İsmail Özbay: Dip çamurunu çıkarmamanın riskleri çok daha büyük!

İzmit Körfezi’nden çıkartılan dip çamurunun başka bir çevre sorununa sebep olup olmayacağına ilişkin değerlendirmelerde bulunan KOÜ Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Özbay, “öncelik çamurun bertaraf edilmesi değil deniz ekosistemini kurtarmak” dedi.

İsmail Özbay: Dip çamurunu çıkarmamanın riskleri çok daha büyük!

ÖZEL HABER - MELİH CAN ŞENOL

Akademik Bakış adlı röportaj serimizin konuğu olan Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Özbay, İzmit Körfezi’nde yürütülen dip çamuru temizliğine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Çıkartılan dip çamurunun ne olacağına yönelik kuşkuları değerlendiren Özbay, buradaki asıl amacın çamurun bertarafı değil deniz ekosisteminin kurtarılması olduğunu vurguladı. Her şeyi değerlendirme imkânı olmadığını belirten Özbay, işin maliyet kısmına dikkat çekti. Ayrıca bu tür projelerin belediyelere siyasi bir avantaj sağlamadığını belirterek, “Bu projeye harcanan parayla park yapsa daha çok karşılık bulur. Bu tür yatırımlar belediyelere avantaj sağlamaz” dedi.

İsmail Özbay: Dip çamurunu çıkarmamanın riskleri çok daha büyük! - Resim : 1

“ÇEVREYE YANSIYAN OLUMSUZ BİR DURUM YOK”

Körfez’den çıkarılan dip çamurunun şu an için herhangi bir çevre sorununa sebep olmadığını belirten Özbay, “Şu an için de çevreye yansıyan olumsuz bir durum yok. Çünkü çıkartılan dip çamuru eski maden sahalarında depolanıyor. Buralar geçirimsiz zemin yapısına sahip” dedi.

İsmail Özbay: Dip çamurunu çıkarmamanın riskleri çok daha büyük! - Resim : 2

“ÇAMURU ÇIKARMAMANIN RİSKLERİ ÇOK DAHA BÜYÜK”

Her şeyin birtakım riskleri olduğunu fakat Körfez’e müdahale edilmemesinin çok daha büyük bir risk olduğunu vurgulayan Özbay, “Dip çamuru temizliğiyle asıl yapılmaya çalışılan şey çamuru bertaraf etmek değil deniz ekosistemini kurtarmak. Tabi ki çamuru çıkartmanın da birtakım riskleri var fakat çıkartmamanın riskleri çok daha büyük” ifadelerinde bulundu.

İsmail Özbay: Dip çamurunu çıkarmamanın riskleri çok daha büyük! - Resim : 3

“HER ŞEYİ DEĞERLENDİRME İMKÂNIMIZ YOK”

Hiçbir şeyde kusursuz bir yöntem olmadığını dile getiren Özbay, “Evimizi temizlediğimizde de bir kirlilik çıkıyor. Bu kirlilik çıkmasın diye evimizi temizlemiyor muyuz? Biraz bu açıdan bakmak gerekiyor. Su artıma tesislerinde de aynı durum söz konusu. Suyu bir kirlilikten arıtıyorsunuz ve elinizde yine kirli bir çökelti kalıyor. Yani maalesef her şeyi değerlendirme imkânımız yok” dedi.

İsmail Özbay: Dip çamurunu çıkarmamanın riskleri çok daha büyük! - Resim : 4

MALİYET SORUNU

Çıkarılan çamurun tuzdan arındırılması için yöntemlerin bulunabileceğini fakat bunun da büyük bir maliyet olacağını belirten Özbay, “Dip çamuru deniz tabanından çıkartıldığı için zaten tuzlu bir yapıda. Bir de deniz suyundan ayrıştırılınca, konsantre bir hale gelerek çok daha tuzlu bir yapı haline geliyor. Dolayısıyla üzeri bitki örtüsüyle örtülemiyor. Çıkartılan çamuru tuzdan ayrıştıracak bir sistem bulunur mu bulunur fakat bunlar çok büyük maliyetler çıkartır” şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ
İsmail Özbay Kocaeli Üniversitesi İzmit Körfezi Dip çamuru
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız