Ayşe Çalık Ross: Antik tiyatro siyasi meselelere alet edildi

Kocaeli’de çok önemli kültür varlıklarının bulunduğunu ve bunların çalışılmayı beklediğini belirten, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross, bu eserlere yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu.

Ayşe Çalık Ross: Antik tiyatro siyasi meselelere alet edildi
Ayşe Çalık Ross: Antik tiyatro siyasi meselelere alet edildi

ÖZEL HABER - MELİH CAN ŞENOL

Kocaeli Haber - Kent ile üniversite iş birliğine katkı sunmak amacıyla yürüttüğümüz Akademik Bakış adlı röportaj serimizin bu haftaki konuğu Kocaeli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ayşe Çalık Ross oldu. Çalık Ross, Kocaeli’nin kültürel mirasına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunarak, kentte pek çok kültür varlığı olduğunu fakat bunların çalışılmayı beklediğini belirtti. Çalık Ross, antik tiyatronun, kampüs yolunda bulunan mezarların ve daha niceleri için artık gerçekçi bir adım atılması gerektiğini dile getirdi.

“BU KENTE İMPARATOR ADINA TAPINAK YAPMA HAKKI VERİLMİŞ”

Çok az kente bahşedilen imparator adına tapınak ve ürün üretme yetkisinin İzmit’e verildiğini belirten Çalık Ross, “Araştırmalarımız sonucunda Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan ana arter antik yolları bulduk. Bu antik yollar İpek Yolu’nun devamı olması dolayısıyla büyük bir öneme sahip. Bunun haricinde antik liman büyük bir önem taşıyor. Yapılardan ise tapınaklar çok kıymetli. Çünkü Roma imparatorları bu kente imparator adına tapınak yapma hakkı vermiş. Bu, çok az kente bahşedilen bir hak. Bunun yanı sıra burada imparatorlar için ürünler üretiliyor” dedi.

Ayşe Çalık Ross: Antik tiyatro siyasi meselelere alet edildi - Resim : 1

“DÜNYANIN EN BÜYÜK ANTİK TİYATROLARINDAN BİRİ”

2005 yılında keşfini gerçekleştirdikleri antik tiyatronun çok önemli bir eser olduğunu ve ölçüleri itibariyle dünyadaki en büyük antik tiyatrolardan birisi olduğunu fakat arkeologlar olarak alanda çalışamadıklarını belirten Çalık Ross, “Tabi bir de tüm bunların yanında 2005 yılında keşfini yaptığımız, buranın sosyal hayatını gösteren bir antik tiyatro var. Bu tiyatro, ölçüleri itibariyle dünyanın en büyük antik tiyatroları arasında.

“ANTİK TİYATROYA EL SÜREMEDİK”

Nikomedia Antik Tiyatrosu konumu itibariyle inanılmaz bir tiyatro. Tiyatronun girişleri hala ayakta duruyor. Bu açıdan baktığınızda kentte görebileceğiniz en sağlam ve en görkemli antik binalardan birisi. Fakat biz bu antik tiyatroya el süremedik çünkü siyasi meselelere alet edildi” ifadelerinde bulundu.

KRAL MEZARLARI

Kampüs yolu üzerinde 7 tane mezar bulunduğunu ve bu mezarların Bitinya krallarına ait olduğunu düşündüklerini vurgulayan Çalık Ross, “Kocaeli Arkeoloji Müzesi uhdesinde, Çukurbağ Mahallesi’nde yapılan çalışmalarda Tetrarşi dönemi ve öncesine ait çok renkli kabartmalar bulundu. Bunlar dünya arkeolojisi için çok önemli ve korunması gereken eserler. Bunların haricinde kentin çeşitli yerlerinde bulunan tümülüsler ve lahitler var. Hatta kampüs yolu üzerinde Bitinya krallarına ait olduğunu düşündüğümüz 7 tane mezar var. Bunların hepsi çalışılmayı bekliyor” şeklinde ifadelerde bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Ayşe Çalık Ross Kocaeli Üniversitesi Kocaeli Haber Antik tiyatro
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız