Asgari ücret ne kadar olacak? İşte tahminler!

Milyonlarca çalışanın gözü ücret zammına çevrildi. Asgari ücret ile ilgili beklentiler şekillenmeye başladı.

Milyonlarca çalışan, yıl sonuna yaklaşırken asgari ücrete yapılacak zam konusunda gözlerini çevirmiş durumda. Ekonomistlerin tahminleri arasında, zam oranının değişiklik gösterebileceği konuşuluyor. Bir grup ekonomist, artışın yüzde 30'un üzerinde olabileceğini savunurken, özel sektörde ise zam oranının yüzde 20 civarında kalacağı öngörülüyor.

ENFLASYON HEDEFİ BELİRLİYOR

Asgari ücret zammının yıl sonu enflasyonuna göre mi yoksa hedef enflasyona göre mi belirleneceği tartışma konusu. Merkez Bankası, bu yıl için enflasyon hedefini yüzde 38, üst bandını ise yüzde 42 olarak açıklamıştı. Ekonomistler, eylül ayındaki yüksek enflasyon verileriyle bu hedeflerin aşılabileceği konusunda görüş belirtiyor.

DEUTSCHE BANK’TAN TAHMİNLER

Alman bankacılık devi Deutsche Bank, Türkiye'deki temasları sonrasında ücret artışlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Banka, asgari ücrette genel beklentinin 2025'te yüzde 25-30 civarında bir artış olacağı yönünde olduğunu belirtti. Ancak, yüzde 30'un üzerinde bir artışın işletmelere ciddi baskılar getirebileceği ifade edildi.

REEL SEKTÖRDEN UYARILAR

Reel sektör temsilcileri, asgari ücretteki artışın istihdam üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguluyor. TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat, yüzde 25-26'nın üzerindeki artışların ciddi işten çıkarmalara yol açabileceğini belirtti.

ASGARİ ÜCRET BELİRLEME SÜRECİ

Asgari ücret, 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Bu komisyon, işçi, işveren ve hükümetten temsilcilerin bir araya gelmesiyle oluşturuluyor. Aralık ayında toplanarak yeni ücretleri belirlemek için görüşmeler yapıyor.

TARİHSEL ARKA PLAN

Asgari ücret uygulaması, ilk kez 1890 yılında Avustralya ve Yeni Zelanda'da hayata geçirildi. Türkiye'de ise asgari ücret, 1936 yılında mevzuata girmiş olsa da 1951 yılına kadar uygulanmadı. O tarihten sonra mahalli komisyonlarca belirlenen ücretler, 1967 yılından itibaren ulusal düzeyde belirlenmeye başlandı.

Asgari ücret Şeref Fayat Deutsche Bank
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber