Batı Trakya Türkü'nün yarım kalan hikayesi

77 yaşındaki Batı Trakya Türkü Cevdet Barışçı, öğretmenlik mesleğini hem ülkesinde hem de Türkiye'de yapamayınca 48 yıl önce Kocaeli'nin İzmit ilçesinde sahaf dükkanı açtı. Kitapları çok sevdiği için sahaflığa yönelen Barışçı, "Öğretmenliği önceden çok özlüyordum. En azından küçük çocuklara bir şeyler katmak istiyordum. Faydalı olabileceğime inanıyordum. Maalesef hayat bizi buralara getirdi" dedi.

İzmit'te yaşayan, evli ve bir çocuk babası olan Cevdet Barışçı (77), 1947 yılında Yunanistan'ın İskeçe kentinde doğdu. Çocukluğunu İskeçe'de geçiren Batı Trakya Türkü Barışçı, Eskişehir'deki öğretmenlik okulunu kazanmak için sınava girdi. Eğitimine önce Eskişehir'de, sonra da İstanbul Ortaköy'deki öğretmenlik okulunda devam etti. Okulunu başarıyla tamamlayan Cevdet Barışçı, öğretmenlik görevini icra etmek amacıyla Yunanistan'a döndü. Ancak, çalışma izni alamadığı için mesleğini sürdüremedi.

48 YILDIR SAHAFLIK YAPIYOR

Öğretmenlik hayali kuran Barışçı, bu hayalini gerçekleştiremeyince kitaplara olan tutkusunu takip etti ve 1975 yılında İzmit'te sahaf dükkanı açtı. Kıbrıs Barış Harekatı sırasında ailesiyle birlikte Kocaeli'ye taşınan Barışçı, Türkiye'de de öğretmenlik yapma şansını elde edemedi. Ancak, 48 yıldır sahaflık mesleğini sürdüren Barışçı'nın dükkanında 150 yıla kadar uzanan tarihî kitaplar bulunuyor. Yaşına rağmen çalışmaya devam eden Barışçı, kitapseverlere hizmet vermeye devam ediyor.

“KAZANDIĞIMI BİLİYORDUM”

İskeçe'de girdiği sınavda 6 yıllık öğretmen okulunu kazandığını anlatan Cevdet Barışçı, "Bizim köyde kimse kazanamamıştı. Rahmetli babama kazandığımı söyledim. O da bana 'Nasıl kazandın? Kimse kazanamamış' dedi. Ben de neticeden emindim, kazandığımı biliyordum. Daha sonra İskeçe'deki gazetede de yayınlanınca kazandığımı gördüm. Önce Eskişehir Yunus Emre Öğretmen Okuluna geldik. Burada 4 yılımı tamamladım.

“OTURUM İZNİ ALAMADIK”

Bakanlık Rumca dersler koydu. Türkiye'nin neresinde Batı Trakyalı öğrenci varsa İstanbul Ortaköy'de bir okulda topaldılar. Rum bir öğretmen geldi. Bizim sınıflarımıza Rumca dersler verdi. Bakanlık Yunanistan'a gitme fırsatı sağladı. Fakat gittiğimizde oturum izni alamadık. Bazı arkadaşlarımız izin alarak çalıştılar, bazı arkadaşlarımız da çalışmadılar. Ben çalışamayanlar grubundaydım" dedi.

“KORKU DOLU DAKİKALAR YAŞADIK”

Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra zor günler yaşadıklarını ifade eden Barışçı, "Korku dolu dakikalar yaşadık, çalıların içinde yattık. O günleri öyle atlattık. Tamamen seferberlik olmuştu. Her an televizyon ve radyolarda katliamlar ve toplu mezarlar duyuyorduk. Biz de 'Yaşayacak mıyız?' diye endişeleniyorduk" diye konuştu.

“MESLEĞİMİ SEVİYORUM”

1975'de Kocaeli'ye geldiklerini dile getiren Cevdet Barışçı, "Orada huzurumuz kalmadı. İzinde vermediler, buraya geldik. Burada da 'Biz sizi Yunanistan için yetiştirdik' dediler, çalışmam için izin vermediler. Dükkanımı bile başka bir arkadaşımın üzerine açtım. Dükkan açma ruhsatı bile vermiyorlardı. Bir iş yapmam, kendi geçimimi sağlamam gerekiyordu. 'En kolay ne iş yapabilirim?' diye düşündüm. Öğretmenliğe de yatkın olduğu için 'Kitapçılık yaparım' dedim. O gün bugündür devam ediyoruz. Mesleğimi seviyorum, severek de yapıyorum" şeklinde konuştu.

“İÇİMDE BÜYÜK BİR COŞKU VARDI”

Cevdet Barışçı, bir türlü icra edemediği öğretmenlik mesleğini de çok sevdiğini belirterek, "Öğretmenliği önceden çok özlüyordum. En azından küçük çocuklara bir şeyler katmak istiyordum. O heyecanla mezun oldum. Gerçekten içimde büyük bir coşku vardı. Faydalı olabileceğime inanıyordum. Maalesef hayat bizi buralara getirdi, yapamadık. Bu mesleğe başladım ve devam ettiriyorum. Mesleğimden de memnunum. Bazı zorluklar yaşadık tabii. İlk 5 yılı yoksulluk içinde geçirdik" dedi.

“MESLEĞİME BÜYÜK SAYGI DUYUYORUM”

Mesleğine büyük saygı duyduğuna değinen Barışçı, "Bu mesleği sevdiğim için 'Hastayım, ağrım var' demeden her gün saat 09.00'da açıyorum, 17.30'a kadar da buradayım. Bypass olmuştum. O süreçte 15-20 gün açamadım. Onun haricinde her gün açtım" ifadelerini kullandı.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber