Almanya’nın en büyük otomobil tedarikçi Kocaeli’ye mi yerleşiyor?

Almanya’nın en büyük otomobil tedarikçisi üretim merkezini Türkiye’ye kaydırmayı planlıyor. Peki adres Kocaeli mi? İşte detaylar…

Almanya merkezli otomobil parça üreticisi ZF Friedrichshafen ile ilgili dün çok önemli bir bilgi aktarıldı. Dünya çapınca otomobil ve ticari araçlar için aktarma organları ve şasi teknolojisi tedarikçisi firma, Almanya’nın en büyüğü, dünyanın ise sayılı firmalarından.

31 ÜLKEDE ONLARCA LOKASYON

Önümüzdeki yıl 110. Kuruluş yıldönümünü kutlayacak ZF Friedrichshafen, 31 ayrı ülkede çok sayıda lokasyonu ile hizmet veriyor. Patronlar Dünyası’ndan Sercan Çelikbaş’ın haberine göre köklü şirket, tüm üretim merkezini Türkiye’ye kaydırmaya hazırlanıyor. AB bürokrasinin yanı sıra yüksek ekonomik maliyetler sebebiyle üretimini Almanya’dan Türkiye’ye üretimi taşımayı planladığı aktarıldı. Ayrıca Almanya’da 54 bin çalışanı bulunan şirketin 12 bin çalışanı tasarruf tedbirleri kapsamında işini kaybetme riski ile karşı karşıya olduğu bildirildi.

TÜRKİYE AVANTAJLI

Tasarruf etmenin yollarını araştıran köklü şirket, üretimi kaydırarak AB bürokrasisinden ve artan maliyetlerden kaçınmayı planlıyor. ZF Friedrichshafen’in Türkiye’de üç şubesinin olması, ucuz ve görece Avrupa kıtasına yakınlığı ve AB mevzuatına tabi olmaması Türkiye’ye yatırımı cazip kılıyor.

AÇIKLAMA YAPTILAR

ZF şirket sözcüsü birçok farklı üretim koşulunun olduğunu vurgulayarak “Yer kararlarında ve hangi ürünlerin hangi lokasyonlarda üretileceği sorusunda çok sayıda faktör rol oynuyor. İstikrarlı tedarik zincirleri sağlamak için rekabetçilik ve müşterilere yakınlık öncelikli olarak hayati önem taşıyor ancak politik ve ekonomik koşullar da bu kararları etkiliyor.” İfadelerini kullandı.

ADAYLARDAN BİRİ KOCAELİ

Almanya’nın en büyük tedarik şirketi olan ZF Friedrichshafen, Kocaeli’nin tanıdığı bir firma. Şirketin Türkiye’deki üç üretim merkezi bulunuyor. İstanbul ve İzmir’in yanı sıra şirket Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde ZF Sachs Süspansiyon Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ismiyle hizmet veriyor. Merak edilen konu ise Alman devi şirketin tüm üretim merkezini Kocaeli’de kurup kurmayacağı. Çünkü Gebze’deki üretim merkezi nedeniyle Kocaeli, şirketin taşınmasının muhtemel olduğu şehirler arasında gösteriliyor.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber