Ayhan Zeytinoğlu: Amacımız savunma sanayinin gelişimine destek olmak

Kocaeli Sanayi Odası Ekim ayı meclis toplantısı ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol’un katılımıyla gerçekleşti. Akyol’a iş birliği talebinde bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Amacımız Kocaeli’de savunma sanayinin gelişimine destek olmak” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası’nın ekim ayı meclis toplantısı, bugün oda binasında yapıldı. Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un başkanlık yaptığı meclisin konuğu ise ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol oldu. Mecliste öncelikle Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu aylık faaliyet raporunu sundu. Öte yandan Zeytinoğlu, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol’a savunma sanayinde işbirliği talebinde bulundu.

ZEYTİNOĞLU: BU GELİŞMEYİ OLUMLU BULMUYORUZ

Aylık faaliyet raporunu okuyan Başkan Zeytinoğlu şu ifadelere yer verdi: “Kocaeli gümrüklerinden aldığımız verilere göre eylül ayında Kocaeli’den gerçekleşen ihracat 3 milyar 687 milyon dolar olurken ithalat 5 milyar 944 milyon dolar oldu. Ticaret Bakanlığı’nın, firmaların üretim yerleri esas alınarak hesaplanan ihracat istatistiklerinin eylül verilerine baktığımızda; İstanbul 4 milyar 745 milyon dolar, Kocaeli 2 milyar 906 milyon dolar, İzmir 1 milyar 627 milyon dolar, Bursa 1 milyar 500 milyon dolar, Tekirdağ 1 milyar 140 milyon dolar oldu. Bu arada; Merkez Bankası, reeskont kredilerinin günlük limitini 3 milyar TL'den 4 milyar TL'ye yükseltti. Ayrıca, yüksek teknolojili ve katma değerli üretime reeskont kredileriyle daha fazla imkan sağlayacak yeni bir modele 2025 geçilmesi planlanıyor. Bu gelişmeyi ihracatçımız açısından olumlu buluyoruz.

“MALİYET ARTIŞINI UNUTMAMAMIZ GEREKİYOR”

Enflasyonun baz etkisiyle 50’nin altına düşmesini olumlu buluyoruz tabi ancak beklentimiz aylık bazda daha düşük seviyeler görmekti. Alt kalemlerine baktığımızda; TÜFE’de aylık bazda en yüksek artış, okulların başlamasıyla eğitim, giyim ve ayakkabı kaleminde olduğunu görüyoruz. Diğer kalemler de incelendiğinde, hizmet sektöründeki artışların yukarı çektiğini söyleyebiliriz. ÜFE’deki aylık artış biraz daha düşük. Sanayicilerin girdi maliyetleri döviz kurları nedeni ile stabil olmasına rağmen ücret ve enerji maliyetlerindeki artışları unutmamalıyız. Tabi burada da hem ücret hem enerji maliyetlerindeki artışı unutmamamız gerekiyor.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL”

Diğer taraftan sabit kur politikası nedeni ile dolara verilen yüksek faiz, ülkemizi de carry trade için avantajlı duruma getirdi. Yabancılar bu politika nedeni ile dövizden TL’ye dönerek yüzde 4 mertebesinde faiz alabiliyor. Ülkemize carry trade tarafında birikimli girişlerin Eylül ayı sonuna kadar 30 milyar doları bulduğunu biliyoruz. Yani carry trade için aylık 1000-1.200 milyon dolardan fazla faiz ödüyoruz. Yurt dışından para gelmesi adına bu teşvik edilen politikadan vazgeçilmeli diye düşünüyoruz. Yüzde 2 faiz oranına bile yabancılar gelebilirler. Çünkü bu faiz nedeni ile bütçe açığımızın daha da artacağından endişe duyuyoruz. Denk bütçe olması durumunda sanayicilerin daha düşük maliyetle krediye erişebilme imkanı olacağını unutmamalıyız. Ayrıca dolar bazında bu kadar yüksek faizleri vermemiz sürdürülebilir de değil.

“AMACIMIZ SAVUNMA SANAYİNİN GELİŞİMİNE DESTEK OLMAK”

Ülkemiz için savunma ve havacılık sektörü stratejik öneme sahip. Savunma sanayini; sanayileşmenin ve kalkınmanın önemli bir parçası olarak görüyor ve önemsiyoruz. Savunma sanayi gelirlerini dikkate alan dünya geneli ilk 100 firma listesinde bu yıl 5 firmamız yer alıyor. Kendilerini tebrik ediyoruz. Yerlileşme oranlarımız ise yüzde 80'leri aştı. Ancak, Türkiye imalat sanayine yüzde 13 katkı sağlayan ilimiz, savunma sanayine yeteri kadar katkı veremiyor. Bu oranı artırmak istiyoruz. Çünkü sizin de bildiğiniz gibi ilimizin sanayi kuruluşlarının önemli bir kısmı, savunma sanayinin tedarikçisi olmaya son derece uygun. Oda olarak biz de üyemiz sanayi kuruluşlarının savunma sanayine tedarikçi olabilmeleri için birçok çalışma yürütüyoruz. Amacımız Türk savunma sanayindeki yerlileşme oranını artırmak ve Kocaeli’nde savunma sanayinin gelişimine destek olmak.

İŞ BİRLİĞİ TALEP ETTİ

Çalışmalarımızı daha da somut hale getirmek ve Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından yerlileştirilmesi planlanan ekipmanları üretebilmek için 2019 yılında Odamız önderliğinde ve ortaklığında 64 üyemizin de ortaklığı ile Kocaeli Savunma Sanayi Şirketini kurduk. KSS olarak ürettiğimiz ve sizin sistemlerinizde kullanılan ‘Meteorolojik Gözlem ve Küresel Konumlandırma Sistemi’ ile Aselsan Millileştirmenin Altın Çağı Ödülü’nü aldık. Savunma sanayinin ihtiyaç duyduğu, yurt dışından tedarik edilen ve ileri teknoloji gerektiren cihaz ve sistemlerin yerli üretimi için sizler ile kurduğumuz işbirliği çalışmalarını geliştirmeyi ve yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu çalışmalarımızdaki değerli destekleriniz için teşekkür ederiz. Ayrıca, hidrojen üretimi için Kocaeli Savunma Sanayi şirketinin de ortak olduğu Hidrojen Sıvılaştırma Sistemleri (HSS) şirketini kurduk. Amacımız yüzde 99,99 saflıkta hidrojen üretimi. Üretilecek olan sıvı hidrojenin havacılık ve savunma sanayinde kullanılmasını hedefliyoruz. Bu yakıt ile drone’lar havada 5-6 misli daha fazla kalabiliyor. Bu çalışmamızda da işbirliği yapmak istiyoruz”

Ahmet Akyol Ayhan Zeytinoğlu Kocaeli Sanayi Odası
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber