Başiskele deprem konutlarında kaçak yapılaşma iddiası: Belediyenin incelemesi gerekiyor

Başiskele Yuvacık Kalıcı Konutları’nda (deprem konutları) kaçak yapılaşma giderek artıyor. Duruma tepki gösteren apartman yöneticisi Hatice İlhan, “Belediye ekiplerinin bu adaları incelemesi gerekiyor. Ekstra balkonlar yapılınca apartmana tonlarca çelik yüklenecek” dedi.

Başiskele Yuvacık Kalıcı Konutları’nda (deprem konutları) kaçak yapılaşma giderek artıyor. Duruma tepki gösteren apartman yöneticisi Hatice İlhan, “Belediye ekiplerinin bu adaları incelemesi gerekiyor. Ekstra balkonlar yapılınca apartmana tonlarca çelik yüklenecek” dedi.
Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde bulunan Yuvacık Kalıcı Konutları’nda (deprem konutları) yaşayan vatandaşların belediyeden izin almadan kaçak balkon yaptırdığı iddia edildi. Konu ile ilgili komşuları ile sorun yaşayan 12. Ada 4. Blok'un apartman yöneticisi Hatice İlhan, deprem sonrası yapılan konutlarda orijinal projelere uymayan hiçbir değişikliğin yaptırılmaması gerektiğinin altını çizdi.

“İZİN VERMEYECEĞİMİ SÖYLEDİM”

Kalıcı konutlarda apartmanların bütünlüğünün bozulduğunu söyleyen İlhan, "Geçtiğimiz günlerde toplantı yaptık. Apartmandaki bazı sakinler arka tarafa balkon yaptıracaklarını söylediler. ‘Anlaşmamız lazım’ dediler. Ben de yönetici olarak, belediyeden izin kağıdı görmeden izin vermeyeceğimi söyledim. Daha sonra kendi aralarında usta getirtip inceleme yaptılar o da aynı şekilde belediyeden izin gerektiğini söyledi.

“ŞİKAYETÇİ OLABİLECEĞİMİ SÖYLEDİLER”

Ben de konuyu iyice teyit etmek için belediyeye gittim ve bana bunun yasal olmadığını söylediler. Bunun yanı sıra apartmandaki bu dış cephe genişletme işlemini yapanlardan şikayetçi olabileceğimi söylediler. Konu hakkında da yapılan resmi açıklamanın olduğu bir evrak verdiler. Daha önce bu konuda çıkan yıkım kararlarından da bahsettiler.

“OLAYLAR ÇOĞALMAYA BAŞLADI”

Ben aldığım bu evrağı duyuru kısmına astığım zaman komşularla aramda gerginlikler yaşandı. ‘Bunu neden buraya astınız?', 'Kendiniz mi yazdınız?', 'Yasal mı?' gibi sorular sordular. Ben de yasal olduğunu ve belediyeden aldığımı dile getirdim. Bu apartmana da böyle bir şey yapılmasına izin vermediğimi anlattım. Bu çevrede bu tarz olaylar çoğalmaya başladı, belediyeden izin mi alıyorlar yoksa kaçak mı yapıyorlar orasını bilmiyorum.

“SUÇLU DURUMUNA DÜŞÜYORUM”

Bizim apartman sakinleri mesela ‘Onlar yaptırmış biz neden yaptırmıyoruz’ diyorlar bana. Ben bu konuyu birkaç avukat ile de konuştum onlar da bana bir kişi bile izin vermezse yapılamayacağını söyledi. Eğer ileride bir sorun sıkıntı olursa yönetici olarak izin verdiğim için ben de suçlu konumuna düşüyorum. 14 dairenin 8'i arka tarafı görüyor, bunlardan 7'si de istiyor ama herkesten imza almaları gerekiyor.

“BUNLAR DEPREM GÖRMÜŞ İNSANLAR”

Yani bu konutlar deprem konutları olarak geçiyor. Bu ekstra balkonlar yapılınca apartmana kaç ton çelik yüklenecek yapısı bozulacak. Burada yaşayan insanların çoğu 1999 depremini görmüş insanlar böyle bir şeyi istememeleri gerekiyor esasen. Yani belediyenin ekiplerinin çıkıp komple bu adaları incelemeleri gerekiyor. Deprem konutu buralar çünkü. İlla deprem olunca mı çıkılıp bakılacak bunlara.

“DASK’TAN YARARLANAMIYORMUŞUZ”

Ben komşularımla tartıştım bu konuda ‘Siz depremi yaşamış insanlarsınız buna rağmen nasıl böyle bir şey istiyorsunuz’ diye. Tüm bunların yanı sıra, bazı komşularımın iddialarına göre Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nda (Dask) bu evler 100 metrekare görünüyor. Eğer beyanda bulunup ev 120 metrekare oldu demezsek ve de apartmana bir şey olursa eve ek bir yer yapıldığı ve beyan ettirmediğimiz için sigortadan da yararlanamıyormuşuz.

‘BELEDİYE BÜROKRATI DA YAPTI’ İDDİASI

Ben belediyenin denetim yapmasını istiyorum. Çıkıp bir baksınlar neler yapılıyor diye. Sadece seçim zamanı insanların kapılarını çalmasınlar normalde de baksınlar" dedi. Öte yandan ada sakinleri arasında balkonlarının dışına genişletme yapan kişilerden birinin de bir belediyenin üst düzey bürokratı olduğu iddia edildi. (Kim olduğunu sorduk ama cevap alamadık.)

Yuvacık Kaçak yapı Başiskele
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber