Portekiz’de orman yangınları: Müdahale devam ediyor

The Guardian’ın haberine göre Portekiz’in kuzeyinde hafta sonundan bu yana devam eden orman yangınları kontrol altına alınamıyor. Binlerce itfaiyeci 100’den fazla yangını söndürmek için mücadele ediyor.

Portekiz Başbakanı Luís Montenegro, en çok etkilenen bölgeler için afet durumu ilan etti. Yangınlarda şu ana kadar 7 kişi hayatını kaybetti. Montenegro, daha fazla itfaiyeci ve kamu görevlisi seferber etmek için yetki kullandı. Yangınların kundaklamayla gerçekleştiği düşünülüyor. Başbakan, kundakçıların bulunması için polis soruşturmalarının artırılmasını istedi.

210 BİN KİŞİ TEHLİKEDE

Başbakan ulusa sesleniş konuşmasında “Zor saatlerin henüz bitmediğinin farkındayız” dedi. Montenegro, insanları ve mülkleri korumak için her şeyi yapmaya devam edeceklerini söyledi. Avrupa Copernicus uydu servisi, Salı gecesi itibarıyla 15 bin hektardan fazla alanın yandığını açıkladı. 210 bin kişinin yaşadığı bölge yangın riski altında.

SÖNDÜRME UÇAKLARI SINIR DIŞINDAN GELDİ

İspanya, Fransa ve İtalya toplam 8 yangın söndürme uçağını Portekiz’e gönderdi. İspanya ayrıca 240 asker ve araç desteği sağladı. Fas da 2 yangın söndürme uçağı gönderdi. Sivil Savunma yetkilisi André Fernandes, “Yangınların çoğunun ürettiği kalın duman, hava birimlerinin çalışmasını zorlaştırıyor” dedi. Fernandes, önümüzdeki 48 saat içinde orman yangını riskinin yüksek olduğunu belirtti.

TUTUKLAMALAR VAR

Başbakan Montenegro, kundakçıların ve ihmalle yangın çıkaranların yakalanması için güvenlik güçlerine çağrı yaptı. Portekiz ulusal polisi, son günlerde orman yangını çıkardığından şüphelenilen 7 kişiyi tutukladı.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber