Büyükakın tramvay şantiyesinde İmamoğlu’na yüklendi: Algı yapmıyoruz

Alikahya Stadyum tramvay hattı inşaatı şantiye alanını ziyaret eden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yüklendi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen ve Kocaelispor’un maçlarını oynadığı Alikahya’daki stada ve bölgeye ulaşımı kolaylaştıracak tramvay hattında çalışmalar başladı. Geçtiğimiz haftalarda yer teslimi alan firma çalışmalara başladı. Yuvam Akarca konutları Fatma Seher Hanım caddesinde şantiye alanını kuran firmanın rayları da geldi.

ŞANTİYEYİ ZİYARET ETTİ

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Genel Sekreter Balamir Gündoğdu, genel sekreter yardımcıları ve UlaşımPark Müdürü Serhan Çatal ile birlikte şantiye sahasını ziyaret etti. Proje hakkında bilgi alan Büyükakın daha sonra yaptığı konuşmada İBB Başkanı ve Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’na yüklendi.

İBB’YE ÇATTI

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın yaptığı konuşmada, “5 yıllık projeleri anlatırken söylemiştik, bizim vaat ettiğimiz projeler sadece vaatten ibaret değil. İstanbul’da ki tartışmaları görmüşsünüzdür. Birçok metronun temelini aynı anda atarak çok metro yapıyormuş algısında bulunmuyoruz. İlk etapta ulaşım parkın önüne kadar geldi, ulaştırma bakanlığı ile yürütülen proje kapsamında şehir hastanesi hattını da açtık. Bu kentin polemikleri bitmiyor, hem kendi kaynaklarınızla yapıyorsunuz. Bu başarılara karşı ne yapıyorsunuz diyorlar.

“BİZ YAPTIK DEMİYORUZ”

O tramvay hattı sadece ulaştırma bakanlığı tarafından yapılmadı. Kamulaştırma var orada. Sadede onlar yapmış olsa bile biz sağlamış olduğumuz başarıdır. Biz yaptık da demiyoruz, ulaştırma bakanlığının yaptığı hatları biz yapıl demiyoruz. İstanbul’da böyle bir durum var mesela, onlara laf çarpıtmak için söylemiyoruz. Kadir Topbaş zamanında büyük kısmı yapılmış hatların sadece bir kısmını yaparak biz yaptık diyorlar.

“GÜNLERCE EYLEM YAPTILAR”

Araçların alınması noktasında bizim katkımız var örneğin ama biz yaptık demiyoruz. Bu şehirde yapılan şeylerin bu şehre katkısı olduğunu bilmeniz lazım. Biz tramvayı yaptığımız da yapamazsınız dediler. Yaparken tartıştılar bizimle. Şimdi bitti her şey unutuldu. Bu hat bizim seçim beyannamemizde olan bir hat. Yahya Kaptan’dan aşağı gidecek ve D-100 kenarından Alikahya’ya gidecekti. Günlerce bunun için eylem yaptılar. Madem istemiyorsunuz dedim ve o hattın çalışmasını yeniden yaptık o yeni hat bu hat. Bir projeyi yeniden yapmak 3 sene sürüyor.

“KARBON AYAKİZİ AÇISINDAN ÖNEMLİ”

Yahya Kaptan tarafından gidilmesine direnç gösterilmeseydi. Bu aks mesela mümkün olmasaydı başka gidecek hat olmasaydı, o zaman da dinlemezdik. Burası mümkün oldu buradakiler istediler. Burası 3.8 kilometre ilk etap da yarısı diğer etapta diğer yarısı yapılacak. 600 günlük teslim süresi var ama hava koşulları ile 3 ay erkene 3 ay ileriye gidebilir. İlk etabı 2024 Kasım da ikinci etabı da 2025 Temmuz da bitecek. Yaklaşık 800 milyon liralık bir yatırım bu. Yeni araç alımı yapıyoruz tanesi 70 milyon 10 tane alacağız 700 milyon. Şehirde tramvayla taşımacılık yaptığınızda otobüsleri çekmiş oluyorsunuz bu da karbon ayak izi açısından çok önemli.

6 DURAKTAN OLUŞACAK

Alikahya Stadyum Tramvay Hattı toplam uzunluğu 3,8 km olan proje iki etaptan oluşuyor. 1,4 km’ye kadar olan ilk etap için 330 takvim günü, 3,8 km’ye kadar olan 2. etap içinse 270 takvim günü belirlenmiş olup toplam süre 600 takvim günü. Proje kapsamında tramvay hat güzergahında enerji ihtiyacını karşılamak üzere 2 adet trafo binası, karayolu düzenleme ve altyapı imalatları yer alıyor. Yeni hat otogar depo alanından başlayacak ve en yakın noktadaki Bağımsızlık Caddesinde son bulacak. 3,8 kilometre uzunluğunda olacak hat 6 duraktan oluşacak. Hattın birinci durağı; Fener Sokak ile Sultan Murat Caddesinin kesiştiği noktada, ikinci durağı Fatma Seher Hanım Sokağın İbni Sina Sokak ile kesiştiği yerde, üçüncü durağı Sakıp Sabancı Caddesi üzerinde Fenerli Sokak ile kesiştiği yerde, dördüncü durak Sakıp Sabancı Caddesi üzerinde Nar Çiçeği Sokak ile kesiştiği yerde, beşinci durak Bağımsızlık Caddesi üzerinde Yunus Emre Sokak kesişiminde, altıncı durak Bağımsızlık Caddesinin sonunda olacak.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber