Anne ve kızının ölümüne sebep olan feci kazada mahkeme kararı çıktı

Kocaeli'de freni boşalan bir işçi servisinin okula gitmekte olan bir anne ve kızına çarpıp ölümüne sebep olduğu kaza ile ilgili davada mahkeme nihai kararını açıkladı.

Kaza, 15 Eylül 2023 sabah saatlerinde Kocaeli'nin Yeni Mahalle 1 Mart Caddesi'nde meydana geldi. İddiaya göre, Ümit O. yönetimindeki 41 P 9013 plakalı işçi servisi, rampadan indiği sırada frenleri boşaldı. Freni tutmayan araç hızla kontrolden çıkarak kaldırımda yürümekte olan Ayfer Başkurt (35) ve kızı Nur Eylül Başkurt'a (6) çarptı. Çarpmanın etkisiyle araç yan yattı ve anne ile kızı olay yerinde hayatını kaybetti. Araçtaki sürücü ve 5 işçi de yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Kaza sonrasında sürücü Ümit O. gözaltına alındı ve tutuklanarak cezaevine gönderildi. Şirketin genel müdürü Recep K. ise serbest bırakıldı. Ancak kazada yaşamını yitirenlerin ailesi olaydan sorumlu olan tüm kişilere yönelik şikayetçi oldu. Yaralı olan işçiler ise şikayetlerinden vazgeçti.

‘KAZA ESNASINDA TELEFONDA KONUŞMUYORDUM’

Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, tutuklu sanık Ümit O. ve tutuksuz sanık Recep K. ile taraf avukatları hazır bulundu. Duruşma sırasında sanık Ümit O., kaza anında telefonla konuşup konuşmadığı sorusuna yanıt verirken, kaza sırasında telefonla görüşmediğini, ancak kazadan 10 dakika önce kızına kısa bir süreliğine telefon açtığını belirtti. "Kaza sırasında kızımla konuşmuyordum. Ancak kazadan yaklaşık 10 dakika önce, bir durakta yolcu alırken kızımla 5-6 saniyelik bir konuşma yaptım. Kızım bana evden çıkıp okula gittiğini söyledi ve ben de telefonu kapattım," dedi.

‘ARACIN BAKIMLARI YAPILMIYORDU’

Sürücü Ümit O., kazanın sorumluluğunun kendisinde olmadığını vurgulayarak, kullandığı aracın ağır bakımlarının hiçbir şekilde yapılmadığını iddia etti. "Araç 2008 model ve ağır bakımlar yapılmadı. Şirket, bu bakımlardan sorumlu olmasına rağmen bu kontrolleri yaptırmadı. Ben sadece rutin kilometre bakımlarını yaptırdım ve kullandığım araçta önceden bir sorun görmedim," diyerek kendisini savundu. Ümit O., şirketin patronlarının kendisinden suçu üstlenmesini istediklerini de ifade etti. "Kazadan sonra şirket avukatı bana gelip ölenlerin geri gelmeyeceğini, aracın bakımlarını benim yaptığımı söylemem gerektiğini iletti. Ayrıca fren hortumlarına müdahale edildiğini söylemem istendi," dedi. Ümit O., bu nedenle beraatini ve tahliyesini talep etti.

BERAATİNİ TALEP ETTİ

Şirketin genel müdürü olan tutuksuz sanık Recep K., kazanın meydana geldiği aracın tüm bakımlarından Ümit O.’nun sorumlu olduğunu söyledi. "Şirketin sahibi ben değilim, şirketin sahibi C.A. ve eşi Y.Ö.K. Ancak bu araç dahil olmak üzere tüm araçlarımızın bakımlarından o araçları kullanan kişiler sorumludur. Ümit O., bu aracın şoförü olarak aynı zamanda araç bakımını da yapmış ve takibini üstlenmiştir. Bu konuda benim ya da şirketin başka bir yetkilisinin sorumluluğu bulunmamaktadır," dedi. Şirketin genel müdürü olduğunu ve haftada birkaç gün Kocaeli'de bulunduğunu ekleyen Recep K., beraatini talep etti.

MAHKEME KARARI BELLİ OLDU

Mahkeme heyeti, kazada asli kusurlu olduğuna karar verdiği şirketin genel müdürü Recep K.’ya "2 kişiyi taksirle öldürme" suçundan 8 yıl hapis cezası vererek tutuklanmasına karar verdi. Tali kusurlu bulunan sürücü Ümit O.’ya ise "2 kişiyi taksirle öldürme" suçundan 4 yıl hapis cezası verdi ve sürücü belgesini 1 yıl süreyle iptal etti.

Nur Eylül Başkurt Ayfer Başkurt Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber