Stagflasyon ne demek? Stagflasyon ne anlama geliyor

Stagflasyon, hem Klasik İktisat Teorisi'nde hem de Keynesyen Teori'de paradoksal bir durum olarak kabul edilir. Stagflasyon ne demek? Stagflasyon ne anlama geliyor

Stagflasyon, ekonomik durgunluk ile enflasyonun aynı anda görüldüğü bir durumdur. Bu durumda, ekonomide işsizlik oranı yükselirken, fiyatlar da hızla artmaktadır. 1970 yılında İngilizce'deki stagnation (durgunluk, gayri safi millî hasılanın ortalamadan daha yavaş büyümesi) ile inflation (enflasyon, fiyatlar genel seviyesinin sürekli ve belirgin bir şekilde artması) kelimelerinin birleşmesiyle türetilmiştir.

STAGFLASYON NE DEMEK?

Stagflasyon, hem Klasik İktisat Teorisi'nde hem de Keynesyen Teori'de paradoksal bir durum olarak kabul edilir. Normalde enflasyon ve işsizlik oranı arasında ters orantı vardır; biri düşerken diğeri artar. Ancak stagflasyon ortamında her ikisi de aynı anda yükselmektedir. Bu nedenle, bu durumu her iki kuram çerçevesinde açıklamak zordur. Ekonomilerde enflasyon genellikle toplam talebin, toplam arzı aşmasıyla ortaya çıkar. Ancak toplam arz, toplam talepteki artışı karşılayamaz çünkü ekonomide üretimi artıracak ek iş gücü yoktur ve ekonomi tam istihdam seviyesindedir. Buna karşın durgunluk, istihdamın düşmesidir.

Gelişmekte olan ülkelerde, kronikleşmiş düşük istihdam sorunları görülür. Bu ülkelerde, toplam talep arttığında, genellikle kronik bir talep fazlası vardır. Ancak serbest iş gücü olmasına rağmen, toplam arz artırılamaz çünkü üreticiler, üretim kapasitelerini ve iş gücünü artıracak finansman imkanlarından yoksundur. Sanayileşmiş ülkelerin aksine, bu ülkelerde sermaye talebine uyum sağlayacak esneklikte bir sermaye arzı yoktur. Sonuç olarak, bu ülkeler tam istihdamda olmasalar bile, talep artışı enflasyonist bir etki yaratır.

Sanayileşmiş ülkelerde ise, eğer ekonomi tam istihdamın altında ise, toplam talep artışı istihdamı, dolayısıyla arzı artırır ve bu da fiyat seviyesini dengeler. Ancak ekonomi tam istihdamdaysa, ek iş gücü bulunamadığı için arz artırılamaz ve toplam talep artışı enflasyonist baskılara yol açar. Stagflasyon koşullarında ise ekonomi, hem gelişmekte olan ülkelerin hem de gelişmiş ülkelerin reaksiyonlarını bir arada gösterir.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber