Tayvan Devlet Başkanı Lai: "Rusya'nın işgal ettiği toprakları neden geri almıyor?"

Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te, Çin'in Tayvan'a yönelik politikasını Rusya üzerinden eleştirdi.

Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te, Çin Komünist Partisi'nin Tayvan üzerindeki toprak iddialarına dikkat çeken bir karşılık verdi.

RUSYA İÇİNDE HAREKETE GEÇMELİ

Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) Tayvan üzerindeki toprak iddialarını sorgulayarak, eğer Çin toprak bütünlüğü konusunda ciddiyse, Rusya'dan kaybettiği toprakları geri almak için harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi. Lai, bu durumun Pekin'in Tayvan'ı ilhak etme planlarının gerçek motivasyonunu ortaya koyduğunu ileri sürdü.

Lai, Çin'in 19. yüzyılda Rusya'ya karşı kaybettiği toprakları geri almak için hiçbir çaba göstermediğini ve bu durumun Pekin’in Tayvan’a yönelik toprak bütünlüğü anlayışını sorgulattığını açıkladı. Çin, Tayvan'ı “yasadışı ayrılıkçı bir eyalet” olarak tanımlayarak ilhak etmeyi amaçladığını savunuyor. Pekin, Tayvan'ın Çin'in bir parçası olduğunu ancak "aşağılanma yüzyılı" sırasında Japonya tarafından alındığını öne sürüyor. Bu dönem, Çin'in birçok yenilgiye ve boyunduruğa maruz kaldığı 1839-1949 yılları arasını kapsadı.

1 MİLYON KİLOMETREKARELİK ALAN

Lai, Çin’in 1858’deki Aygun Anlaşması ile Rusya’ya kaybettiği toprakları geri almaya yönelik bir çaba göstermediğini belirterek, “Eğer toprak bütünlüğü içinse, Rusya'nın işgal ettiği toprakları neden geri almıyor?” diye sordu. Bu anlaşma ile Rusya, şu anda Vladivostok olarak bilinen Haishengwei dahil olmak üzere yaklaşık 1 milyon kilometrekarelik Çin toprağını ilhak etti. Lai, Çin’in Tayvan’ı ilhak etme hedefinin aslında jeopolitik motivasyonlardan kaynaklandığını ve dünya düzenini kendi lehine değiştirmek istediğine dikkat çekti. Tayvan'ın kontrolü, Çin'e stratejik erişim ve Tayvan Boğazı üzerinde artan bir kontrol hakkı sağlayacak.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber