Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aman dikkat! Yeni bir virüs mü geliyor?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika’da ortaya çıkan maymun çiçeği varyantı sebebiyle uluslararası acil durum ilan etti. “Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de var mı?” sorusu gündemdeyken konuyla ilgili açıklama geldi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),

Afrika’da ortaya çıkan maymun çiçeği (mpox) virüsü vakalarında artışlar devam ediyor.  Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Afrika’da yayılan mpox varyantı nedeniyle uluslararası acil durum ilanı konusunu gündeme getirdi.  Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “DSÖ Acil Durum Komitesi bugün toplandı ve bana (M çiçeği virüsüyle ilgili) durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu tavsiye görüşünü bildirdi. Bu tavsiyeyi kabul ettim.” dedi.

YENİ VİRÜS MÜ GELİYOR?

DSÖ Afrika Bölgesi’nin yaptığı paylaşımda Afrika’da mpox vakalarında önemli bir artış yaşandığı açıklandı. İçerikte “mpox olduğunuzu düşünüyorsanız, kendinizi izole edin ve derhal bir sağlık çalışanıyla iletişime geçin” denildi.

MEMİŞOĞLU AÇIKLADI

Afrika kıtasında maymun çiçeği virüsünün (monkeypox/Mpox) yayılması ile acil durum ilan edilmesinin ardından, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu gelişmeleri takip ettiklerini ancak “alarm durumunun” söz konusu olmadığını belirtti. Çarşamba günü medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile bir araya gelen Memişoğlu, “Maymun çiçeği ve COVID-19 ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil,” dedi. Memişoğlu’nun açıklamaları, COVID-19 virüsünün dünya genelinde artış göstermesinin ve maymun çiçeği salgının Afrika kıtasında yayılmasının ardından geldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçtiğimiz hafta Avrupa’da COVID-19 vakalarının yüksek bir yüzdesi olduğunu bildirmişti.

BELİRTİLERİ NELER?

Maymun  çiçeği virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor. İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor. Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.