CrowdStrike krizi Rusya ve Çin'i vurmadı! Herkes nedenini merak ediyordu

CrowdStrike'ın yazılım güncellemesi, birçok sektörde kesintilere yol açtı. Ancak Çin ve Rusya, yerli teknolojilere sahip olmaları sayesinde krizin etkilerinden büyük ölçüde korunabildiler.

ABD ve Avrupa’daki işletmeler, Cuma günü havaalanları ve otelleri etkileyen küresel bir BT kesintisiyle karşılaşırken, Çin bu durumdan büyük ölçüde etkilenmeden hafta sonuna girdi. Kesintinin, Teksas merkezli siber güvenlik şirketi CrowdStrike tarafından yapılan bir yazılım güncellemesinden kaynaklandığı belirlendi. CrowdStrike’ın teknolojisi, dünya genelindeki büyük bankalar, sağlık ve enerji şirketleri tarafından kullanılıyor ve şirketin gelirinin yarısından fazlası ABD’den elde ediliyor.

ÇİN NEREDEYSE HİÇ ETKİLENMEDİ

CNBC-E'de yayımlanan bilgilere göre, Gartner'ın kıdemli araştırma direktörü Gao Feng, "Cuma günü yaşanan CrowdStrike olayının Çin üzerindeki etkisi oldukça sınırlıydı ve yerel kamu yaşamında neredeyse hiç iz bırakmadı. Sadece Çin'deki bazı yabancı firmalar bu durumdan etkilendi" şeklinde açıklamada bulundu. AppInChina'nın CEO'su Rich Bishop, "Çin'de CrowdStrike'ın neredeyse hiç kullanılmaması nedeniyle etkiler oldukça sınırlı kaldı. Bu durum, CrowdStrike'ın karşı koymak için tasarlandığı güvenlik tehditlerinin çoğunun Çin kaynaklı olmasından kaynaklanıyor" şeklinde açıklamada bulundu. Bishop ayrıca, Çinli firmaların genellikle Tencent, 360 ve diğer yerel teknoloji ürünlerini tercih ettiğini belirtti.

ÇİN BU KONU HAKKINDA ÇOK ÖNCEDEN TEDBİRLERİNİ ALDI

CrowdStrike, yıllık siber tehdit raporunda, "Çin ile bağlantılı tehdit aktörlerinin geçen yıl dünya çapında olağanüstü bir hızda faaliyet göstermeye devam ettiğini, hedefli grup gözetim verileri, stratejik istihbarat ve fikri mülkiyet toplama konularında gizlilik ve ölçek avantajlarından faydalandığını" vurguladı.

RUSYA’DA ETKİLENMEDİ

Rusya, CrowdStrike’ın yazılım güncellemesinden kaynaklanan küresel BT kesintisinden büyük ölçüde etkilenmedi. Rus yetkililer, uzun süredir uygulanan Batı yaptırımları nedeniyle artan öz yeterliliklerini bu durumun ana nedeni olarak gösterdiler. Rusya’da, özellikle Kaspersky Labs gibi yerli siber güvenlik firmaları piyasada hakim konumda. Rus hükümeti ve büyük şirketler, yerli yazılım ve teknolojilere yönelerek yabancı yazılımlara olan bağımlılıklarını azalttılar. Bu strateji, Moskova'nın BT kesintisinden etkilenmemesinin temel sebeplerinden biri olarak değerlendiriliyor.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber