66 yıllık dinmeyen acı!

1 Mart 1958 yılında 600’e yakın yolcuyla İzmit İskelesi’nden hareket ettikten bir süre sonra batan Üsküdar Vapuru’nda ölen 392 kişi facianın 66’ncı yıl dönümünde anıldı.

Tam 66 yıl önce bugün İzmit-Karamürsel arası çalışan Üsküdar Vapuru İzmit Körfezinde fırtınaya tutularak battı. Bugün yaşamını yitiren 392 kişi için anma töreni düzenlendi. İzmit vapur iskelesi önünde İzmit Belediyesi, İzmit Kent Konseyi, İzmit Lisesi Mezunları Derneği, İzmit Sanat Okulu Mezunları Derneği tarafından gerçekleştirilen programda yaşamını yitirenler anısına denize karanfiller bırakıldı. Etkinliğe İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, CHP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Atasoy Bilgin, DEVA Partisi İzmit Belediye Başkan Adayı Ercan Aktan, CHP İl Yöneticileri Mehmet Nazım Gençtürk, Batuhan Bayındır, CHP İzmit İlçe Başkanı Gökhan Ercan, İZSANDER Başkanı Levent Bahadır, Kocaeli Kent Konseyi Emekliler Meclisi Başkanı Abdurrahman Yılmaz, İzmit Lisesi öğretmen ve öğrencileri, 28 Ekim Kadınları Derneği Başkanı Gülşen Müstecaplıoğlu ve vatandaşlar katıldı.

“KADER DEĞİL İHMALKARLIK”

Vapurda babası dönemin Tekel Müfettişi Şaban Dinçer’in kızı olan Nuray Dinçer, “Batmak için ne mümkünse olan vapuru Körfez’den kaldırmadılar. Bu kader değil ihmalkarlıktır. Dünya basınında bile yer aldı. Şimdi tabi ki gidenleri geri getiremeyiz. Bu vapur için pek çok anlatımlar oldu ama en gerçeği annemin anlattığıdır. Bu vapur kaptan köprüsü uçtuktan sonra battı. Bunlar içimizi yakan acılar. Bu tarz hataların da son bulmasını istiyorum. “

“ANIT TALEBİ”

İzmit Sanat Okulu Mezunları Derneği Başkanı Levent Bahadır, “İnanın bizim Türk karasularında 1 Mart 1958 yılında meydana gelen bu durum. Fırtınaya dayanamayıp canlarımızı kaybettik. 50 öğrencimizi kaybettik. Bu felaketler yaşanıyor. Artık teknolojik olarak fırtınanın ne zaman çıkacağını biliyoruz, depremi biliyoruz. 1 Mart Anıtı istemiştik bu isteğimizi tekrar yineliyoruz.”

“HER SENE AYNI TEMENNİ”

İzmit Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Haluk Cem Gökmen, “66’ıncı yıl anma programında bizimle olduğunuz içi teşekkür ediyorum. Her sene aynı temenni de bulunuyoruz, buraya bir 1 Mart 1958 ile ilgili bir anıt rica ediyoruz. Sınırlar dahilinde olmadığı için gerçekleştiremedi. Geçen seneden bu seneye anıt için çalışma yaptığı ve bizlere desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum.”

“UNUTMAYALIM”

Fatma Kaplan Hürriyet, “Bugün Cumhuriyet tarihimizi en derin acılarından birini daha yüreğimizde hissediyoruz. Kaç yıldır geçerse geçsin unutmamak ve unutturmamak ve ihmallerin yaşanmaması için bir göstergesi olsun istiyoruz. Türkiye’ni her bir yanında ihmalden kaynaklı vatandaşlarımızı kaybediyoruz. 66 yıl önce bu kıyılardan ayrılan bir fırtına acımasız kollarına teslim olan Üsküdar Vapuru’nda hayatını kaybeden canlarımızı bir kez daha rahmetle, minnetle anıyoruz ve değerli ailelerimiz yıllarca geçse biliyoruz ki acıları dinmiyor. Yıllar da geçse o kötü günü kimse bütün unutmuyor. Ve tabii ki acımızı yaşayalım ama unutmayalım. İzmit Lisesi ve Sanat Okulu’nun genç öğrencilerinin acılarını saygıyla anıyoruz.

“BÜYÜKŞEHİR İLE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ”

Bugün kaybettiğimiz her bir kişi, hayalleri, umutları, yaşam sevinçleriyle bu şehrin bir parçasıydı. Geçen altmış altı yıla rağmen hacımız hala çok taze. Bu alan bize ait değil. Büyükşehir’e ait. Ama bu konuda el birliğiyle, ne yapılması gerekiyorsa anıtsa anıt ya da başka türlü bir şey ise her zaman sorumluluk bilinciyle hareket etmeye hazırız. Büyükşehir Belediyesi işbirliğine hazırız. Hafızalarımızda olsun canlarımıza her daim analım diye. Ve tabii ki bunca yıldır unutmamak, bu anmaları her daim etkin kılmak için öncelikle ben İzmit Lisesi Mezunları Derneği’ne Sanat Okulu Mezunları Derneğimize de yediden yetmişten bugüne bütün yöneticilerimize bu kent adına teşekkürü bir borç bilirim” dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber