100’üncü yılı yaptık ama 50’nci yıla sahip çıkamıyoruz!

Cumhuriyet’in 50’nci yılına özel İzmit’te inşa edilen Atatürk Anıtı kaderine terk edilmiş durumda.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı Ekim ayında ülke genelinde büyük bir coşku ile kutlandı. Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında kente bir armağan bırakmak için İzmit Kent Meydanında yeni bir Atatürk Anıtı inşa etti. 29 Ekim tarihinde açılışı yapılan Atatürk Anıtı, kentin yeni tören alanı olarak belirlendi.

50’İNCİ YIL ANITI 100’ÜNCÜ YILA BÖYLE GİRDİ

100’üncü yıl için yeni Atatürk Anıtı inşa edilirken Cumhuriyetin 50'nci yılına özel inşaa edilen bir başka Atatürk anıtı ise kaderine terk edildi. İzmit’in düşman işgalinden kurtuluşunun 54’üncü yıl dönümü olan 28 Haziran 1975 yılında açılışı yapılan Atatürk anıtı restore edilmeyi bekliyor. Günümüzde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanı içerisinde bulunan Anıtpark’ın yapımı için 1971 yılında proje yarışması düzenlenmişti.

ATATÜRK TANINMAZ HALDE

Projeyi kazanan Mimar Erkal Güngören çalışmalar sırasında Heykeltraş Ali Teoman Germaner ile birlikte çalıştı. Yapıldığı tarihten itibaren toplumsal bellekte önemli bir yere sahip olan Anıt Park’ta bulunan Atatürk Anıtı brüt beton olarak inşa edildi. Dönemin ender örneklerinden olan Atatürk Anıtı’nda Atatürk’ün yüzü günümüzde tanınamaz halde. İlgililerin kaderine terk 50’nci yıl Atatürk Anıtı kentin hafızasından silinmek üzere.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber