AK Parti’de hangi ilçe başkanları istifa ediyor?

Furkan Çalışkan

Furkan Çalışkan

Tüm Yazıları

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi, AK Parti bu yerel seçimlerde işi son derece sıkı tutuyor. Teşkilatların yerel seçim sürecinde boşluk yaşamaması için aday adaylık istifaları süreci erken başlatıldı. Sanıyorum ki bu hızlı gidiş, belediye başkan adaylarının belirlenme sürecine de yansıyacak.

AK Parti İl Başkanı Şahin Talus, bugün yaptığı açıklamada 1 Eylül Cuma gününe kadar teşkilatların başındaki isimlerin, eğer düşünüyorlarsa belediye başkan aday adaylığı için istifa etmesi gerektiğini açıkladı.

Bugün ise hemen hemen tüm ilçelerde yönetim kurulu toplantıları yapıldı.

Öğrenebildiğimiz kadarıyla İzmit İlçe Başkanı Muharrem Tutuş, Kandıra İlçe Başkanı Erol Ölmez, Gölcük İlçe Başkanı Çetin Seymen, Karamürsel İlçe Başkanı Sait Mete, Çayırova İlçe Başkanı Servet Günay ve Darıca İlçe Başkanı Ufuk Acay, görevlerinden istifa ederek belediye başkan aday adayı olacak.

Bir de plaseler, son anı bekleyen isimler var.

Örneğin Dilovası İlçe Başkanı İlhan Yıldırım.

İlhan Yıldırım, aslında istifa etmesi beklenen isimlerden biriydi. Fakat, “Ben bu partide 20 yıldır görev alıyorum. Dört dönemdir ilçe başkanıyım. Bir değişim gerekli görüyorsa, partim de beni aday yapacaksa, zaten yapar” düşüncesiyle görevinden ayrılmadı.

Aynı durum Gebze’de de geçerli. İlçe Başkanı Recep Kaya, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’den memnun. Bu sebeple aday adayı olmadı. Ancak o da, “Eğer değişim olacaksa, partim ilçe başkanı olduğum için bana görev verir” düşüncesinde.

Derince’de de benzer bir durum var. Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, bir dönem daha başkan olmak istiyor. Derince İlçe Başkanı Koray Merdan ve Zeki Aygün arasında da bir uyum var. Merdan da Aygün’ün bir dönem daha adaylığı istediği bir yerde sanıyorum ki aday adayı olmayı uygun görmüyor.

Kartepe’de Sadık Yılmaz aday adaylık düşüncesini tamamen kafasından silmiş durumda anladığım kadarıyla.

Körfez İlçe Başkanı Nurettin Okutan zaten yeni göreve geldi diyebiliriz.

Başiskele’de Mustafa Koral’ın zaten hiçbir zaman belediye gibi bir hedefi olmadı.

Gözüken şu; AK Parti’de 6 ilçe başkanı Cuma gününe kadar istifa edecek.

Yukarıda plase iki ilçe başkanı dedim fakat, ben aday adaylık başvurusu yapacağını beyan etmeyen isimlerin, Genel Merkez talebiyle aday olacağı senaryoya pek inanmıyorum.

Zaten bu yaklaşım, partililerde de ters tepebilir. Keza bazı partililer bu yaklaşımı, “Eldeki bulgurdan olmayayım, Pirinç kapıma gelsin” diye yorumluyor.

Öte yandan AK Parti, hızlı bir şekilde ilçe başkanlarına atamalarını da yapacak.

Sanıyorum ki, 10 Eylül tarihinden önce görevlerinden istifa eden tüm ilçelerin başkanları atanacak.

Ne diyelim, Allah kolaylık versin.

Davet edilmemişler

Rahmetli Ersin Alpaslan’ın isminin verildiği parkın açılışına AK Parti’den yalnızca üç meclis üyesi katılmasını eleştirdim. Daha güçlü bir katılım beklerdim diye ekledim.

Hatırlayacağınız üzere, İzmit Belediyesi, Yenişehir Mahallesindeki parka Ersin Alpaslan’ın adını vermiş, bu açılış programına sadece AK Partili İzmit Belediye Meclis üyelerinden Fatih Özcan, Vedat Yoldaş ve Aysel Demirtaş katılmıştı.

Sonradan öğrendim ki; İzmit Belediyesi meclis üyelerini yalnızca WhatsApp üzerinden davet etmiş. Galiba ortak gruba mesaj atılmış.

AK Parti İlçe Başkanı ve Grup Başkan Vekili Muharrem Tutuş dahi özel olarak davet edilmemiş.

İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Emirşah Torun’un birçok ismi ziyaret ederek park açılışına davet etti. Ancak AK Partili meclis üyeleriyle ilgili gerekli hassasiyet gösterilmemiş.

Ben Fatma başkanın yerinde olsam; kendi meclis üyelerime görevlendirme yapar, AK Partili meclis üyelerini tek tek davet eder, hatta İlçe Teşkilatına da bir isim yollar davet ederdim.

Sonra gelmeyenleri ayıplardık.

Ancak bu tip meselelerde usul çok önemli. Karşıdaki insanı önemsemediğinizi belli ediyorsanız, gönül yapmak yerine kırarsınız.

Hoş bende meclis üyelerini görevlendirir diyorum Fatma başkan….

Sahi ya… Onlarla da kavgalıydı değil mi?

İpucu

Gürültü, hiçbir şeyi kanıtlamaz. Çok kez, yalnızca bir yumurta yumurtlayan tavuk, sanki göktaşı yumurtlamışçasına gıdaklar.

Mark Twain