Büyükşehir başarılı mı başarısız mı? “Başaramadınız”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bütçe ve performansının görüşüldüğü meclis toplantısında büyükşehir belediyesinin performansı değerlendirildi. CHP grubu performansa olumsuz görüş verirken 4 yılda vaatlerin başarılamadığını ifade etti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı meclis toplantısı bugün Kocaeli Uluslararası Kongre Merkezinde yapıldı. 22 gündem maddesinin görüşülerek karara bağlandığı meclis toplantısının başkanlığını Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın yaptı. Meclis toplantısının en önemli gündem maddesi 2024 yılı tahmini gelir gider bütçesi oldu. Muhalefet grubu 2024 yılı performans programı ve bütçeye şerh koydu.

YÜZDE 80’İ KENTSEL DÖNÜŞÜME AYRILACAK

Büyükşehir Belediyesinin 2024 yılı tahmini gelir ve gider bütçesi denk bütçe yapılarak 32 milyar lira olarak hesaplandı. Tahmini bütçenin yüzde 50’si yatırım bütçesi olarak ayrıldı. 2024 yılında Kocaeli genelinde kenti afetlere karşı dirençli şehir haline getirmek için önemli dönüşüm projeleri başlatması beklenen Büyükşehir’in yatırım bütçesinin yüzde 80’ine yakının kentsel dönüşüme ayrılması hedefleniyor.

NEREYE NE HARCANACAK?

Büyükşehir Belediyesi 2024 yılı tahmini gider bütçesinin yüzde 7,39’u personel, yüzde 0,81’i SGK primleri, yüzde 31,72’si mal ve hizmet alım giderleri, yüzde 0,49’u faiz giderleri, yüzde 4,84’ü cari transferler, yüzde 39,94’ü sermaye giderleri, yüzde 7,81’i sermaye transferleri, yüzde 6,99’u yedek ödenekler, milyonda 3’ü ise borç verme giderinden oluşuyor.

“FAYDALI ESERLER YAPMA GAYRETİNDEYİZ”

Bütçe ile ilgili konuşan Plan Bütçe Komisyonu Başkanı AK Partili Numan Tonka bütçe hakkında meclise bilgi verdi. Tonka konuşmasında “Dünya hızla değişiyor. Bizler dünyamıza ülkemize faydalı olan eserleri yapma gayreti içindeyiz. Altyapı ve üst yapı çalışmaları devam ediyor. Tüm hizmet alanlarında şehrimizin en uç noktasına kadar yatırımlarını yapmaya çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyemizin 2024 yılı mali performans planı 2024 yılı bütçemizde 2024 performansına 24 milyar 356 milyon TL kaynak aktarılmıştır. Mutlu şehir Kocaeli diyerek yola çıktığımız eser yolculuğunda gayret ve samimiyetle çalışan Başkanımız ve ekiplere teşekkür ederim” dedi. Tonka konuşmasının devamında 2024 yılı bütçesinde ayrılan kaynakların kalemlerin açıkladı.

“STRATEJİK PLAN HAYALLERDEN OLUŞUYOR”

Daha sonra kürsüye çıkan Özgür Yılmaz CHP adına performans programını ve bütçeyi değerlendirdi. Yılmaz, “Göreve başladığımız yılki bütçe ile bugünkü bütçe arasında 12 kat fark var. Bu kadar artış seçim beyannamelerinde vaat ettiğini projelerin gerçekleşmesini sağlamamıştır. Önceki yıllarda performans programlarına destek vermiştik. Kararlı duruşumuzu yansıttığımızı düşünüyoruz. 2020-2024 performansını değerlendirdiğimizde hedeflenen metro, tramvay, kapalı otopark gibi projelerin stratejik plandaki hedeflere ulaşmaması stratejik programın hayallerden oluştuğunu göstermekte.

"İNANCIMIZ KALMAMIŞTIR"

Görülüyor ki stratejik plana konulsa da dönemsellik planına uygun olarak tamamlanmamıştır. Görev süresinde gerçekleşeceğine inancımız kalmamıştır. Geride bıraktığımız performans programlarına evet oyu kullanarak buyurun yapın dedik. Yapılmamış projelerle karşımıza çıktığınız için ret oyu kullandık. Vaatlerinin hedeflenen değerlere ulaşmamış olması stratejik plan hedeflerinizin de gerçekleşmeyeceğini göstermektedir. Gider bütçesi 32 milyar olarak hesaplanmıştır. Bazı personel giderleri gibi bazı giderlerde artış tahmin edilmekte. Büyükşehir Belediyemiz 32 milyar 15 milyon 500’dür. İlçe Belediyeleri Büyükşehir Belediyesinden ne alırız durumundadır. 32 milyar bütçe olan bir kentte kentsel dönüşüm dairesi başkanlığı bütçesi 350 milyon TL. 5 yıllık stratejik planın en önemli maddesi kentsel dönüşümdür.

“BAŞARAMADINIZ”

Artık proje aşamasından yapım aşamasında geçilmeli. Belediye binamızın zeminsel sorunları var mı, varsa bir plan var mı? Büyükşehir Belediyesi daire başkanlıkları için bina kiralıyor. Kiralara ne kadar veriliyor. Bu bütçe ile kendi binalarında hizmet veremez mi? Şimdi hasat zamanı bizler sizi izledik. Başaramadınız. 4 ayda programların gerçekleşme imkanı yoktur. 2024 yılı performans programına olumsuz görüş bildiriyoruz" dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber