Ayşe Çalık Ross: Antik yol tahrip olmasın diye mücadele ettik ve ruhsatımız iptal edildi

İzmit’in altının tamamen antik kent olduğunu belirten KOÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross, Kocaeli’nin kültür mirasına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Ayşe Çalık Ross: Antik yol tahrip olmasın diye mücadele ettik ve ruhsatımız iptal edildi

Akademik Bakış adlı röportaj serimizin konuğu olan Kocaeli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi Ayşe Çalık Ross, Kocaeli’nin çok önemli bir kültür varlığına sahip olduğunu ve bu eserlerin ortaya çıkartılmasının kente bambaşka bir çehre kazandıracağını belirtti.

“NE YAZIK Kİ ANTİK YOLLAR TAHRİP OLDU”

Kocaeli genelinde yürüttükleri yüzey araştırmalarını yalnızca 2009 yılında yapamadıklarını belirten Çalık Ross, “2004 yılından 2022 yılına kadar yürüttüğümüz yüzey araştırmaları sadece 2009 yılında yapılamadı. Çünkü 2009 yılında Osmangazi Köprüsü’nün yapımı sırasında oradaki antik yol tahrip olmasın diye mücadele ettik ve araştırma ruhsatımız iptal edildi. Daha sonra mahkeme süreci oldu ve ruhsatımızı geri kazandık ve Kocaeli’de çalışmalarımıza devam ettik. Fakat ne yazık ki o antik yollar tahrip oldu” dedi.

“ANTİK TİYATRO BÜYÜK BİR ÇALIŞMA GEREKTİRMİYOR”

Nikomedia Antik Tiyatrosu’nun ortaya çıkartılması için büyük bir çalışma gerekmediğini vurgulayan Çalık Ross, “Uzun yıllar boyunca yaptığımız çalışmalarda ortaya çıkartılan buluntular arasında antik tiyatro başı çekiyor. Bu tiyatro kentin en görsel yerinde bulunuyor. Sadece üzerindeki bitkilerin temizliği yapılıp ışıklandırılsa ortaya çıkacak. Yani orada büyük bir çalışma gerekmiyor. Yeterli işçi sayısı ve ödenek ile bir aylık bir iş sonucunda antik tiyatroyu görebilirsiniz” şeklinde ifadelerde bulundu.

“TÜMÜLÜSLER TAMAMEN GÖLGEDE KALDI”

Kampüs yolu üzerinde bulunan mezarların, inşaat faaliyetlerinin gölgesinde kaldığını ve bu durumun kente faydadan çok zarar getirdiğini dile getiren Çalık Ross, “Bitinya krallarının mezarları olabileceğini düşündüğümüz tümülüsler projelendirilip turizme açılabilir. Fakat şu anda kampüs yolu üzerinde inanılmaz bir inşaat faaliyeti var. Dolayısıyla tümülüsler tamamen gölgede kaldı. Bu sebeple de turizmi çekecek değil itecek bir görselliğe sahip olmaya başladı” ifadelerinde bulundu.

“KENTE İNANILMAZ BİR ÇEHRE KAZANDIRACAKTIR”

Sadece tümülüsler ve antik tiyatronun ortaya çıkartılmasının bile kente çok büyük olumlu katkı sağlayacağını dile getiren Çalık Ross, “Çukurbağ’da yapılan çalışmalarda çok önemli buluntular çıktı fakat kazı yapılan alanın etrafında binalar yığılı. Kentin altında antik dönemin kanalizasyon sistemi ve diğer yer altı sistemleri var fakat apartmanların altında. Dolayısıyla oralara girmek yerine açık tepede bulunan tümülüsleri ve antik tiyatroyu etrafındaki evlere dokunmadan ortaya çıkartılması bile bu kente inanılmaz bir çehre kazandıracaktır” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Ayşe Çalık Ross Kocaeli Üniversitesi Osmangazi Köprüsü Antik tiyatro Kocaeli
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız