Emekli olmak isteyen vatandaşlar dikkat: Yeni bir formül ortaya çıktı!

Sosyal güvenlik mevzuatına göre emeklilik için belirli prim şartlarının yerine getirilmesi gerekmekte ancak emeklilik için çalışma zorunluluğu yer almıyor. Bu yöntemle, çalışma zorunluluğu olmaksızın emeklilik primleri biriktirilebilir.

18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, isteğe bağlı sigorta primlerini ödeyerek emeklilik için ilk adımı atabilir. Bu yöntemle, çalışma zorunluluğu olmaksızın emeklilik primleri biriktirilebilir. İsteğe bağlı sigorta, Türkiye'de ikamet eden veya sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarına sunulmaktadır. Ayrıca, 5510 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayanlar, ay içinde 30 günden az çalışanlar veya kendi sigortalılıkları nedeniyle Türkiye'de sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük ve yaşlılık aylığı almayanlar bu haktan faydalanabilirler.

NASIL BAŞVURU YAPILIR?

İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenler, "İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi" ile ikamet ettikleri sosyal güvenlik il müdürlüklerine başvuruda bulunmalıdır. Tekrar sigortalı olmak isteyenler ise talep dilekçesi ile başvuru yapabilir.

PRİMLER

İsteğe bağlı sigorta primi, prime esas kazancın alt ve üst sınırları arasında sigortalı tarafından belirlenen aylık kazancın yüzde 32'si olarak hesaplanır. Bunun yüzde 20'si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, yüzde 12'si ise genel sağlık sigortası primidir. Sigortalılar, primlerini en geç 12 ay içinde ödemek zorundadır. Ödeme yapılmayan aylara ait primler geri alınamaz, ancak diğer aylara ait primler gecikme zammıyla ödenebilir. İsteğe bağlı sigortalılık, talep veya ölüm dışı bir halde sona erdirilmez.

Başlangıç tarihi ise kurum kayıtlarına geçtiği tarihi takip eden günden itibarendir. Bu bilgiler çerçevesinde, çalışma imkanı bulunmayan veya kendi işini kuramayan bireyler için emeklilik yolunu açan isteğe bağlı sigorta seçeneği, geniş bir kitleye emeklilik fırsatı sunmaktadır.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber