Resmen battık: Türkiye bankaya borçlu!

Türkiye'deki yüksek enflasyon maaşların erimesine neden olurken, kredi faizlerinde de borca yol açıyor. Bireysel kredi borcu bulunan vatandaşların sayısı Türkiye genelinde 40 milyonun üzerine çıkmayı başardı.

Türkiye'deki yüksek enflasyon vatandaşın cebini zorlarken, özellikle son dönemde hayat pahalılığıyla birlikte vatandaş kredi kartlarını, yetişemediği yerde ise kredilere başvuruyor. Bireysel kredilerde son dönemde borcu olanların sayısı 40 milyonu aştı.

KREDİ KARTI BORÇLUSU 36 MİLYONU AŞTI

Cumhuriyet Halk Partisi'nin haftalık ekonomi raporuna göre, bankalara ve diğer tüketici finansman kuruluşlarına bireysel kredi borcu olanların sayısı 2023 yılının Ocak ayına göre, bu yıl aynı ayda 739 bin kişi artarak 40 milyon 30 bini gördü. Bankalara kredi kartı borcu bulunanların sayısı ise aynı dönem içerisinde 2 milyon 636 bin kişi arttı ve 36 milyon 825'e çıktı. Kredili mevduat borcu olanlar ise 1 milyon 297 bin kişi artıp, 28 milyon 865 bine yükseldi.

YILBAŞINDAN BERRİ 245 MİLYAR LİRA ARTTI

Merkez Bankası’nın kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarının faizinin yüzde 5'e kadar çıkarılmasına olanak tanındığı da raporda belirtilirken; tüketici kredisi faizlerinin yükseldiği hatırlatıldı. Tüketicilerin banklara olan borçları ise yıl başından bugüne kadar 245 milyar lira arttı. Bireysel kredi ve kredi kartı borçları 8-15 Mart haftasında 2 trilyon 973 milyar lira olurken, belirtilen haftada bireysel kredi borçları ise 1 trilyon 642 milyara, kredi kartı borçları da 1 trilyon 330 milyara ulaştı.

İCRA 54 MİLYARI GEÇTİ

CHP tarafından hazırlanan raporda icra takibine alınanlara da yer verildi. Rapora göre, bankaların, icra takibine aldığı alacaklı sayısı 54,6 milyara yükselirken, batık tüketici kredileri ise yılbaşından berri 9.3 milyar lira değerinde arttı.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber