Aydın Sigalı: Politikamızı kent belirliyor
Repertuvar politikaları hakkında konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigalı, “Repertuvar politikasını yelpazeyi geniş tutarak, çok renkli yapmaya çalışıyoruz. Politikamızı kent belirliyor” dedi.
Kocaeli Haber - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigalı Nokta TV ekranlarında yayınlanan Şehrin İçinden’in konuğu oldu. Nokta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Cansu Kızılkaya’nın sorularını cevaplandıran Sigalı repertuvar politikaları hakkında bilgi verdi.
“SEYİRCİDEN FEYZ ALIYORUZ”
Tiyatronun yaşamın ta kendisi olduğunu ifade eden Aydın Sigalı, “Tiyatronun yaşamdan kaçmayacak bir alanı var. Seyircimizin bizden istediği ölçüde, ortak nefes almaktan bahsediyorum. Kenti iyi tanımak, iyi okumak çok önemli. O sene zor bir süreç geçiriyorsak, biraz güleç bir repertuvar kentimize iyi gelir diye düşünüyoruz. Tiyatronun cümle kısmını ön planda tuttuğumuz oyunları da araya serpiştiriyoruz. Seyirciden feyz alıyoruz.
“ÖNEMLİ OLAN BİR TARAFA HİZMET ETMEMEK”
Esas önemli olan bir alana, bir tarafa hizmet etmemek. Tahir Başkanımızın bize söylediği ‘kente dokunun’ cümlesi ufkumuzu açtı. Kent Yahya Kaptan Mahallesi’nden ibaret değil. Bekirpaşa, Tavşantepe ve ilçelerimiz var. Biz orada yaşayan insanların da tiyatroya gelmesini istiyoruz. Repertuvar politikasını yelpazeyi geniş tutarak, çok renkli yapmaya çalışıyoruz. Şu anda kente yayılmış bir tiyatro var. Aldığımız eleştiriler, güzel sözler bu yönde.
“HER ZAMAN KLASİK OYUNLARIMIZ OLUYOR...”
Bilet bulunamaması aynı kitleye hizmet etmediğimizin göstergesi. Tiyatro sürekli sahne açar ve aynı oyunu defalarca oynayabilir. Politikamızı kent belirliyor. Her zaman klasik oyunlarımız oluyor. Çünkü hızlı bir çağda yaşıyoruz, okumayı unuttuk. İnsanlar tiyatro sahnesinde aslında bir eseri görsel olarak okuyor. İlk Fareler ve İnsanlar ile başladık. 8 sezon oynadık. Edebiyat hocaları ve okullar o eseri öğrencilerine izletmek için grup grup biletler aldılar.
“DOĞRU REJİSÖR İZLENEBİLİR KILIYOR”
Bunun üzerine bir sanat politikası geliştirmek istedik. Her sene bir klasik eserin sahnelenmesi gerektiğine inanıyorum. Bu sene bu durumu Savaş ve Barış ele aldı. Belki önümüzdeki sene başka bir yazarın eserini sergileyeceğiz. Savaş ve Barış 3 saat süren zor bir eser. Doğru rejisör, doğru sahneleme tarzı o eseri izlenebilir kılıyor” dedi.