Bayram Kütük: Zam geliyor diye kimse sigarayı bırakmıyor
Kocaeli Bakkallar, Büfeler ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Bayram Kütük, sigara ve alkol zamlarıyla ilgili açıklamalar yaparak, "Zam yaparak değil eğitimle sigara bıraktırılır" dedi.
Kocaeli Bakkallar, Büfeler ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Bayram Kütük son günlerde önü arkası kesilmeyen sigara ve alkol zamlarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sigaranın eğitimle bıraktırabileceğini söyleyen Kütük, şu ifadelere yer verdi:
ZAM GELİYOR DİYE KİMSE SİGARAYI BIRAKMIYOR
“Sigara sağlığa zararlıdır. Sigaranın fiyatlarına son birkaç aydır sürekli zam geliyor. Tiryakileri zam geliyor diye sigarayı bırakmıyor. Fiyatı yükselince içenler ya tütüne ya da kaçağa yöneliyor. Bu sebeple de devlet vergi kaybına uğruyor. Her ay tütün ve alkole zam gelmesi tüketenleri üzüyor, üzülen adam bırakma yoluna da gidemiyor çünkü alışmış. Tüketici bu ürünleri bırakamayınca evine harcaması gereken parayı bu ürünlere veriyor. Kullanıcılar zamlarla çok sıkıntı yaşıyor, aile ekonomisi zarar görüyor. 3-4 zam yılbaşından beri geldi, yenisi bekleniyor. Zam yaparak sigara bıraktırılmaz. İlkokul ve ortaokullarda bu işin önüne geçilmeli.
BAYİLERE ÜRÜN KISITLAMASI
Ayrıca sigara firmaları zam geldiğinde bayilere ürün kısıtlaması uyguluyor. Kısıtlama kararı esnafın da elindeki ürünü kısmasına neden oluyor. Esnaf, müşteriye yetmesi için elindeki ürün satışını kısıyor. Bu kez tedarikçi çalışanı ile bayiler karşı karşıya geliyor çünkü bayi istediği kadar ürünü zam geldiği için alamıyor. Bunun devamında market, bakkal ya da başka satıcı müşterisiyle karşı kaşıya kalıyor. O anda esnaf ve işletmeciler olarak çok büyük sıkıntılar yaşamaktayız. Her zam geldiğinde esnaf ürün kısıtlaması nedeniyle müşterileriyle gerginlik yaşıyor.
ZAM GELMEDEN ÖNCEKİ HALİYLE VERGİ ALIYOR
Zamlar bazen vergi artışı sebebiyle olabiliyor ama üreticilerin yaptığı zamlar da var. KDV oranı sigarada oldukça yüksek, devletimiz bunu üreticilerden alıyor. Sigara fiyatlarıyla ilgili yeni kararlar alınmalı. Paketlerin üzerine fiyatlar işlenmeli, bu önlemle gerek firma gerekse müşteriye ürünün ulaşmasındaki tüm paydaşlar üretilmiş ama satış sırasında zam gelen ürünü, üretildiği zamanki fiyatıyla satmak zorunda kalacak. Bu uygulamayla firma, tedarikçi, satıcı ve müşteri arasında yaşanan sorunlar ortadan kalkabilir. Pakete 3, 4 TL zam geliyor, adamın deposunda 10 milyon paket sigara olsa birden 3-4 milyon TL kâra geçiyor ama devlet o üründen zam gelmeden önceki haliyle vergi almış oluyor.
ENGEL YOK
Bugün en düşük sigaranın paketi 77, 78 TL. Bir evde iki ya da üç içen olsa, aylık yaklaşık 5 ile 7 bin TL arasında bir para sigaraya gidiyor demektir. İnşallah yetkililer bu sigara zamlarıyla ilgili bir çalışma yapar. Firmalar kafasına göre zam yapamıyor, devlet bir noktada ‘Zam yapamazsınız’ derse zam yapılamaz. Biz satıcılar olarak yüzde 4 ile 4,5 kâr marjı alıyoruz. Müşteri geliyor, 1 paket alıyor ve fiyatı 80 TL. Kartla aldığı zaman ise biz esnaf olarak kaybediyoruz çünkü banka yüzde 3,5- 4 komisyon kesiyor. Bunu engellemek için post cihazına ‘Hizmet bedeli’ butonu eklettirmeye başlayacağız. Bu sayede bunu müşteriye yansıtacağız. Maliyeyle görüştük, bu konunun önünde bir engel yok” ifadelerini kullandı.
ZAMLA DEĞİL EĞİTİMLE
18 yaşın altındaki çocuklarımıza sigara satanlar varsa inşallah bir an önce tespit edilir ve cezai işlem uygulanır. Kocaelililere buradan seslenelim: Yoldan geçen bir çocuk sizden sigara ister ya da almanızı isterse almayın ve vermeyin. Bu sorunun önüne bir noktada yasaklarla geçebiliriz ama asıl eğitimle bu durumu düzeltebiliriz, çocukları bu zararlı üründen uzak tutarız” dedi.