BNI Kocaeli Direktörü Ayşegül Çelikkesen Kocaeli'de iddialı!

BNI Kocaeli Direktörü Ayşegül Çelikesen'le gerçekleştirdiğimiz röportajda BNI hakkında merak edilenleri, kuruluş sürecini, üyelik yapısını ve Kocaeli'deki çalışmalarını konuştuk. Kocaeli'deki çalışmalara değinen Çelikkesen, "2021 yılında Kocaeli’nin iş yapış biçimini değiştirmeye başladık bile." dedi.

BNI nedir? Neyin kısaltılmışıdır?

BNI (Business Networking International), iş sahiplerinin ve mesleğinde uzman profesyonellerin bir araya geldiği bir

iş geliştirme platformu. Business Networking International ‘ın kısaltılmışıdır.

Ne zaman kuruldu? Kim kurdu?

BNI (Business Networking International), iş sahiplerinin ve mesleğinde uzman profesyonellerin bir araya geldiği bir

iş geliştirme platformu. ‘Business Networking’ kavramının yaratıcısı olarak bilinen Dr. Ivan Misner tarafından 1985 yılında ABD’de kurulan BNI, üyelerine referansla iş yaratma imkanının yanı sıra lokal, global destek ve bilgi birikimi de sunuyor.

Şu an kaç ülkede, kaç grup ve üye var?

İlk olarak Amerika ve Kanada’da kurulan BNI, bugün dünyada 77 ülkede 1000 franchise bölgesi ve 300+ bin aktif üyesi ile faaliyetlerini sürdüren büyük ve faydalı bir organizasyon.

2023’de üretilen ciro nedir?

Tüm Dünya da 15,4milyon iş yönlendirmesi ile 26 Milyar Dolar ciro üretilmiştir.

Kasım ayında duyduğum kadarıyla HAWAİ’de bir Convention var. Siz katılacak mısınız bu etkinliğe? Bu etkinlik katılanlara neler vadediyor?

Evet ben her yıl katılıyorum. Her yıl BNI Amerika tarafından farklı ülkelerde Convention çalışması yapılıyor. Bu Convention da üyelerin ürünlerini ve hizmetlerini sergileyebileceği bir fuar alanı da oluyor. Ayrıca üyelerin birbirleri ile birebir görüşme yapacağı alanlar mevcut, Convention boyunca işinizi konuşarak farklı pazarlarda iş yaratabiliyorsunuz. Pazarlama, Yeni Trend Satış Teknikleri, Kişisel Gelişim ve daha bir çok konuda sunum yapan ünlü konuşmacılar sahne alıyor. 77 ülkeden 5000 kişinin katıldığı bir etkinlik oluyor. Bu katılım inanılmaz bir potansiyel ve işinizi çok farklı ülkelere açmanız için fırsatlar sunuyor. Diğer yandan BNI’ın uyguladığı sistem yeni bir iş yapış şekli olduğu için bunun öğrenilmesi adına detaylı eğitimler almamıza da imkan sağlanıyor bu convention da.

BNI Türkiye’de ne zaman kuruldu? Kim kurdu?

BNI ile Londra’da 2007 yılında kendi işini yaptığı sırada tanışan Ayşe Aslan tarafından BNI Türkiye kurulmuştur. 2012 yılında da Türkiye’ye kesin dönüş yaparak, sistemin Türkiye’de oluşması için çalışmalara başlamıştır. Ekibiyle birlikte iki yıl içerisinde BNI’a 400’ün üzerinde üye kazandırarak dünyada 50. ülke olarak kurulan Türkiye BNI’ı “dünyada en hızlı gelişen ülke pazarı” olma başarısına ulaştırdı. Amacı en başından beri zaten ülke insanının geleneklerinde var olan “imece usulü iş bitirme” kültürünü ve “ne ekersen onu biçersin” inanışını, BNI sistemi ve givers gain - kazandır ki kazan felsefesi ile mükemmel bir biçimde harmanlamak oldu.

Şu an ülkemizde hangi şehirlerde var?

BNI, İstanbul ile başlayan yolculuğuna önce İzmir, Ankara, Kocaeli, Bursa, Denizli, Antalya ve Tekirdağ ile yola devam etmektedir. Şu anda pandemi ile kurulan online grubu ile 25 farklı şehirden iş sahibinin toplantı yapmasını sağlamaktadır. Ayrıca her hafta toplamda 1200’den fazla üyesini toplantılarında biraraya getirmektedir.

Ülkemizde kaç grup, kaç üye var?

BNI, Türkiye de 40+ grubu ve 1250 üyesi ile iş geliştirmeye devam etmektedir.

2022’de üretilen ciro nedir?

BNI, 2023 yılında 65 bin iş yönlendirmesi ile üretilen ciro 689 Milyon’dur.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Adım Ayşegül Çelikkesen, Kimya Mühendisi’yim, 1992 yılından 2011 yılına kadar farklı görevler alarak Total Türkiye’de Madeni Yağ, Akaryakıt ve LPG alanında Teknik yöneticilik yaptım. 2012 yılında kendi şirketim olan Kripton Enerji’yi kurdum. Kripton Enerji olarak Mühendislik Hizmetleri yapıyoruz. Madeni Yağ ve Kimya üretim fabrikalarının tasarım ve devreye alması hizmetleri yapıyoruz. 2012’den bu yana 3 adet Madeni Yağ tesisi, 1 adet Dezenfektan tesisi, 9 adet Otomotiv Kimyasalı üreten tesis, kendi tasarımım olan mini Adblue tesisi üretimi ile 22 ülkeye tesis kurulumu ve üretime geçememiş ömrü tükenmiş lastikten elektrik üreten bir çevrim santrali devreye aldık.

Siz neden BNI üyesi oldunuz? Kaç yıldır üyesiniz?

Kocaeli’de BNI’ı ne zaman kurdunuz?

2015 yılında BNI ile yolum kesişti ve global sistemin beni inanılmaz etkilediği bir grup açılış toplantısında üye olmaya karar verdim. 9 yıldır BNI üyesiyim. Lider Ekip’lerde Başkan’lıktan, Üyelik Komitesine, Eğitim Koordinatörlüğü’nden, Güç Takımı Koordinatörlüğüne kadar bir çok görev aldım. 2017 yılında önce İstanbul’da başlayan Grup Kurma Direktörlüğü görevim, 2021 yılında da Kocaeli’de değerli iş sahiplerini biraraya getirmeye başladım.

Şu an kaç grup ve üye var?

Kocaeli’de 2 aktif grubumuz var. Biri İzmit Merkez’de, diğeri Gebze Merkez’de. 2023 sonuna kadar da İzmit’in 2.grubu , Gebze’nin 2.grubu kurulacaktır.

Son bir sene içinde üretilen ciro nedir?

BNI Kocaeli’de son bir yılda 46 milyon TL ciro ürettik.

Kocaeli hedefiniz nedir?

Kocaeli’de gelecek 5 yıl içerisinde 1000 iş sahibini bir araya getirerek, lokaldeki işlerini yurtdışına taşımalarını sağlayıp minimum 600 milyon ciro hedefimiz bulunmaktadır.

BNI temel felsefesi nedir?

BNI’ın temel felsefesi Kazandır ki Kazan, kültürümüzde çokça kullandığımız “Ne ekersen onu biçersin” ‘in iş hayatında vücut bulmuş versiyonudur.

Referans ile pazarlama konusunu biraz açar mısınız?

Referans pazarlaması; BNI’ın sistemleştirdiği iş ilişkisi kurma, iş ilişkisini koruma, yönetme ve sonuçlar üretme metodu. Örneğin; bir iş sahibi ortalama beş yıldır iş hayatı içindeyse, yaklaşık 1000 kişiyi tanıyor diyebiliriz. Ancak bu 1000 kişilik tanışıklığı nasıl yöneteceğine, onları nasıl bir iş yönlendirme kaynağına dönüştüreceğine dair bir strateji kurgulayamıyor. Çevresindeki bu binlerce iş sahibinin çok azı, onu diğerlerine

refere ediyor. BNI, üyelerine bu stratejiyi öğretiyor. Sosyal sermaye olarak tanımlanan bu birikimi, nasıl yöneteceğini, buna nasıl yatırım yapacağını aktarıyor; bu yatırımı nasıl koruması ve takip etmesi gerektiğine ilişkin bir yol haritası sunuyor.

Yurtdışına açılmak isteyen şahıs ve şirketler için BNI ne gibi avantajlar sunuyor?

BNI’ın Global sisteminde 77 ülke ile iş yapabilme fırsatı olduğunu söylemek isterim. Özellikle online toplantı yönetimimizle bir çok ülkede grupların toplantısına katılarak iş ilişkisi kurabilir, işinizi yurtdışında partnerler aracılığı ile farklı coğrafyalarda büyütebilirsiniz. Yurtdışında nasıl iletişim kuruyoruz diyecek olursanız, 300 binden fazla BNI üyesinin biyografi ve işlerini görebildiğimiz Connect Sistemimiz var. Bu sayede birbirimizle iletişime geçip görüşmelerimizi başlatabiliyoruz.

BNI Connect nedir?

BNI’ın en güçlü olduğu yanlardan biri Connect Sistemidir. Tüm üyelerin biyografisi, hedefleri, çevresi, başarı hikayeleri, yaptıkları projeler, şirketlerinin Web siteleri, videoları ve resimlerinin olduğu, ayrıca birbirleri ile görüşebilmelerinin sağlandığı, hem mobil uygulama hem Web sitesinden ulaşımın olduğu bir platformdur. Örneğin Google gibi arama motorlarında yapılan SEO çalışmaları sayesinde üyenin adı yazıldığında Connect içindeki bilgileri de görülebilmektedir.

BNI eğitimlerinden biraz bahseder misiniz?

BNI Eğitimleri, üyelerin hem özet bilgilerle referansla iş yönlendirme, Birebir Teknikleri, Sunum Teknikleri, Güç Takımı, Lider Ekip Eğitimlerini alma hemde Network ile iş alış verişi yapabilmek için birbirleriyle biraraya geldiği zamanlardır. BNI Eğitimleri ile hedefimiz bu yeni iş yapış şeklini üyelerimize anlatmak ve öğrendikleri yöntemlerle işlerini geliştirmeleridir.

Herkes her gruba dahil olabilir mi?

BNI Sisteminin en önemli konularından biri rekabeti grubun dışında bırakmasıdır. Her meslek alanından sadece bir iş sahibinin kabul edildiği, grup içi çalışmalarda üyelerimizin referanslarını rahatlıkla açabileceği bir güven ortamı yaratıyoruz. BNI’a dahil olmak isteyen adayın öncelikle toplantımıza katılması gerekiyor. Daha sonra adayın sunduğu iş referansları, mülakat ve grupların üyelik komitelerinin onayına sunuluyor. Üye adayının sektör deneyiminin bulunması ve şirketinin en az iki yaşında olması önemli bir kriterdir. Üyelik sözleşmesinde yer alan üye taahhütleri ve etik davranış kuralları her iki tarafça da onaylandığı takdirde BNI’a katılım sağlanıyor.

Üyelik şartları ve prosedürü nedir?

BNI’a dahil olmak isteyen adayın öncelikle toplantımıza katılması gerekiyor. Daha sonra adayın sunduğu iş referansları, mülakat ve grupların üyelik komitelerinin onayına sunuluyor. Üye adayının sektör deneyiminin bulunması ve şirketinin en az iki yaşında olması önemli bir kriterdir. Üyelik sözleşmesinde yer alan üye taahhütleri ve etik davranış kuralları her iki tarafça da onaylandığı takdirde BNI’a katılım sağlanıyor.

Toplantılar hangi gün ve saatte nerede yapılıyor?

Hafta içi sabah 06:45’de başlayan toplantımız 90 dakika sürüyor. Belirlenmiş bir gündem ve sonuç üreten akışımız var. Dolayısıyla sabahın ilk saatleri hem rahatsız edilmeden işimizi konuşabiliyoruz hemde rakiplerimizden bir adım önde oluyoruz. Ayda iki sefer fiziki olarak otelde, iki haftada online da toplantı yapıyoruz.

En çok hangi meslekler BNI’dan faydalanıyor?

BNI sisteminde meslek ayrımı olmaksızın her iş alanının kendisi için bir yer bulacağı iş platformudur. Şu an Türkiye de 750’den fazla farklı alanda iş sahibi üyemiz işlerini geliştirmekteler.

Üyelerin ziyaretçi getirmesi bekleniyor mu?

BNI üyelerinin, kendi çalışma

gruplarına katkıda bulunmalarına

yönelik sorumlulukları bulunuyor. Tüm üyeler düzenlenen toplantılara yüzde

90 oranında bir katılım göstermek durumunda. Bir yıl içinde 6 kez toplantıya gelmeme ve 6 kez de bir temsilci gönderme hakları bulunuyor. Toplantılar 11 yıldır, resmi ve dini tatiller haricinde her hafta belirlenen gün, saat ve mekanlarda düzenli olarak gerçekleştiriliyor. Üyelerin ayrıca gruplarına nitelikli iş yönlendirmesi yapmaları ve çevrelerini açmaya gönüllü olmaları gerekiyor. Referans Pazarlamanın önemli maddelerinden biri çevremizi grubuma açmaktır.

Aklınıza gelen bir BNI başarı hikayesinden bahseder misiniz?

Aklıma gelen son başarı hikayemiz İzmit Grubumuzda Yapay Zeka yazılımı yapan bir üyemizle Web Yazılımı yapan üyemizin birlikte geliştirdikleri “Drone ile Web tabanlı tarım”konusunda yaptıkları yazılım işidir. 1 milyon dolarlık bir ciro elde etmişlerdi. Aynı zamanda Almanya da yeni bir şirket kurarak projeyi yurt dışına açmışlardır. İnanılmaz etkileyici ve yaratıcı bir başarı hikayesidir.

Şu an Kocaeli gruplarında eksik olup talep edilen iş kategorileri nelerdir?

Yeni gruplarımız kurulduğu için tüm iş alanlarımız boştur. Örneğin, bir Elektrik Taahhüt şirketine, bir İş Sağlığı Güvenliği Şirketine, Mimar, Gıda ve Kimya alanında üretici firmalara, Belgelendirme şirketlerine ve daha bir çok iş alanıyla tanışmak isteriz.

22 Mayıs’taki kuruluş yıldönümü programınızda neler yer alacak?

Olağan toplantımızın yanında 2.kuruluş yıl dönümümüzü kutlayacağız. Üyelerimizin başarı hikayeleri, elde edilen cirolar, yapılan nitelikli iş yönlendirmeleri ve daha bir çok konuda çalışmalarımızı anlatacağız. Diğer yandan bol bol tanışıklıklar sağlanarak kartvizit alış verişleri yapılarak işlerimizi geliştireceğiz.

BNI Kocaeli’nin iş yapış biçimini değiştirecek mi?

2021 yılında Kocaeli’nin iş yapış biçimini değiştirmeye başladık bile.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber