Bu kentten bir müdür geçti: İlhan Aydın artık Yalova’da
Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne 2014 yılında atanan İlhan Aydın, dolu dolu 10 yılın ardından Yalova’ya atandı
Kocaeli Haber - Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü görevine 2014 yılında atanan İlhan Aydın, bu kentte derin bir iz bıraktı. Göreve geldiği günden bu yana özellikle bakanlığın verdiği teşvikleri sanayicilere tanıtmak ve kullanmasını sağlamak gibi asli görevini eksiksiz yerine getiren İlhan Aydın, Yalova Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü olarak atandı. Kentteki görevine veda etmeden önce Nokta Gazetesi’ni ziyaret eden İlhan Aydın, geride kalan 10 yılını anlattı. “Baki olan gökkubbede hoş bir sada bırakmak” diyen Aydın, şunları söyledi:
5 BİN HEDEFİNE NEREDEYSE ULAŞILDI
Kocaeli’deki görevime 2014 yılında atandım. Atandığım zaman bin 400 tane sanayi sicil dosyası vardı. Sonrasında arkadaşlarımızla birlikte çalışmalara başladık. 10 ocak itibariyle bu sayı 4 bin 700’e ulaştı. Aslında 5 bin hedefi koymuştuk. Fakat pandemi dönemi 2 yılımızı aldı. Buna rağmen bu rakama ulaştık.
ARGE’DE HEDEF GEÇİLDİ
Ayrıca ARGE firmalarımızın sayısı 36’ydı. Ben 100 hedefi koymuştum. Bugün bu sayı ise 138. Biz Kocaeli olarak 2. Sıradaydık. Fakat Ankara’da savunma sanayii firmalarının sayısı artınca Ankara 2. Sırayı aldı ve biz 3. Sırada konumlandık. Kocaeli’ye geldiğimizde tasarım merkezi sayısı 7-8’di. Bugün ise bu sayı 16. Bu alanda da Türkiye’de 5.sıradayız.
1’DEN 5’E YÜKSELDİ
Kocaeli’de teknoloji geliştirme bölgesi 1 taneydi. Şimdi ise 5 tane teknoloji geliştirme bölgesi var. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ise 12 tane vardır. Bunlardan 1 tanesi KOBİ OSB Kooperatifti. Sonrasında OSB’ye dönüştü.
YÜZDE 50 DOLUYDU
Kandıra gıda OSB’nin ise altyapı çalışmalarını yaptık. Bu OSB’lerde 2014 yılında yüzde 50 doluluk oranı vardı. 50 bine yakın çalışan vardı. Bugün ise yüzde 99 doluluk oranına sahip ve 150 bine yakın çalışan var. OSB’lerin 10tanesi Gebze’de 4 tanesi ise İzmit bölgesindeydi. Bu OSB’lerin 8 tanesi karma 6 tanesi de ihtisastı.
AVRUPA ÖRNEĞİ DİKKAT ÇEKİCİ
Avrupa ülkelerine baktığınız zaman, sanayi alanı olarak yüzde 5 Türkiye’de binde 6, Kocaeli’de ise yüzde 2 sanayi alanı var. Yani aslında bizim ilimizde çok fazla bir sanayi alanı yok. Ama 14 OSB’miz var. 5 bine yakın da sanayi sicil belgemiz var. Tüm bunları kattığımızda 300-350 bir çalışan var. Tüm bunlara ek olarak 7 tane endüstri meslek lisesi var. Buradaki öğrenciler bu bölgelerde staj yapıyorlar. 5 bine yakın öğrencimiz var. Ve bu öğrencilere devlet desteği sağlanıyor.
İKİNCİ SIRADAYIZ
Türkiye’de ihracatta 3.sıradayız. ithalatta 2.sıradayız. Kilogram başına düşen ihracat fiyatı 1.44 dolar. Bu rakam önemli fakat Avrupa’da bu rakam 5 dolar civarında. Biz bunları aşacağız. Yükte hafif pahada ağır ürünler üretmeliyiz. Arge alanında Türkiye’deki firmalar ilk defa cirolarında yüzde 1’i aştılar. Şimdiye kadar bu rakam yüzde 1’in altındaydı.
SANTEK ÇOK ÖNEMLİ
SANTEK grubumuz var. Bunun içnde Kalkınma Ajansı, TSE ve Gebze Teknik Üniversitesi ile Kocaeli Üniversitesi var. Bunlarla birlikte her hafta çarşamba günleri iki firmaya gidiyoruz ve denetimde bulunuyoruz. Burada devletin teşviklerini anlatıyoruz. Bu firmaları ziyaret ettikten sonra üniversitelerimizle birlikte çalışıyoruz. Laboratuvar kurulacaksa kurmayın diyoruz çünkü TSE’de var. İşine yıllarını vermiş ustalara, iş adamlarını TSE onları komitelere dahil ediyor.
İLAÇTA ÇOK GÜÇLÜYÜZ
Kimya, makine ve ilaç sektöründe çok güçlüyüz. Her yıl sonunda üniversiteler ile sektörü bir araya getiriyoruz. Sanayi odasında, TÜBİTAK’da ve OSB lerde ayrı toplantılar yaparak o yıl neler yapıldığını çıkartıyoruz.
KOSGEB
Ayrıca teşviklerimiz var. Hangi alanlarda boşluk olduğuna bakıyoruz. En son Hamle programımız vardı. Burada ithal ürünleri burada üreten firmalara destek verildi. Bu işletmelerimize KOSGEB’de destek veriyordu.
İLK 500’DE 80
İlk 500’de Kocaeli’den 80 firma var. İlk bin de 130, ilk on da ise 3 firmamız var. Kocaeli 70 il kadar vergi veriyor ve 65 il kadar da ihracat yapıyor. Kocaeli çok güçlü bir il. Biz buraya geldikten sonra yükselişe bir ivme kazandırdık. Bunu belediyemizle valiliğimizle bakanlığımızla koordineli çalışarak yaptık.
334 YABANCI FİRMA
İlimizde 334 tane yabancı firma var. Bunun 200 tane Avrupa Birliği menşeili.Bu firmalar içinde 22 tane Kore firması vardı. Kore Başkonsolosuyla görüştük. Diğer ilgili kurum ve kuruluşlarında katılımıyla bir toplantı yaptık ve sorunlarını dinledik ve sorunlarını çözdük.
BAKİ OLAN…
Şehrimiz sanayi olarak çok iyi bir duruma geldi. Bu birliktelik sayesinde oldu. Ben bugün itibariyle ayrılıyorum. Bana destek veren başta valimize, belediyemize ve gazetecilerimize saygılarımı sunuyorum. Baki olan kubbede hoş bir sada bırakmaktır. İnşallah bunu başarabilmişizdir.”