Akademik odalar köylüler ile birlikte “Akıl ve bilim doğru bulmuyor”
Kandıra’da yapılması planlanan Bio Atık Yakma tesisine karşı çıkan Kandıralılar durumu protesto etti. Akademik Odaların da destek verdiği açıklamada vatandaşlara seslenen Kocaeli Çevre Platformu Koordinatörü ve Dönem Sözcüsü Muammer Hakkı Ersöz, “Akıl ve bilim buraya tesislerin kurulmasını doğru bulmuyor. Mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
2019 yılında yapılan yerel seçimden kısa bir süre önce Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Doç. Dr. Tahir Büyükakın, kentte ciddi ve tehdit edici bir çöp tesisi sorunu yaşandığını belirtmiş ve birinci önceliklerinin İZAYDAŞ dışında ikinci bir çöp tesisi kurmak olduğunun belirtmişti. Aradan geçen 5 yılda sadece çöp tesisinin yeri tartışıldı. İzmit, Gebze, Dilovası, Körfez, Derince ve Kandıra ilçelerinde çöp tesisinin yapılacağı araziler ile ilgili araştırmalar yapıldı. Son olarak çöp tesisinin Kandıra ilçesine yapılmasına karar verildi. Kandıralıların tepkisi sonrası çöp tesisi gündemi rafa kaldırıldı.
SON KARAR KANDIRA
Yerel seçimlerden sonra Büyükşehir Belediyesi, çöp tesisini İzmit-Kandıra Yolu üzerinde, Sokak Hayvanları Barınma Merkezi ile Kandıra Akçakese Köyü arasındaki hazine arazisinde yapılması için karar aldı. Çöp tesisi için ÇED toplantısı yapılacak. ÇED toplantısı öncesi Kandıra halkı ve akademik odalar birliği bugün akşam saatlerinde Akçakese Köyü yakınlarında basın açıklaması düzenledi.
YOĞUN KALABALIK
Bölge halkının yoğun ilgi gösterdiğim basın açıklaması kitlesel bir eyleme dönüştü. Afiş çalışması yapan köylüler 'Şimdi yanımızda olmayan siyasetçi köyümüze gelmesin', 'Çapulcu değil vatandaşız', 'Kandıra yeşil kalsın' pankartları astı. Köylülerin basın açılmasına Akademik Odalar Birliği, Kandıra Kültür Çevre Derneği de destek verdi. Milletvekili Muhip Kanko'nun da katıldığı eylemde çöp tesisine karşı imza toplandı.
“SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ”
Makina Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ali Elma ise, “Bizler bu kentin mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak bu kentin bir ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bu tesisin mutlaka yapılması gerektiğini de biliyoruz. Ama önceliğimiz yapılacağı yer. Bilim ne diyorsa biz onu diyoruz. Her gündeme geldiğinde bizler halk sağlığı açısından çalışmalar yaptık ve sorumlusu olan yöneticiler ile de paylaştık. Akademik odalar birliğinin raporu var. İki tesis gösterildi. Sonrasında bizim çalışma yapmadığımız, incelediğimiz bir alan Akçakese’ye uygun görmelerini doğru bulmuyoruz. Burada bilimsel inceleme yaptık. Daha fazla zaman ihtiyaç var. Görselde bile bu bölgenin ciddi oranda ormanlık alana sahip olduğu, bölge halkının su havzaları olduğunu gözle bile görüyoruz. Ne kadar yüksek teknoloji kullanıyoruz deseler de bölgenin tarımsal alanda en önemli yer olduğunu biliyoruz. Bu alanın tahrip edilmesine seyirci kalmayacağız. Bilim teknik ne diyorsa arkasındayız” dedi.
“AKIL VE BİLİM BURAYI DOĞRU BULMUYOR”
Kocaeli Çevre Platformu Koordinatörü ve Dönem Sözcüsü Muammer Hakkı Ersöz, “Toprağı havayı savunmaya gelen çevre dostlarım. Kocaeli Akademik odalar birliği konuyu yakından takip ediyor. 2020 yılında hazırlanan raporda 16 tesis yeri incelenmiş 2 yer için uygun raporu verildi. O 2 yer arasında burası yok. Akıl ve bilim buraya tesislerin kurulmasını doğru bulmuyor. Mücadelemize devam edeceğiz” dedi.