Büyükakın; “Bizim belediyemizin kapısına haciz dayanmıyor”

Büyükşehir Meclisinde performans programına gelen eleştirilere yanıt veren KBB Başkanı Tahir Büyükakın, “Bizim belediyemizin kapısına haciz dayanmıyor. 5 kuruş borcumuz yok” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı meclis toplantısı bugün Kocaeli Uluslararası Kongre Merkezinde yapıldı. 22 gündem maddesinin görüşülerek karara bağlandığı meclis toplantısının başkanlığını Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın yaptı. Meclis toplantısının en önemli gündem maddesi 2024 yılı tahmini gelir gider bütçesi oldu. Muhalefet grubu 2024 yılı performans programı ve bütçeye şerh koydu.

YÜZDE 80’İ KENTSEL DÖNÜŞÜME AYRILACAK

Büyükşehir Belediyesinin 2024 yılı tahmini gelir ve gider bütçesi denk bütçe yapılarak 32 milyar lira olarak hesaplandı. Tahmini bütçenin yüzde 50’si yatırım bütçesi olarak ayrıldı. 2024 yılında Kocaeli genelinde kenti afetlere karşı dirençli şehir haline getirmek için önemli dönüşüm projeleri başlatması beklenen Büyükşehir’in yatırım bütçesinin yüzde 80’ne yakının kentsel dönüşüme ayrılması hedefleniyor.

“HAYAL DEMİŞTİNİZ YAPTIK”

Belediye ile ilgili eleştirilere cevap veren Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Biz bir çok projemizi hayata geçirdik. Başiskele Termal Tesisi belki yetişmeyecek. Mayıs-Haziran gibi bitecek ama bu dönemde bitmediğini söylemek ya da Mart’la kısıtlamak doğru olmaz. Beyannamede var da gerçekle kısıtlamak doğru değil. Oradaki gecikme projede hesapta olmayan istinat duvarlarından kaynaklandı. Bazen projeyi yapıyorsunuz, ihaleye başlıyorsunuz oradaki kazı çalışmalarında su çekiyor ve projeyi yapmak gerekiyor. Oradaki gecikme öyle oldu. Teleferikle ilgili de aynı şeyleri yaşadık ama teleferik bu sezona yetişecek siz onun için de hayal demiştiniz ama yaptık. Siz metro içinde hayal demiştiniz raylara indi.

“HAKSIZLIK”

Mesela teleferik gibi bir projeyi kent 50 yıldır konuşuyor. Bu 5 yıllık dönem içerisinde bitecek. Başlamadınız hayaldi demek büyük bir haksızlık oluyor. Engelli merkezleri inşaat aşamasında. Bir vaat değil inşaatı devam ediyor. Çayırova Millet Bahçesi, Gebze’deki millet bahçesi devam ediyor. İşi bu olan bir daire kuruldu. Ve bu iş yönetiliyor. Söylemden ibaret şeklinde söylemek haksızlık. Bu kette depremden önce yapılan 160 bin apartman var. Bu binalar taranıyor ve bitirmek üzereyiz. Aralık ayı sonunda bitmiş olacak. Sahanın tüm envanteri elimizde olacak.

“BORÇLANMA BÜYÜK İMKAN SAĞLAYACAK”

Mali performansımız 32 Milyar TL. Borçlanma imkanı sunuyor. Şehrin depreme hazırlanması için büyük bir imkan sunacak. Bu söylem değil yapılıyor. Belediye hizmet birimlerinin kiralanması konusuna gelince fuar yaklaşık 35 yıldır çivi çakılmamış bir yerdi. Bazen öyle değerlendirmeler görüyorum ki sanki orası DisneyLand’ı ve biz yok ettik gibi davranıyor. Biz orayı tamamen yeniliyoruz. İhale bütçesi 405 milyon. Sert zemin için 35 metre kazık çakılıyor. Afet zamanlarında da bizim hizmet merkezimiz olarak hizmet verecek.

“GÖZ BOYANSIN DİYE BİR ÇABAM YOK”

STK’lara yapılan hizmetleri israf diyorsunuz. Bu kentin üst kimliğinin oluşmasında önemi olduğunu düşünüyorum. STK’lar gelecek için önemli. Belediyelerin mali performansını borç olmamasını takdirde karşılamanızı beklerdim. Bizim belediyemizin kapısına haciz dayanmıyor. 5 kuruş borcumuz yok. İlçe Belediyeleri ne yapar diye beklemiyorlar. Onların sorumluluk alanları belli bizim sorumluluk alanları belli. Muhalefete çok yapalım da göz boyansın diye bir çabamız yok. Ya da yapmayalım şeklinde yok. 6 milyon kira geliri var aylık. Hizmet binalarına aylık 3 buçuk milyon kira ödüyoruz” dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber