Emeklilikte Adalet Derneği Cumhurbaşkanından çözüm bekliyor!

Nokta TV ekranlarına konuk olan Emeklilikte Adalet Derneği Kocaeli Temsilcisi Azize Daler, yaşadıkları durumun adaletsizlik olduğunu ifade ederek, “Cumhurbaşkanımızın da vicdanının rahat olmadığını düşünüyorum. Bu konuya da el atıp çözeceklerdir” dedi.

Emeklilikte Adalet Derneği, 8 Eylül 1999 yılından sonra SGK’lı olanların emekli olması için başlattığı mücadele devam ediyor. 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortalı olanları kapsayan EYT düzenlemesinin ardından yeni mağduriyetler doğdu. 8 Eylül 1999 tarihinden 1 gün bile sonra sigorta girişi olanlar yaşıtlarına göre 17 yıl daha fazla çalışmak zorunda kalacak. Diğer taraftan 1999 öncesi ve sonrası 2000 sonrası 2008 sonrası kademeli emeklilik sistemi milyonlarca mağduriyetin devam etmesine neden oluyor.

“KABUL EDİLEMEZ”

Bu duruma son vermek için kurulan Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) 81 ilde örgütlenerek çalışmalara başladı. Tüm vatandaşların tek bir sigorta sistemine dahil olması gerektiğini savunan EMADDER Kocaeli İl Temsilcisi Azize Daler, Nokta TV’de yayınlanan Ebru Şimşek ile Ne Haber programının konuğu oldu. Mağduriyetleri hakkında bilgi veren Daler, 1 gün farkla bu kadar uzun süre beklenmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti

“EMEKLİ OLANLARA BİR ŞEY DEMİYORUZ”

Mağduriyetimiz çok büyük. 81 ilde arkadaşlarımız sahada çalışıyor. Biz 6’ıncı ayımızda miting yaptık ve baya bir ses getirdi. 9 Eylül 1999 tarihinden sonra sigorta girişi yapılanlar gerçekten çok mağdur. 1 gün geç sigorta girişi yapıldığı için 17 yıl emekli olamayanlar var. 38 yaşında emekli olanlar var. Emekli olanlara bir şey demiyoruz. Ama bu kadar yaş farkı olması kabul edilemez bir şey.

“KADEMELİ EMEKLİLİK TALEBİ”

EYT yasası apar topar acilen çıkarıldı. Bu yüzden yeni mağduriyetler oluştu. Biz bu yasayı zaten destekliyorduk. Bizlerin bu kadar büyük farklarla emekli olmasını kimse beklemiyordu. Derneğimiz kuruldu. İYİ çalışmalar ile bu noktaya geldik. Bu kademe gelince SGK Barışı sağlanacak. Bizim kademe sistemimiz var. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigorta girişi yapanlar kadınlarda 43 yaşta erkeklerde ise 45 yaş emekliliği diyoruz. Sonrasında ise her yıla 1 yıl fark konularak emekli olunsun istiyoruz 2009 sonrasında kadınlarda 50 erkeklerde ise 52 yaşında sabitlensin istiyoruz.

“MAĞDURİYETİMİZ PARTİLER ÜSTÜ”

EYT çıkınca herkes birden emekli oldu dolayısıyla sıkıntı oldu. Kademeli çıksaydı sırası gelen, kademesine gelen emekli olurdu. Bu adil bir sistem. Bu adaletin sağlanmasını istiyoruz. 4 parti bu konuda teklif verdi. Biz bu konuda destek alıyoruz. Parti ayırmaksızın gidiyoruz. Bizim mağduriyetimiz partiler üstü. Biz adaletin sağlanmasını istiyoruz. Cumhur İttifakı’nın etrafında da bu mağduriyet var. Eminim mağduriyet herkesin mağduriyeti olduğu için bu yanlışlık düzeltilecektir.

“HERKEN YANLIŞLARININ FARKINDA”

Bu düzeltilmezse SGK barışı olmaz ve bu tarihten sonraki herkes mağdur edilecek. Bunun düzeltilmesi lazım. Kimse bize siz haksızsınız bekleyeceksiniz demedi. Herkes yanlışın ve yanlışlarının farkında. Cumhur İttifakı da bunun farkında. Tüm cümleler biliyoruz amalar ile başlıyor. Partiler konu ile ilgili teklif verdi. Sağ olsunlar siyasi parti liderleri ile konuşuyoruz. Bizi herkes biliyor sadece toplanıp karar vermelerini bekliyoruz.

“ÜNİVERSİTE OKDUĞUMUZ İÇİN Mİ CEZALANDIRILDIK”

Kadınlarda pozitif ayrımcılık olması gerekirken olmadı. Çok farklı durumlar var. Ben normalde 1996’dan beri çalışıyorum. Ama malesef sigortasız çalıştırıldığım yıllar var. Bu arada evlenmiş ve çocuk yapmış da olabilirim. Erkekler askerlik yaptı. Üniversite okuyanlar var. Üniversite okuduğu zamana denk geldiği için mi biz cezalandırıldık. 8 bin iş günü olanlar var. Mağduriyetimizin çözülmesini bekliyoruz.

“HANGİ VİCDANA SIĞAR”

Hepimiz birlikte emekli olmayacak. Vicdanlar rahatlayacak. Devlere yük olmayacağız. Biz devlete primlerimiz ödedik. Fazla fazla ödedik. Biz haklarımızdan feragat edecek değiliz. Aramızda 2 yaş var. O erkek olarak emekli olabiliyor ama ben 58 yaşını beklemek zorundayım. Fazla primleri mi ödeyecek devlet. Aynı işyerinde 2 arkadaştan biri 10 gün önce sigorta girişi yapıldığı için emekli oldu. 10 günün bedeli 17 yıl. Bunun bedeli bu kadar ağır olabilir mi? Bunu kim kabul eder? Hangi vicdana sığar.

“CUMHURBAŞKANIMIZIN DA VİCDANIN RAHAT OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

İnsanlar işe gitmeye geri durmaya başladı. İş yerlerinde bu konuda mobingler oluyor. Şakalaşırken bile insanlar üzülüyor. Kademe çıkarsa sorun çözülecektir. Elbet bu sorun çözülecek. Emeklilerin de rahata ereceği dönemler olacaktır. Herkesin hak verdiği bir konu. Cumhurbaşkanımızın da vicdanının rahat olmadığını düşünüyorum. Bu konuya da el atıp çözeceklerdir” dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber