Nevruz ne zaman? Nevruz nedir, nasıl kutlanır? İşte detaylar...

Nevruz kutlamalarının başlamasıyla birlikte vatandaşların internette en çok arattığı sorulardan birisi de "Nevruz nedir, ne zaman kutlanır, Nevruz Bayramında neler yapılır?" oldu. Peki Nevruz nedir, ne zaman kutlanır? İşte detaylar...

"Nevruz nedir, ne zaman kutlanır, Nevruz Bayramında neler yapılır?" soruları her yıl mart ayında arama motorlarında sorgulanan konular arasında yer alıyor. Peki, Nevruz nedir nasıl kutlanır?

NEVRUZ NE ZAMAN KUTLANIR?

Türk coğrafyasında, yeni yılın başlangıcı ve baharın müjdecisi olarak kabul edilen Nevruz Bayramı coşkuyla kutlanır. Her yıl 21 Mart'ta gerçekleşen Nevruz, Türkiye ve Türk dünyasındaki çeşitli Türk boyları arasındaki kültürel bağları güçlendirir ve kardeşlik ile dostluğu pekiştirir. Aynı zamanda bölgesel barışın tesis edilmesinde önemli bir rol oynar.

NEVRUZ NASIL KUTLANIR?

Eski yılın sona erdiği ve yeni senenin başladığı bu özel günü günahlarından arınmış bir şekilde karşılamak isteyenler, ateşten atlamak gibi ritüellerle bu arınma sürecine dahil oluyorlar. Yıkanma ve suya atlayarak da arınma amacı güdülüyor. Ateş ve suya atlamak, tüm Nevruz kutlamalarında ortak bir unsurdur ve dikkat çeker. Eşyaların ve hayvanların ruhlarının da arınması için tütsüleme ve ateş arasından geçirme gibi uygulamalar yapılır. Özel olarak kurulan "Nevruz sofrası"nda ise toplu olarak oturulur ve 7 çeşit yemek bulunur. Bu sofrada, bolluk ve bereketin simgesi olarak herkesin her yemeği tatması ve senenin bolluk içinde geçmesini dileyerek yemesi önemlidir.

SEMENİ GELENEĞİ

"Semeni" geleneği de uzun yıllardır sürdürülmektedir. Bu geleneğe göre, tarımın bereketli geçmesi için nevruzdan önce kaplarda arpa veya buğday çimlendirilir ve sofralara konulur. Yeni yıla yeni kıyafetlerle girme geleneği, evlerin temizlenmesi, onarımların yapılması ve boyaların yenilenmesi gibi hazırlıkları da beraberinde getirir. Böylece yeni yıla temizlik ve tazelikle girmek, her şeyin yeniden başlamasına ve yenilenmesine önem verilir.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber