Fatura ve fiş belgelerinde düzenlemeye gidildi! Artırımlı ceza uygulanacak

Ticari işlemlerde fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmemesi veya farklı türde belgelerin düzenlenmesi halinde uygulanacak cezalara ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Fatura ve fiş belgelerinde yeni düzenleme

Fatura düzenlememekteki asgari ceza miktarı, ilk tespitte 10 bin lira olarak belirlenirken, ikinci tespitte bu tutar 20 bin liraya, üçüncü tespitte 30 bin liraya, dördüncü tespitte 40 bin liraya, beşinci tespitte 50 bin liraya ve altıncı ve sonraki tespitlerde ise 100 bin liraya kadar yükselebilecek.

ARTIRIMLI VERGİ CEZASI UYGULAMASI

Bu düzenlemeye göre, Vergi Usul Kanunu'nda yer alan fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin bir takvim yılı içerisinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması halinde, hem alıcıya hem de satıcıya artırımlı vergi cezası uygulanacak. Örneğin, fatura düzenlememede ilk tespitte uygulanacak ceza tutarı 10 bin lira, ikinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira, beşinci tespitte 50 bin lira, altıncı ve sonraki tespitlerde ise 100 bin liraya kadar yükselebilecek.

VERGİ DAİRESİNE BİLDİRİM YAPILIRSA...

Belge düzenleme yükümlülüğünü yerine getirmeyenlerin, alıcı tarafından en geç beş iş günü içinde durumu vergi dairesine bildirmesi halinde, alıcıya ceza uygulanmayacak. Yani, fiş, fatura ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin düzenlenmediği durumlarda, belge almakla yükümlü olan kişiler kendiliğinden vergi dairesine bildirirse cezai yaptırım uygulanmayacak. Ancak belgeyi düzenlemeyenler üç kat daha fazla özel usulsüzlük cezasıyla karşılaşacaktır. Ayrıca, satıcı tarafından alıcıya Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen belgeler dışında farklı bir belge verildiğinde ve alıcı bu durumu beş iş günü içinde vergi dairesine bildirirse, alıcıya ceza uygulanmayacak; fakat satıcıya 6 kat artırımlı ceza kesilecek.

YÜZDE 50 ARTIRIMLI CEZA UYGULAMASI

Düzenlemede, kayıtdışı faaliyet gösteren kişiler için yüzde 50 artırımlı vergi ziyaı cezası uygulanacağına dair açıklamalara da yer verildi. Bu kapsamda, vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeden faaliyet gösterenlere kesilecek cezalar yüzde 50 artırımlı olacak. Mükellefiyet tesis edildikten sonra, mükellefiyet tarihinden önceki dönemler için yeni bir tarhiyat yapıldığında da cezalar artırımlı şekilde uygulanacak. Dijital ortamda yapılan reklam, ilan, satış ve kiralama bilgilerine dair bildirimlerin yapılmaması, eksik ya da yanıltıcı yapılması durumunda ise her bir bilgi için ayrı ceza uygulanacak.

Artırımlı vergi cezası Fatura ve fiş düzenlemesi Vergi Usul Kanunu
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber