dönem değişim yaşanan bir ilçe oldu. Şükrü Karabalık, rahmetli Hüseyin Üzülmez ve şimdi de Mustafa Kocaman. Kartepe de az belediye başkan aday adayının çıktığı bölgelerden biri oldu. Bali Holat ve Murat Yıldız aday adayı. Kartepe’nin bu dönem, “her dönem belediye başkanı değişen ilçe” sarmalından kurtulacağını ve yeni dönemde de AK Parti’nin Mustafa Kocaman’ı aday göstereceğini öngörüyorum.

Kandıra

Tıpkı Kartepe gibi, Kandıra’da da her dönem belediye başkanı değişti. Cengiz Kan, Ünal Köken ve şimdi de Adnan Turan. Fakat yaptığım sohbetler neticesinde edindiğim izlenimlere göre, Kandıra da değişim beklediğim ilçeler arasında yer alıyor.

İzmit

İzmit, zaten AK Parti’de değil. Dünden bu yana yazılıp çiziliyor. İl Başkanı Şahin Talus ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın da katıldığı komisyon toplantısında aday ismi olarak Ali Korkmaz ile Muharrem Tutuş’un tartışıldığı ve masadan Muharrem Tutuş’un çıktığı ifade ediliyor. Ancak bugün bile hala güçlü bir şekilde AK Parti İl eski Başkanı Mahmut Civelek’in adını aday olarak güçlü bir şekilde dillendirenler var. Son karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’da. Bekleyip göreceğiz.

Derince

Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün’e proje bazlı baktığımız zaman başarısız bir belediye başkanı olduğunu söylemek kesinlikle haksızlık olur. Zeki başkan, çok uzun yıllardır siyasetin içinde, aktif görevler alıyor. Zeki başkanın devam edeceğiyle ilgili özellikle geçtiğimiz hafta çok kuvvetli söylentiler yayılsa da Derince de benim değişim beklediğim ilçeler arasında yer alıyor.

Körfez

Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt’ün ilk dönemi. Geriye dönüp baktığınızda Körfez Belediyesiyle ilgili zaman zaman çıkan söylentilere karşı Şener Söğüt güzel bir duruş gösterdi. Aslında benim tahmin yürütmekte hatta konuştuğum tüm partililerin belediye başkanının değişeceği noktasında bir fikir beyan etmekte zorlandığı bir ilçe. Benim öngörüm şu: Körfez’de değişimin olup olmayacağı, belediye başkanlığı için adı geçen adaylardan birinin, AK Parti Genel Merkezindeki kuvvetine bağlı. Bekleyip, göreceğiz.

Dilovası

Dilovası da tıpkı Kandıra, Kartepe gibi her dönem belediye başkanının değiştiği ilçe. Yine Dilovası’nda çok sayıda aday adayı başvuru yaptı. Bir ara, “Çok aday adayı olduğu yerde mevcut belediye başkanıyla devam etmek kırgınlığın en az olacağı seçenek olur” düşüncesine inansam da, Dilovası’nda her dönem çok sayıda aday adayı başvuru yapıyor. Dilovası da benim değişim beklediğim ilçeler arasında.

Çayırova

Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, görev süresi boyunca vatandaşla diyalogları dahil çeşitli sorunlar yaşadı. Ben Çiftçi’nin yeni dönemde aday gösterilmeyeceğini düşünenlerdenim. Çayırova’da bir değişim bekliyorum.

Darıca

Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık’ın değiştirilmesiyle ilgili bir gerekçe düşünüyorum, düşünüyorum, soruyorum ancak bulamıyorum. Muzaffer Bıyık da yeniden aday gösterilmesini beklediğim belediye başkanlarından.

Gebze

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’ün geride kalan 5 yılda en büyük dikkat çeken sorununun, iletişim sorunu olduğunu düşünüyorum. Kendisi biraz mesafeli bir isim. Ama madalyonun en önemli kısmı, akçeli işler. Zinnur Büyükgöz, belediye başkanlığı döneminde işleri bozulan, mali olarak geriye giden hatta bir isim. Mesela Adnan Köşker’in belediye başkanlığı süresince refahının arttığını bu kent gözlemledi. Zinnur Büyükgöz’ün de geriye gittiğini, işine odaklandığını gördü. Bu nedenle AK Parti’nin, temiz ve dürüst bir yönetim sergileyen Zinnur Büyükgöz’ü yeniden aday göstereceğini düşünüyorum.

İşte, benim düşüncelerim bu şekilde. Değişim beklediğim ilçelerle ilgili aslında aday gösterilmesini beklediğim isimler de var. Ancak yanlış anlaşılmalara mahal vermemek adına bu isimleri tamamen kendime saklamış durumdayım.

Hayırlısı diyelim, bekleyelim…

Gazeteciler Cemiyetinin ayıbı

Özgür Kocaeli Gazetesinden çok sevdiğim Süriye Çatak Tek, çok önemli bir yazı yazmış.

Kocaeli Gazeteciler Cemiyetinin Konak Hastanesiyle bir protokolü bulunuyor. O da üyelere yüzde 30 indirim şeklinde.

Gelin bu bilgiden sonrasını direkt Süriye ablanın yazısından okuyalım:

“Bankoda bulunan görevliye kimliğimi ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti üyelik kartımı uzattım. Bankoda bulunan arkadaş “Cemiyet üyesi mi yoksa yöneticisi misiniz?” diye sordu. Bunun üzerine üyeyim dedim. O zaman “Yüzde 30 indirimden yararlanacaksınız” dedi. Bunu biliyorum dedim ve teşekkür ettim. Sonra neden bunu sorduğunu söyleyince “Yöneticiler sadece 15 lira katılım payı ödüyor dedi. Bir süre öylece bakıp kaldım. Bir kurum yöneticilerini düşünün üyesine tanımadığı imtiyazı kendine tanıyor.

Burada Konak Hastanesi’nin hiçbir yanlışı yok. Yanlış, bizim Gazeteciler Cemiyetinin yönetiminde. Hiçbir dernek ya da kurum yöneticisi üyesinden daha fazla imtiyaza sahip olmamalı. Kurum yöneticiliğini kendine imtiyaz alanı olarak görmemeli. Gerçekten çok utandım ve üzüldüm.”

Ne diyelim… Bu ayıp bize yeter…

İpucu

Bütün hayvanlar eşittir. Ama domuzlar daha eşittir

George Orwell – Hayvan Çiftliği