İsmail Özbay: “Tüketen toplumlara ihtiyaç duyan büyük bir güç var!”

Sıfır atık ve tüketim kültürü üzerine değerlendirmelerde bulunan KOÜ Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Özbay, “Sıfır atık, bir bertaraf yöntemi değil, bir yaklaşım tarzıdır” dedi.

İsmail Özbay: “Tüketen toplumlara ihtiyaç duyan büyük bir güç var!”

ÖZEL HABER – MELİH CAN ŞENOL

Akademik Bakış adlı röportaj serimizin konuğu olan Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Özbay, sıfır atık konusu ve tüketim alışkanlıklarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Özbay, günümüz dünyasında piyasanın belirleyiciliğine dikkat çekerek, geri dönüşüm konusunda üretici sorumluluğuna vurgu yaptı.

“DOĞADA HER ATIĞIN BİR TALİBİ VAR”

Çözülmesi gereken problemin tüketim alışkanlıkları olduğunu vurgulayan Özbay, “Atık sorununun ne olduğunu anlamak için sorunun ne zaman başladığına bakmak gerekiyor. Örneğin doğada birçok canlı yaşıyor fakat atık diye bir sorun yok. Veya hala kabile hayatı yaşayan insanlar var ve bu bölgelerde de atık diye bir sorun yok. O halde modern yaşantımıza dönüp bakmamız gerekiyor. Esasında bizim en büyük arıtma yöntemlerini öğrendiğiniz canlı varlık; üzerinde yaşadığımız dünya. Üreticileriyle, tüketicileriyle ve ayrıştırıcılarıyla bir denge halinde. Dolayısıyla bizler dengeyi bozmadığımız sürece bir sorun olmuyor. Doğada her bir atığın bir talibi vardır. İnsan da hayat tarzını bu şekle dönüştürebilirse atık sorunu çözülür. Yani bir şeyi üretirken, onun kim tarafından tüketileceği ve çıkan atığın nasıl bertaraf edileceğinin düşünülmesi gerekiyor. İşte doğa bize bunu öğretiyor” dedi.

“TÜKETEN TOPLUMLARA İHTİYAÇ DUYAN BÜYÜK BİR GÜÇ VAR”

Küresel piyasanın tüketen toplumlara ihtiyaç duyduğunu ve tüketimi artıracak yöntemlerle hareket ettiğini belirten Özbay, “Sıfır atık anlayışındaki asıl amaç insanı dönüştürmektir. Fakat bu kolay bir şey değil. Çünkü küresel bir piyasa ve ‘vahşi kapitalizm’ denilen; tüketen toplumlara ihtiyaç duyan büyük bir güç var. Şu anda üniversitelerde pazarlama dersleri veriliyor. Pazarlama teknikleri, insanlara ihtiyacı olmayan şeyleri aldırmak üzerine kurulu. Böylelikle insanların aslında ihtiyacı olmayan pek çok şeyi tüketmesi sağlanıyor. Dolayısıyla birçok şey hiç kullanılmadan atık haline geliyor. İşte bu büyük bir sorun” şeklinde ifadelerde bulundu.

“BU VAHŞİ KAPİTALİZM İLE SAVAŞAMAYIZ”

Dünyanın tamamının pazar haline geldiğini ve böyle bir ortamda ‘tüketmeyin’ demenin gerçekçi olmadığını belirten Özbay, “Tüm ülkeler mili gelirini artırmak istiyor. Fakat milli gelir, üreterek değil doğal olarak ürettiğinin tüketilmesiyle artıyor. Dolayısıyla üretilenleri tüketecek bir topluma ihtiyaç var. Hal böyleyken ‘tüketmeyin’ demek gerçekçi bir yaklaşım değil. Yani bu yalandan söylemlerle hareket etmememiz gerekiyor. Çünkü üretmekten de tüketmekten de vazgeçilecek değil. Dolayısıyla böyle bir yaklaşımla bu vahşi kapitalizm ile mücadele edemeyiz” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ
İsmail Özbay Kocaeli Üniversitesi sıfır atık
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız