Türkye'de ilk insansız deniz aracı
TEKNOFEST kapsamında Türkiye’de ilk defa düzenlenen ve 4 gün sürecek olan İnsansız Deniz Aracı Final Yarışması, Mersin’in Erdemli ilçesinde başladı. Yarışların ilk gününde teknik kontrolleri geçen takımlar yarışacak.
Milli Savunma Bakanlığı ile ASELSAN işbirliğinde düzenlenen TEKNOFEST yarışları sürüyor. Bu çerçevede 19-22 Eylül tarihleri arasında Erdemli Balıkçı Barınağı’nda Türkiye’de ilk defa yapılan insansız deniz aracı yarışmasına start verildi. 124 takımla başlayan yarışta finale 27 takım kaldı. Yarışların ilk gününde insansız deniz araçları teknik kontrolden geçirildi. Teknik kontrolleri başarıyla geçen deniz araçlarının yarından itibaren denizde verilen görevleri yerine getireceği öğrenildi.
ASELSAN İŞBİRLİĞİNDE
TEKNOFEST Yarışmalar Koordinatörlüğünde görev yapan Muhammet Fatih Şahin, "TEKNOFEST yarışmaları kapsamında Türkiye’de ilk kez düzenlenen insansız deniz aracı yarışmasındayız. Milli Savunma Bakanlığı ile ASELSAN işbirliğinde düzenliyoruz. Yarışma kapsamında insansız deniz araçları konusunda yarışmacılar araçlar üretip, araçlarının performanslarını denizde sergilemelerini bekliyor olacağız. Yarışma ve başvuru süreci aralık ayında başladı. Ülke genelinden ve Özbekistan’dan 124 takımla başladık. Şu anda burada finalist 27 takımımız, 262 de finalist yarışmacımız var. İki farklı ülkeden Türkiye ve Özbekistan’dan yarışmacılarımız, 4 gün boyuncu bu alanda deniz araçları ile birlikte performanslarını sergileyecekler. Bugün yarışın ilk günündeyiz. İlk gün takımların teknik kontrolleri gerçekleştirilecek, şartnameye uygunluklarına bakılacak ve araçların kabiliyetleri test edilecek. Bu testleri tamamlayan takımlar da ikinci günden itibaren ilk olarak manuel, cumartesi-pazar günü de otonom olarak pist üzerinde performanslarını sergileyecekler" dedi.
2 ANA GÖREV
Takımların parkur üzerinde iki ana görevi bulunduğunu anlatan Şahin, "Bunlardan ilki engellerden sakınma görevi var. İDA’ları ile birlikte deniz üzerinde bulunan engellerin arasından geçmeye çalışacaklar. Bu görevi tamamladıktan sonra ikinci görevi ise limana yanaşma görevi. Liman üzerinde de 1, 2, 3 numaralı limanlarımız bulunmakta. Bizlerin belirlediği limana araçlarını yanaştırmalarını bekleyeceğiz. Ayrıca otonomda takımların bir numaraları olacak. İHA’ları ile kalkış yaparak bu numaraları tespit edip, İDA’larına aktarmalarını ve tamamen otonom olarak o limana yanaşmalarını bekliyor olacağız" ifadelerini kullandı.
YAPAY ZEKA İLE GİDECEKLER
Konya’dan yarışmaya katılan gençlerden Yusuf Durmaz, "Şu an aracımız üzerinde konfigürasyon işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Yapay zeka algoritmaları ile yöneleceği açıların ve gideceği noktaların işlenmesini yapıyoruz. Devamında da araçlarımızı suya bırakarak yarışmamızı gerçekleştireceğiz. Hedefimizde derece almak var, birincilik istiyoruz" diye konuştu.