Ahmet Kıvanç Kutluca: Kocaeli’ye acilen müdahale etmemiz gerekiyor!

KOÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Kıvanç Kutluca, Cedit Mahallesi’nde sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmaları ve beklenen Marmara depreminin olası etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ahmet Kıvanç Kutluca: Kocaeli’ye acilen müdahale etmemiz gerekiyor!

ÖZEL HABER - MELİH CAN ŞENOL

Nokta Gazetesi olarak başlattığımız Akademik Bakış adlı röportaj serisinin konuğu olan Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Kıvanç Kutluca, kentsel dönüşüm projelerinde yaşanan sorunlar ve Cedit Mahallesi’nde sürdürülen proje hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Ahmet Kıvanç Kutluca: Kocaeli’ye acilen müdahale etmemiz gerekiyor! - Resim : 1

“SÜRMEKTE OLAN CİDDİ BİR YAPILAŞMA VAR”

İstanbul depremi olarak adlandırılan depremin esasında bir Marmara depremi olduğunu ve etkilerinin Yalova’yı ciddi bir şekilde sarsacağını dile getiren Kutluca, “İstanbul depremi olarak söz ediliyor fakat beklenen deprem esasında bir Marmara depremi. Şunu kesin olarak söylüyorum ki beklenen Marmara depreminin Yalova’daki etkisi çok kötü olacak. Çünkü Yalova, alüvyonlu toprağın oluşturduğu bir ova ve biz buraya kent kurmuşuz. Evet, Yalova’da yapılar çok yüksek değil ve bina kalitesi nispeten daha iyi fakat sürmekte olan ciddi bir yapılaşma var. Bu yüzden depremin Yalova’da çok ciddi etkileri olacak” dedi.

Ahmet Kıvanç Kutluca: Kocaeli’ye acilen müdahale etmemiz gerekiyor! - Resim : 2

“CEDİT MAHALLESİ, İKİNCİ ÖNCELİK OLARAK GÖRDÜĞÜM BİR ALAN”

Beklenen Marmara depreminin Kocaeli’de ciddi bir etki yaratacağını vurgulayan Kutluca, “Gölcük depremi olarak adlandırılan, 1999 yılında meydana gelen deprem nasıl ki Avcılar’da çok ciddi bir etki bıraktıysa, beklenen Marmara depremi de Kocaeli’de zeminin ve binanın kötü olduğu yerlerde ciddi bir etki yaratacak. Dolayısıyla Kocaeli’ye acilen müdahale etmemiz ve öncelik olarak hem zeminin hem de yapının kötü olduğu yerlerden başlamamız gerekiyor. Bu bağlamda Cedit Mahallesi binaların kötü fakat zeminin çok da kötü oldu bir yer değil. Bu sebeple Cedit Mahallesi, benim ikinci öncelik olarak gördüğüm bir alan. Bizim önceliğimiz hem zeminin hem de yapının kötü olduğu yerler olmalı” ifadelerinde bulundu.

Ahmet Kıvanç Kutluca: Kocaeli’ye acilen müdahale etmemiz gerekiyor! - Resim : 3

“YEREL YÖNETİMLER SIKIŞIP KALIYOR”

Kentsel dönüşüm projelerine sermayenin kâr kaygısının etki ettiğini ve bu durumun yerel yönetimleri zorladığını belirten Kutluca, “Kentsel dönüşüm konusunda biz daha çok inşaat sektörünü hareket ettiren bir yöntemi seçiyoruz. Bu sefer kâr beklentisi devreye giriyor. Dolayısıyla sermaye grubu işin içerisine giriyor ve ‘para bende, ben ne istersem o olur’ şeklinde yaklaşınca yerel yönetimler de sıkışıp kalıyor. Yani bu tür projelerde yerel yönetimler de kazanmıyor. Çünkü yerel yönetimin kazanabilmesi için, kamusal açık alanlar, kamu yapıları üretmesi ve ayrıca ulaşımla ilgili birtakım problemleri çözmesi gerekiyor. Yerel yönetim bunları elde ettiği sürece kazanabilir. Yani halkın kazancı, sağlam bir evde oturmak, müteahhidin kazancı ise kâr elde etmektir. Yerel yönetimin kazancı da kamusal projeler üretmek ve ulaşım problemini çözmektir” şeklinde ifadelerde bulundu.

Ahmet Kıvanç Kutluca: Kocaeli’ye acilen müdahale etmemiz gerekiyor! - Resim : 4

“AYNI SOKAKLARI 200 BİN KİŞİ KULLANIYOR”

Kutluca, kentsel dönüşüm projelerinde yerel yönetimlerin kârının maksimize dilmesi gerektiğini söyleyerek, “İstanbul Fikirtepe’de kentsel dönüşümden önce 40 bin kişi yaşıyordu. Şimdi ise 200 bin kişi yaşıyor. Yani aynı sosyal ve teknik altyapıyı, aynı yeşil alanı ve aynı sokakları 200 bin kişi kullanıyor. Burada yerel yönetimin kazancından söz etmek mümkün değil. Dolayısıyla bizim bu tür projelerde, kamusal alanların sayısını artırarak, trafik sorununu çözerek ve mümkünse proje alanına mevcut nüfustan daha azını yerleştirerek, yerel yönetimlerin kârını maksimize etmemiz gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

Ahmet Kıvanç Kutluca: Kocaeli’ye acilen müdahale etmemiz gerekiyor! - Resim : 5

“CAMI AÇIYORSUNUZ VE KARŞINIZDA BİTMEYEN BİR DUVAR…”

Cedit Mahallesi’nde yürütülen kentsel dönüşüm projesinin nüfus yoğunluğu ve estetik açıdan sorunları olduğunu vurgulayan Kutluca, “Cedit projesine baktığımızda önceden 486 dairelik bir alan şu anda 1200 civarında bir sayıya yükseliyor. Yani iki katından fazla bir artış söz konusu. Yani 2 kat daha fazla insan aynı kentsel çevre ve aynı ulaşım ağlarını kullanacak. Bu durumda nüfusun artması bir problem. Çünkü azaltmanız gereken yerde daha fazla bir yoğunluk getiriyorsunuz. Bir diğer problem ise, eskiden Cedit Mahallesi’nde 1-2 katlı, birbirinin üzerine tırmanan bir ev modeli vardı. Şimdi ise 30-40 metrelik istinat duvarları var. Camı açıyorsunuz ve karşınızda bitmeyen bir duvar… Yani hem orda oturanlar hem de kentin silüeti açısından bu bir sorun” dedi.

Ahmet Kıvanç Kutluca: Kocaeli’ye acilen müdahale etmemiz gerekiyor! - Resim : 6

“NEGATİF DURUMLARI POZİTİFE ÇEVİRMESİ GEREKİYOR”

Kentsel dönüşüm projelerinin mevcut nüfus yoğunluğunu azaltıp, eski sorunları gidermesi gerektiğini dile getiren Kutluca, “Kentsel Dönüşüm Kanunu; riskli alan, riskli bina ve rezerv alan olmak üzere çok önemli üç alanı tarif ediyor. Bunların içerisindeki rezerv alan kavramının bizim ülkemizde çok iyi kullanılmadığını düşünüyorum. Kentin çeperinde rezerv alan yaratıp; örneğin Kandıra yolu üzerinde hem müteahhidin hem de yerel yönetimlerin kâr edebileceği ve vatandaşın da güvenle oturabileceği alanlara öncelik verilmeli. Çünkü bizim kent merkezindeki yoğunluğu azaltmamız gerekiyor. Maalesef Cedit Mahallesi şu anda yoğunluğu artırıyor. Evet, kent merkezinde kesinlikle böyle projelere ihtiyacımız var fakat bu projelerin yoğunluğu azaltıp eski negatif durumları pozitife çevirmesi gerekiyor” şeklinde ifadelerde bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Ahmet Kıvanç Kutluca Cedit Mahallesi kentsel dönüşüm Kocaeli Kocaeli Üniversitesi
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız