Çevrecileri haddehane alanına almadılar

Kartepe’de yapılacak olan haddehane alanında yapılan bilirkişi keşfine dahil olmak isteyen çevreciler alana giremediler

Yıldız Demir Çelik Sanayi Anonim Şirketi tarafından Kartepe Uzunbey Mahallesi'ne yapılması planlanan çelikhane ve haddehane ile ilgili olarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na karşı iptal davası açılmıştı. Açılan iptal davası sonrası mahkeme bilirkişi heyeti görevlendirdi. Mahkeme tarafından atanan ve çoğunluğu İstanbul Teknik Üniversitesi’nden olan 9 kişilik bilirkişi heyeti bugün tesisin yapılacağı alana gelerek inceleme yaptı. İnceleme öncesi Kocaeli Çevre Aktivistleri, STK’lar ve bölge sakinleri bugün alana gelerek projeyi protesto etti. CHP Kocaeli Milletvekili Muhip Kanko’nun da katıldığı eylemde TMMOB İKK sekreteri Mehmet Ali Elma ve Çevreciler açıklama yaptı.

ARAZİYE GİRİŞ ENGELLENDİ

Bilirkişinin keşfi sırasında alanda tesisi istemeyen çevreciler ve bölge sakinleri bilirkişi heyeti ile görüşmek istedi ancak alanda bulunan emniyet güçleri keşfin yapıldığı alana basın mensuplarını ve vatandaşları almadı. TMMOB İKK Sekreteri Mehmet Ali Elma, CHP Kocaeli Milletvekili Muhip Kanko ve avukatlar bilirkişi ekibi ile görüştü.

“DAVAMIZIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Bilirkişi heyeti ile keşif bölgesinde yer alan CHP Kocaeli Milletvekili Muhip Kanko, yaptığı açıklamada, “Bilirkişi ilgili soruları soruyor. Konu ile ilgili bir rapor hazırlayıp karar verecek. Ben orada çekincelerimi bildirdim. Burada mesele tesise karşı çıkmak değil. Mesele bu tesisin burada olması ve çevremize ve çocuklarımıza vereceği zarar. Burada trafik sirkülasyonun etrafa getireceği yük. Ekonomik katkılar olacaktır ama bizim için öncelikle yaşam önemli. Çocuklarımızın yaşamını düşünmek zorundayız. Biz davamızı açmıştık. Davamızın takipçisi olacağız. Avukatlar gerekli savunmalarını yaptı. Sonucu bekleyeceğiz. Konunun takipçisiyiz. Çocuklarımız için duyarlı olmak zorundayız. Dilovası'nda yenidoğan çocukların kakalarından metaller çıktı. Bu ne demek oluyor. Bu bebeklerin emdikleri sütten bile çocuğa ağır metaller bulaştığını gösteriyor” dedi.

“BURAYA YAPILMASINI DOĞRU BULMUYORUZ”

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Ali Elma, “Biz zaten bu işin baştan gündeme geldiğinden beridir sürekli hem halkımızı bilgilendirmek, bilinçlendirmek hem de kendi uzmanlık alanlarımız üzerinden ne gibi etkilerle karşı karşıya kalacağımızı sürekli dillendirdik ve söyledik. Biz bu ülkenin bu kentin, mühendisleri, mimarları ve plancıları olarak yıllardır söylüyoruz. Kocaeli’ye bir çivi dahi çakmak burada ki insanların ölmesi anlamından başka bir şey değil. Kartepe gibi bir bölgeden burada yaşanılacak olan olumsuzluklarla sağlık problemleri ve çevresel problemler ile beraber trafik sorunları da olacak. Trafiğin dışında zaten nefes alamıyoruz ve bölgemiz özellikle kanser oranları artmışken bölgede yaratacağı karbon emisyonuyla birlikte insanlarımızın, vatandaşlarımızın, halkımızın gerçekten sağlık açısından yaşayacağı birçok zorluğu da karşı karşıya kalacak. Biz o yüzden bu tesisin buraya yapılmasının doğru bulmuyoruz.

“NİYE BİZ DÜNYANIN ÇÖPLÜĞÜNÜ TOPLUYORUZ?”

Yapılacak olan tesis sadece üretim kısmının dışında bir de dünyanın hurdasını toplayacak. Bu uğurda bahsettiğimiz hurda normal bir hurda değil. Dünyada şu anda bir savaş halinde olan Rusya, Ukrayna Savaşı'nda atılmış olan bombalar neticesinde ortaya çıkan o bütün kimyasalların hepsinin getirilecek. Niye biz dünyanın çöplüğünü topluyoruz? Hala anlamış değiliz. Çözemiyoruz da bunu. Farklı farklı yöntemlerle farklı üretimler yapılabilir. Farklı işler yapılabilir. Yani bunları yapmak gerekiyorken bizler gidip dünyanın çöpünü hurdasını toplayıp burada eritmeye çalışmamızın tek nedeni var. Bu ülkeye gerçekten ihanet etmek.

“BURAYA BU TESİSİ YAPTIRMAYACAĞIZ”

Sağa sola, çevreye saçılacak olan o kimyasal maddeler sizlerin, bizlerin almış olduğu nefeslerle birlikte çok hızlı bir şekilde kanser olmamıza, onunla birlikte ölümcül hastalıklara yakalanmamıza sebep olacak. Bu tesisin buraya kurulmasına imza atanlar bu bölgeye ihanet eden insanlardır. İnsanlar, halk bunu istemiyor. Doktorlar istemiyor. Bugün ki gelecek heyet daha duyarlı davranır umarım. Buna da imza atmamak için çaba gösterirler. Biz mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Bu işle ilgili atılması gereken ne adım varsa devam ettireceğiz. Buraya bu tesisi yaptırmayacağız.”

“ÇOK YÖNLÜ OLUMSUZLUK SÖZ KONUSU”

Kocaeli Çevre Platformu Bölge Koordinatörü Muammer Hakkı Ersöz, “Tepkimizi belirmek için buraya geldik. Getireceği olumsuzluklar malum. Bilim insanlarımızın raporlarda da var. Su ve çevre kirliliği dışında imar baskıları, depremsellik gibi çok yönlü olumsuzluklarda söz konusu. Bu tesisin burada kurulmaması gerekiyor. Sanayi kuruluşlarının ülkemizde belirli yerlere taşınması gerektiğini düşünüyoruz. Başlangıç olarak buradan başlanılıp acilen durdurulup uygun yerde ÇED raporuyla devam etsin” ifadelerini kullandı.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber