3'üncü barajımızı Erdoğan açtı!

Karamürsel ilçesinde bulunan İhsaniye Barajı'nın açılış töreni Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın videokonferans katılımı ile yapıldı.

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 2016 yılında temelleri atılan ve geçtiğimiz yıl su tutulmaya başlanan İhsaniye Barajı’nın resmi açılışı bugün yapıldı. Karamürsel ve Gölcük bölgesinin su ihatiyacını karşılayacak olan barajın açılışına Cumhurbaşkanıı Recep Tayyip Erdoğan, telekonferans yöntemi ile bağlandı. Törene Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Karamürsel Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, İl Jandarma Komutanı Murat Bozkurt, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Nuh Zafer Cantürk, İSU Müdürü Ali Sağlık, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Faruk Fıratoğlu, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus ve vatandaşlar katıldı.

15 MİLYON METREKÜP İÇME SUYU

Barajdan 15 milyon metreküp içme suyu sağlanacak. 20.400 arazi Avcıdere Barajı ile sulanacak. 8,9 milyon metreküp su tutma hacmine sahip. Güncel fiyatlar ile 567 milyona mal olan barajın yüksekliği 69 metre ve 222 metre kret uzunluğa sahip.

3 BARAJI AÇTI

DSİ'nin toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tek seferde 53 milyar lirayı bulan projeleri hizmete alıyoruz. Açılışını yaptığımız eserlerin içinde 3 tanesi ön plan çıkıyor. Mersin Pamukluk Barajında mersinin uzum vadeli ihtiyacının karşılayacak. Bir diğer önemli 541 milyon lira yatırım değerine sahip Antalya Kapıçay barajıdır. Toplam 457 milyon liralık yatırım ile hayata geçirdiğimiz ihaneti e barajımda yıllık 16 milyon metreküp su sağlayacağız. 3 barajımızın açılışını yapacağız. İnsanımıza sağlıklı içme ve kullanma suyu sağlayacak. Türkiye'nin 66 ilindeki arazileri Taşkın dan kurtaracak. Tesislerimizim hayırlı olmasını temenni ediyorum. Biz verdiği sözleri göreve gelince unutanlardan değiliz. Seçim sürecinde gürleyen değil projeleri ile konuşan bir hükümetiz.

"SU SINIRSIZ DEĞİL"

Ülkemizin neresine giderseniz gidin hükümetimizin bir eserini görürsünüz. Dünyada miktar itibari ile en fazla olan kaynak sudur. Bu suyun 97 buçukluk kısmı tuzlu su. Tatlısuyun ise binde 10'unu kullanma imkanına sahibiz. Su meselesini en stratejik kaynaklardan biri yapan temel faktör budur. Su sınırsız bir kaynak olarak görülüyor. Bu tamamen yanlış bir bilgi. Su hızla azalıyor.

"SU ZENGİNİ DEĞİLİZ"

İklim krizi derinleştikçe su kalitesi olumsuz etkilenmekte. Son dönemlerde su baskınları ile kuraklık ile daha fazla karşılaşmaya başladık. Tabiattaki düzen her geçen gün bozulmakta. Tüm insanlık olarak suyu, toprağı emanet değil de mülk gibi görmenin bedelini ödüyoruz. Su güvencesi aynı zamanda gıda güvencesi demek. Bunun yolu suyu düzenli kullanmaktan geçiyor. Yanlış bilinenin aksine Biz su zengini bir ülke değiliz. Suyumuzu komşularımız ile paylaşmak durumunda kalıyoruz" dedi.

"2030 YILINA KADAR..."

Programda konuşan Kocaeli Valisi Serdar Yavuz: “16 milyon metreküp içme suyu sağlayacak 9 milyon metreküp de depolama sağlayacak. Tünellerin çalışması devam ediyor Büyükşehir’imizin hizmetlerini kolaylaştıracak bir çalışma olacak. İlimize hayırlı olsun” dedi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise “İhsaniye barajı 9 milyon metreküplük haznesi ile şehrimize ciddi katkı sağlayacak. Hemen yanında Acıdere barajı yapılmakta ikisinin toplamı 25.4 milyon olacak beraberinde inanılmaz işler yapılıyor. Bir tünel ve 100 bin metreküplük arıtma tesisi yapılıyor. Böylelikle ihtiyaç duyulması halinde Başiskele’ye de su sağlanacak. Bu 2030 yılına kadar su ihtiyacının teminatı bir proje. Sakarya ve Kocaeli illerine dönük olarak Ballıkayalar proje yapılıyor. O proje ile de 2040 yılına kadar Kocaeli’nin su ihtiyacı karşılanacak. Yapılan işin büyüklüğü ortada herkese çok teşekkür ederim” dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber