Eski ehliyet yenileme son tarih ne zaman, bu yıl son mu? Para cezası var mı?

Yılın son günlerine yaklaşırken, 2016 yılı öncesinde alınan ehliyet sahiplerini ilgilendiren önemli bir bilgi gündeme geldi. Eski tip sürücü belgesine sahip olanlar, belirtilen süre içinde ehliyetlerini yenilemezlerse para cezası ile karşılaşabilirler. İşte, ehliyet yenileme ile ilgili detaylar:

2016 yılından önce alınan eski tip sürücü belgeleri, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 1 Ocak 2016'da yürürlüğe giren geçici 10'uncu maddesi uyarınca değiştirilmesi zorunlu belgeler arasında yer alıyor. Ancak, bu değiştirme işlemlerini henüz gerçekleştirmemiş binlerce sürücü bulunuyor.

Genel Müdürlük tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, değiştirilmesi gereken sürücü belgelerinin 5 yıl içerisinde tamamlanması gerekiyor. Bu süre, İçişleri Bakanlığı tarafından uzatılabilir. Salgın nedeniyle 2020-2022 yılları arasında yeni tip sürücü belgeleri için müracaat edilememesi ve nüfus müdürlüklerindeki yoğunluk sebebiyle, 1 Ocak 2016'dan önce düzenlenen eski tip sürücü belgelerini değiştirme süresi 31 Aralık 2022'den itibaren 2 yıl süreyle uzatıldı.

Bu süre içinde ehliyetini yenilemeyen sürücüler, trafik uygulamalarında eski tip ehliyet kullanmaktan dolayı cezai işlemlere tabi tutulacak. Şu anki ceza miktarı 4 bin 64 TL iken, 2024 yılından sonra bu tutarın artması bekleniyor.

Ehliyetini yenilemek isteyenlerin, internet sitesi veya çağrı merkezi aracılığıyla randevu alması gerekiyor. Eski tip ehliyetini yenileme işlemi için ödenecek ücret 15 TL iken, yeni tip sürücü belgesini yenileyenler 769 TL ödemek durumundalar. Son tarih yaklaşıyor, ehliyet sahipleri unutmamalı!

YENİ TİP SÜRÜCÜ BELGESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELER?

Kimlik Belgesi (Nüfus Cüzdanı - Yeni Kimlik Kartı ya da Pasaport)

Eski sürücü belgesi

Yeni çıkarılmış Sürücü Sağlık Raporu

Sürücü belgesi

Değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı makbuzu

2 adet biyometrik fotoğraf

Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan

Adli Sicil Belgesi (Adliyeden alınacak olup Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

Ayrıca Nüfus Müdürlüğünde verilecek parmak izi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber