Türkiye'nin İlk Yerli Haberleşme Uydusu Türksat 6A Uzayda: 3. ateşleme bu gün

Bakan Uraloğlu: "Türksat 6A'nın uzay yolculuğu planlandığı gibi başarıyla ilerliyor. Uydumuz, şu anda 32 bin kilometre yükseklikte güvenle yolculuğuna devam ediyor."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın planlandığı şekilde uzay yolculuğuna devam ettiğini açıkladı.Yazılı açıklamasında Uraloğlu, Türksat 6A'nın ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral'da bulunan SpaceX fırlatma merkezinden Falcon 9 roketiyle 9 Temmuz saat 02.30'da uzaya gönderildiğini hatırlattı.Uraloğlu, uydunun fırlatıldıktan 35 dakika sonra roketten ayrıldığını ve ilk sinyalin fırlatmadan 67 dakika sonra alındığını belirtti. "Fırlatıldıktan yaklaşık 3 saat sonra, saat 05.25'te uydumuz güneş panellerini açtı. Şu an itibarıyla uydunun tüm fonksiyonları normal ve süreç planlandığı gibi başarıyla ilerliyor," diye ekledi.

5.ATEŞLEMEYE SON 2

Yörünge yolculuğu için gerekli olan beş ateşlemeden ikisinin başarıyla tamamlandığını vurgulayan Uraloğlu, uydunun 10 Temmuz'daki ilk ateşlemede 300 kilometreden 11 bin kilometreye çıktığını, 12 Temmuz akşamı yapılan ikinci ateşlemede ise 11 bin kilometreden 32 bin kilometreye yükseldiğini belirtti. "Şu anda uydumuz 32 bin kilometre yükseklikte güvenle yolculuğuna devam ediyor. Üçüncü ateşleme 14 Temmuz'da, dördüncü ateşleme 16 Temmuz'da ve beşinci ateşleme ise 17 Temmuz'da yapılacak. Bu son ateşlemeyle uydunun uzaklığı 35 bin 786 kilometrede sabitlenecek," dedi.

"Ekim 2024'te nihai yörüngesine hareket edecek"

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın 50 derece doğu test yörüngesine 23 Temmuz'da ulaşacağını belirterek, "Uydunun antenleri burada ilk kez açılacak ve yapılacak doğrulamaların ardından bu yörüngede 90 gün kalacak. Üç ay sonra, Ekim 2024'te ise normal operasyona alınacağı 42 derece doğu yörüngesine hareket edecek. Bu yörüngeye doğru hareketinde de uydumuz dört ateşleme daha yapacak. Türksat 6A'nın nihai kabulü 42 derece doğu yörüngesinde tamamlanacak ve yörünge testleri yapılacak. Daha sonra ise ülkemizin yerli ve milli ilk haberleşme uydusu Türksat 6A'yı hizmete sunacağız," dedi.

15 YIL HİZMET VERECEK

Türksat 6A'nın mevcut uyduların yedekliliğini sağlayacağını ve Türkiye'nin uydu kapasitesini önemli ölçüde artıracağını belirten Uraloğlu, uydunun 15 yıl hizmet vereceğini söyledi. 8,4 kilovat güce sahip olan uydunun, TV yayıncılığı ve haberleşme hizmetleri başta olmak üzere geniş bir kapsama alanında ülkenin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayacağını vurgulayan Uraloğlu, Türksat 6A sayesinde uluslararası alanda rekabet edebilecek 84 uydu ekipmanı geliştirildiğini ve bu sayede ülkede bir uydu üretim ekosisteminin oluşturulduğunu belirtti.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber