Önce devlet televizyonunu ateşe verdiler! Sonra da darbe istediler

Bangladeş'te öğrenci ayaklanması hızla yayılıyor. Öğrenci grupları, orduya yönetimi devralma çağrısında bulunarak Bangladeş devlet televizyonunun ana binasını ateşe verdi. AFP'nin bildirdiğine göre, bina içinde birçok kişi mahsur kalmış durumda.

Bangladeşli öğrenciler, Başbakan Şeyh Hasina'nın protestolarda hayatını kaybeden 18 kişi için adalet vaat etmesine rağmen, Perşembe günü kamu hizmeti işe alım kurallarına karşı ülke genelinde gösteriler düzenlediler.Hasina hükümeti, haftalardır kamu sektöründe eşit istihdam hakkı talebiyle düzenlenen mitingleri durdurmak amacıyla okul ve üniversitelerin süresiz kapatılmasına karar verdi ve baskıyı artırdı.

MOBİL AĞ KAPATILMASI

Hükümetin protestoları bastırmak amacıyla mobil internet ağlarını kapatma talimatı vermesinin ardından, çevik kuvvet polisi kalabalığı dağıtmak için yeniden göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı. Gün içinde 11 kişinin daha öldüğü bildirildi. Çarşamba günü televizyondan ulusa seslenen Başbakan Hasina, protestocuların öldürülmesini kınadı ve sorumluların siyasi görüşleri ne olursa olsun cezalandırılacağına dair söz verdi.Ancak, bu ayki protestoların ardındaki ana grup olan Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler, Başbakan Hasina'nın açıklamalarını samimiyetsiz buldu ve destekçilerini mücadeleye devam etmeye çağırdı. Protestoların koordinatörlerinden Asif Mahmud, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Hasina'nın açıklamaları, partisinin aktivistlerinin işlediği cinayetleri ve yol açtıkları kargaşayı yansıtmıyordu" dedi.Bangladeş'in birçok şehrinde gün boyunca protestocular, çevik kuvvet polisinin müdahalesiyle karşılaştı. Yollarda ve otoyollarda yeni insan zincirleri oluşturan protestocular, polisle çatışmaya girdi. Dakka'daki en büyük özel üniversitede toplanan 1.000'den fazla kişinin katıldığı gösteride, polis plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanarak birçok öğrenciyi yaraladı.

ÖLÜ SAYISI HIZLA ARTIYOR

Seçkin Hızlı Harekat Taburu polis gücünden yapılan açıklamada, helikopterlerin Perşembe günü başkentteki en şiddetli çatışmalardan bazılarının yaşandığı Kanada Üniversitesi kampüs binasının çatısında mahsur kalan 60 polis memurunu kurtardığı belirtildi. Üç öğrenci ve bir rikşa sürücüsünün ölü olarak Dakka'daki bir hastaneye getirildiği bildirildi.Kuveyt Moitri Hastanesi yardımcı müdürü Mahfuz Ara Begum, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Hepsinin plastik mermi yaraları vardı. Burada tedavi gören 150'den fazla öğrenci var ve çoğunun gözlerine plastik mermi isabet etmiş durumda," dedi.

İNTERNET KESİNTİLERİ YAŞANDI

Diğer hastaneler de gün içinde AFP'ye toplamda yedi ölüm daha bildirdi; bunların beşi Dakka'da, ikisi ise çevre şehirlerde meydana geldi. Bu hafta başında ise yedi kişi daha hayatını kaybetti.Bangladeşliler, internet sağlayıcılarının protesto kampanyasının ana iletişim platformu olan Facebook'a erişimi kesmesinden iki gün sonra, Perşembe günü ülke genelinde yaygın mobil internet kesintileri yaşandığını bildirdi. Telekomünikasyon Bakan Yardımcısı Zunaid Ahmed Palak, AFP'ye yaptığı açıklamada, hükümetin internet şebekesinin kesilmesi talimatını verdiğini söyledi.

Hasina'nın konuşmasında ölümlerden kimin sorumlu olduğu belirtilmedi, ancak hastane yetkilileri ve öğrencilerin açıklamalarına göre, polisin gösterilerde ölümcül olmayan silahlar kullanması sonucu en azından bazı ölümler gerçekleşti. Uluslararası Af Örgütü, bu hafta yaşanan çatışmalardan elde edilen video kayıtlarının, Bangladeş güvenlik güçlerinin yasadışı güç kullandığını gösterdiğini belirtti. Gece boyunca yaşanan çatışmalar arasında, Dakka'nın dış mahallelerinde polisle yol kenarındaki gişeleri ateşe veren binden fazla protestocu arasında çıkan çatışma da vardı. Emniyet müdür yardımcısı İkbal Hüseyin, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Bütün gece protestocuların saldırılarını püskürtmekle uğraştık" dedi.Bangladeş devlet televizyonu binası protestocular tarafından ateşe verildi ve içeride 'çok sayıda' kişi mahsur kaldı. Bu olayın hemen ardından öğrenci grupları, orduya darbe yapmaları çağrısında bulundu.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber